Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka Lornetka - dylemat zakupowy 10x50
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Wto 10 Lut, 2026   

Wersacze napisał..." gdzieś na zagranicznym forum użytkownik używał Razora HD 10x42 przez miesiąc i wspomniał w opisie że guma na pokrętle ostrości, zaczęła sie luzować..."

A spotkałeś więcej takich wpisów?, bo jeden wpis nie przesądza, że to wada fabryczna.
O wadzie można mówić jak zgłasza ją, co najmniej kilku/kilkunastu użytkowników, np przypadek Swarovskich EL/NL (obudowy) czy Nikony (pokrętła ostrości, luźne muszle oczne) itd.

Reklama

Wersacze 
Początkujący
Lakokse

binocullection napisał/a:
deep napisał/a:
.

Zagadnienie dosc dobrze obrazuje tytułowe zapytanie - jaka lornetke 10x50 kupic?
Podalem dwie bardzo dobre lornetki o tych parametrach, obie chinskie. Pojawila sie propozycja Vortexa HD - takze chinczyk. Honor tradycji ratuje Fujinon i Docter lub sięgając jeszcze dalej w przeszlosc Zeiss Dekarem czy Jenoptem. Nie bagatelizowałbym opcji Zeissa SFL 10x50, swietnej „kieszonkowej” konstrukcji 50 mm, ale nalezy za nia zaplacic trzykrotność chinczyka.

Znam jeszcze dwie inne, austryjackie, ale strach o nich tutaj nawet wspominac.

To co podałeś np. Zeissa SFL 10x50 to świetne propozycje ale bardzo kosztowne.
Patrzylem tez na kowa genesis xd 10,5x44 ale to nadal koszt 6.500 zl czyli o 2.500 wicej od vortexa a bija sie o kilka procent wiec pytanie czy warte jest tej roznicy bo to koszt kolejnej lornetki.

Janie55 , masz oczywiście razje, to pojedyncza wada ,wiec moze noe przypadłość

TRYTON7 
Rozmowny

https://teleskopy.pl/product_info.php?products_id=4945

_Tomek_ 
Optyczny

Wersacze, Genesis 10.5x jest dostępna w Teleskopach za 5300 zł. Tyle samo pokazuje Beafoto, ale w magazynie dostawcy.
Jak się ma do Razora to nie wiem, bo nie porównywałem. Na pewno to bardzo solidna, sprawdzona i dobra lornetka, bez żadnych wpadek optycznych, a z uwagi na korekcję AC - jedna z najlepszych istniejących lornetek.

TRYTON7 
Rozmowny

Na tyle dobra ze sprzedano SRBC a została Kowa G. :mrgreen: ... dobra,już nic nie pisze bo zaraz wyskoczy ten z KARMA :lol:

_Tomek_ 
Optyczny

Sprzedałem SRBC ósemkę, więc to trochę co innego. Natomiast nigdy nie rozważałem zakupu Bannera 10x42 czy 10x50 (mimo, że widziałem), bo wolę Genesis. Jestem jednak w stanie oddzielić moje preferencje od możliwie obiektywnej oceny. Jeśli ktoś się zdecyduje na jedną z nich, to nie będę przekonywał, że druga jest lepszym zakupem, bo są argumenty za jedną i za drugą.

