Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy te firmy są powiązane ? Tego nie wiem . To pytanie zadaj Holgerowi który zapewne jest zorientowany . Może być tak że to firma córka która projektuje na rynek wewnętrzny . Może być tak jak Sky Rover i Bosma które są markami własnymi KUO lub jak Loava która jest firmą prywatną a produkty zamawia w KUO .
Mam jeszcze drugą sztukę SVBONY do porównania i można powiedzieć, że są niemal identyczne. Ta druga ma nawet lepszą ostrość na brzegach (chociaż bardziej od strony górnej krawędzi). Ogólnie świetna lornetka, dzięki za polecenie. Kupione na All. więc w razie problemów na gwarancji jest zabezpieczenie.
No to się cieszę że Svbonka zostaje Osobiście , jestem zdania że do okazjonalnego zerkania nie ma potrzeby wydawania worka pieniędzy .
Zeby było śmieszniej - nie znalazłem nic do 1000 zł co by mogło być lepsze. Wczoraj porównywałem z Diamondbackiem HD, i SVB wygrało ostrością na środku no a Vortex miał aberracje nawet na środku.
Cichy, Vortexy nie mają szkieł ED i zawsze siały AC . Stosunek ceny do jakości optycznej nie jest zbyt atrakcyjny . Mam kilka sprzętów Svbony w tym dwie lunety , lornetkę i okulary astro i jestem z nich bardzo zadowolony . Naprawdę wątpię abyś kupił coś taniej ( nowego ) co przebiło by posiadaną przez Ciebie lornetkę .
Cichy, Vortexy nie mają szkieł ED i zawsze siały AC . Stosunek ceny do jakości optycznej nie jest zbyt atrakcyjny . Mam kilka sprzętów Svbony w tym dwie lunety , lornetkę i okulary astro i jestem z nich bardzo zadowolony . Naprawdę wątpię abyś kupił coś taniej ( nowego ) co przebiło by posiadaną przez Ciebie lornetkę .
To czego w takim razie szukać, jakbym chciał jeszcze jedną, taką bardziej kieszonkową ? Coś w stylu 8x28 albo 8x32 żeby nie odbiegała jakością od SVB?
Ponieważ to ma być raczej dodatkowa lekka, to jak najmniej, czytaj do 500 zł.
Znalazłem Olumpus 8x25 WP II i Nikon Sportstar EX 8x25, ale nie wiem, czy to dobry kierunek. Jest jeszcze Kowa SV II 8x25 w moim zasięgu, ale nic na ich temat nie wiem.
Znalazłem Olumpus 8x25 WP II i Nikon Sportstar EX 8x25, ale nie wiem, czy to dobry kierunek. Jest jeszcze Kowa SV II 8x25 w moim zasięgu, ale nic na ich temat nie wiem.
Z tych 3 Nikon wyróżnia się zdecydowanie największym polem, ale jego brzegi są mocno nieostre. Pozostałe 2 mają pola tragicznie małe jak na powiększenie 8x. Nie wiem jak z jakością, ale większe Kowy SV II są słabe. Wyraźnie gorsze od DO Chase ED.
Niestety jeśli chcesz większe pole widzenia i dobrą jakość w tym rozmiarze, to budżet musiałbyś zwiększyć sześciokrotnie.
Małe, ale już nie tragiczne pole i to ostre po brzeg ma Zeiss Terra ED 8x25, ale to też dużo powyżej podanego budżetu.
Wysłany: Pią 13 Lut, 2026
Cichy...Piszesz też, że ewentualnie może być 8x32. To najtańszą i najmniejszą, jest Vortex DBHD, ale to cena około 900 zł. Z tych małych i w miarę niedrogich, jest najlepsza. Z 8x25, to jak napisał kol ryszardo, najlepszą jest Zeiss Terra, pozostałymi nie warto zawracać sobie głowy. Szkoda na nie pieniędzy .
Z 8x25, to jak napisał kol ryszardo, najlepszą jest Zeiss Terra, pozostałymi nie warto zawracać sobie głowy. Szkoda na nie pieniędzy
Doprecyzowując, to Terra ED nie jest najlepszą 8x25, tylko najtańszą dobrą.
Najlepszą 8x25 jest moim zdaniem Zeiss Victory Pocket, ale to trochę inna półka cenowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9