Wersacze 
Początkujący
Lakokse

Wysłany: Sro 18 Lut, 2026   

Cześć wszystkim, kilka dni temu odebrałem Vortexa Razora 10x42.
Pierwszy test odbyłem po ciemku porównując go jak zwykle ze wspomnianym tento 7x50. Mimo że Razor ma mniejsze soczewki to jednak w nocy wszystko co było na horyzoncie było pięknie ostre i wyraźne, byłem pod ogromnym wrażeniem. Nie mogłem sie doczekać rana, a za dnia przeżyłem zderzenie czołowe. Myślałem że mój Tento jest naprawdę dobry, ale to co zobaczyłem przez Razora naprawde ucieszyło oko. Ostry, jasny obraz, kolory realne, rozstaw w końcu dla mnie taki że miałem jeden obraz (z delta forest miałem z tym problem), obraz ładny przestrzenny, zdecydowanie nie plaski, no i mała, przenośna, taka w sam raz na każdą podróż. Zdecydowanie Razor to lornetka którą chce mieć. Wszystkim Wam dziękuje za zaangażowanie i dyskusje, to była przyjemność z Wami w tym uczestniczyć.I dzięki za Razora, to świetna lornetka, (dla przypomnienia wspomnę że początek wątku nie zaczął sie od dachówki, ani od x42) ale to znacznie lepszy wybór, nawet w nocy obraz jest sporo lepszy od mojej starej poczciwego Tento. Wielkie dzięki :mrgreen: Także zostaje szczęśliwym posiadacze Razora
Dodam tylko jeszcze że chciałem przetestować covegan Genesis 10,5 x 44 ale niestety to co było wspólnym mianownikiem na różnych forach to to że ludzie w okularach mają z nią problem Ja co prawda ich jeszcze nie mam ale mam 42 lata a nie chcę zmieniać lornetki za kilka lat być może kiedyś ją po prostu kupię jako drugą do statywu

binocullection 
Entuzjasta
per bino ad astra

Wersacze napisał/a:
Cześć wszystkim, kilka dni temu odebrałem Vortexa Razora 10x42.
Pierwszy test odbyłem po ciemku porównując go jak zwykle ze wspomnianym tento 7x50. Mimo że Razor ma mniejsze soczewki to jednak w nocy wszystko co było na horyzoncie było pięknie ostre i wyraźne, byłem pod ogromnym wrażeniem. Nie mogłem sie doczekać rana, a za dnia przeżyłem zderzenie czołowe. Myślałem że mój Tento jest naprawdę dobry, ale to co zobaczyłem przez Razora naprawde ucieszyło oko. Ostry, jasny obraz, kolory realne, rozstaw w końcu dla mnie taki że miałem jeden obraz (z delta forest miałem z tym problem), obraz ładny przestrzenny, zdecydowanie nie plaski, no i mała, przenośna, taka w sam raz na każdą podróż. Zdecydowanie Razor to lornetka którą chce mieć. Wszystkim Wam dziękuje za zaangażowanie i dyskusje, to była przyjemność z Wami w tym uczestniczyć.I dzięki za Razora, to świetna lornetka, (dla przypomnienia wspomnę że początek wątku nie zaczął sie od dachówki, ani od x42) ale to znacznie lepszy wybór, nawet w nocy obraz jest sporo lepszy od mojej starej poczciwego Tento. Wielkie dzięki :mrgreen: Także zostaje szczęśliwym posiadacze Razora
Dodam tylko jeszcze że chciałem przetestować covegan Genesis 10,5 x 44 ale niestety to co było wspólnym mianownikiem na różnych forach to to że ludzie w okularach mają z nią problem Ja co prawda ich jeszcze nie mam ale mam 42 lata a nie chcę zmieniać lornetki za kilka lat być może kiedyś ją po prostu kupię jako drugą do statywu

Brawo, zawsze się cieszę, gdy wygrywa jakość. To znaczy przyjemność.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wersacze napisał/a:
I dzięki za Razora, to świetna lornetka
Uprzejmie przypominam, że "jam to, nie chwaląc się, podpowiedział!" :wink:
Przy okazji mam pytanie: jakbyś zechciał opisać wrażenia co do różnicy w kolorystyce ("zafarbie") obrazu widzianego przez tego RAZORA i przez Twoje TENTO, OK? Jaka jest zauważalna różnica w kolorystyce przy obserwacjach dziennych? To jest w zasadzie główny czynnik, który mnie "kręci" i dla którego mógłbym, ewentualnie, zdecydować się na zakup jeszcze kolejnej lornetki oprócz tych, które już mam.
Miałem okazję np. patrzeć przez Swarovskiego EL 10x42 Swarovision i powtórzę to, co już nieraz pisałem: wg mnie jest to lornetka, która daje obraz nie tyle "naturalny barwnie", co raczej po prostu wyszarzony, który mi się nie za bardzo podoba. A jakie odniosłeś pierwsze wrażenia kolorystyczne z tego Razora?
Pzdr i przyjemności z użytkowania świetnej lornetki!

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

Soniak10 napisał/a:
Przy okazji mam pytanie: jakbyś zechciał opisać wrażenia co do różnicy w kolorystyce ("zafarbie") obrazu widzianego przez tego RAZORA i przez Twoje TENTO, OK? Jaka jest zauważalna różnica w kolorystyce przy obserwacjach dziennych

To i ja – jeśli można- się podepnę. Czy mógłbyś porównać efekt 3D między tymi lornetkami szczególnie przy patrzeniu na dalsze odległości?.

Wersacze 
Początkujący
Lakokse

Tento bardzo ociepla, wlasciwie nadaje takiekj dziwnej żółtej batwy, Razor wydaje sie naturalny w pozytywnym znaczeniu, nie ociepla, nie wyszarza, jak patrzyłem oczami i potem Razorem to bardzo dobre odwzorowanie barwy tego co oglądam,nie ma wrażenia podkoloryzowania ani tez zejścia z barwy w strone blaknięcia

W moim przekonaniu nie brakuje jej przestrzeni, bez problemu rozróżniam plany w sensie nie splacza jak sie obawiałem po czytaniu o dachowcach. Na pewno nie jest w tym zakresie gorsza od Tento,

Wojtas_B 
Optyczny

Wersacze, Gratuluję nie tyle zakupu, co zadowolenia, no i emocjonalnego wpisu, który pachnie pasją - czegoś, co jest tu rzadkością.

Wersacze 
Początkujący
Lakokse

No chłopaki zrobię jakieś fotki dla porównania przez moje stare tento i przez vortexa ale nie gwarantuje wam jakiejś jakości bo zauważyłem że jak przykładam obiektyw aparatu od telefonu to one wychodzą po brzegach bardziej przyciemnione musisz w rzeczywistości są ale to jak umieszczę w różnej odległości zdjęcia tylko się pogoda poprawi bo jest bardzo duża mgła i zdjęcia wychodzą takie no wiecie jaka jest pogoda
To na szybko wykonane przed pracą wczoraj od razu zaznaczam że była taka takie mleko w powietrzu i te barwy jak patrzyłem są naprawdę takie jak były w Realu i od razu Zaznaczam nie noszę okularów No i jeszcze ta obwolutka która jest w koło tutaj na zdjęciu też praktycznie jest niezauważalna ale telefon to widocznie poprawił
razor ok 600m
Ostatnio zmieniony przez Wersacze Sro 18 Lut, 2026, w całości zmieniany 1 raz  

Binokularnik 
Maniak
Binokularnik

Wersacze napisał/a:
No chłopaki (...)

To jest emocjonalny wpis... :wink:

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wersacze napisał/a:
w maju lece na kolejną wyprawę i chciałem zrobić sobie frajdę
No i zrobiłeś sobie frajdę? 👍 :cool:
Wersacze napisał/a:
Wszystkim Wam dziękuje za zaangażowanie i dyskusje, to była przyjemność z Wami w tym uczestniczyć.
To ja mam jeszcze jedną prośbę: otóż wydaje mi się, że wszyscy po trochu przyczyniliśmy się do Twojego zadowolenia, każdy doradzał Ci w dobrej wierze i najlepiej jak potrafił. Jak widzisz, nasze sugestie nie były pozbawione sensu i warto było nas posłuchać. W związku z tym czy nie zechciałbyś kiedyś pojawić się na jakimś spotkaniu lornetkowym razem ze swoim nowym Razorem (ale z Tento, ma się rozumieć, również - dla porównania) żeby można było "na żywo" porównać nasze sprzęta? To byłoby z pewnością ciekawe doświadczenie zarówno dla Ciebie, jak i dla pozostałych uczestników.
MZ maj byłby najlepszym okresem na takie spotkanie. Co Ty na to? I co na to pozostali Koledzy - uczestnicy dyskusji? :idea:

Odpowiedz do tematu