Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka?
Autor Wiadomość
ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Sro 18 Lut, 2026   

jawrob11 napisał/a:
Ok - ale jak ja amator to mam wykryć :)

1. Obejrzeć, czy nie ma oczywistych uszkodzeń, rys na optyce, czy nie jest mocno zanieczyszczona, czy guma z obudowy nie odłazi itp. oraz czy wewnątrz nie ma syfu/grzyba/wilgoci?
2. Sprawdzić mechanikę. Czy mechanizm ogniskowania chodzi płynnie, bez nadmiernego oporu lub luzu? Czy daje się regulować rozstaw okularów i czy nie zmienia się on zbyt lekko (pod samym ciężarem lornetki na przykład)? Czy regulacja dioptrii w prawym okularze działa?
3. Upewnić się, że oba tory optyczne dają podobny, przyzwoity obraz i daje się w obu łatwo ustawić ostrość.
4. Sprawdzić kolimację, Ten punkt dla niewtajemniczonych jest najtrudniejszy. Najdokładniej da się na nocnym niebie, ale przy zakupie ciężko. Najłatwiej namierzyć jakiś odległy obiekt w lornetce i patrząc na niego oddalać lornetkę od oczu. Będziesz tracić pole widzenia, ale na środku cały czas powinien być widoczny pojedynczy obraz. Jak obraz zacznie się rozjeżdżać po odsunięciu lornetki o 5 cm, to kolimacja jest totalnie kopnięta i takiej lornetki nie kupować. Uwaga: po całkowitym rozjechaniu obrazu z większej odległości znów będzie widać jeden obraz, bo mózg skupi się na tym z oka dominującego.

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Sro 18 Lut, 2026   

jawrob11...Najlepiej i najprościej sprawdzisz kolimację, albo na krawędzi dachu budynku albo na drutach elektrycznych, między słupami. Po oddaleniu lornetki od oczu, około 10cm, jeżeli zobaczysz obraz krawędzi dachu, w jednym obiektywie nie w poziomej linii z drugim obrazem w drugim obiektywie, to lornetka jest rozkolimowana. To najprostrzy sprawdzian.

jawrob11 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 8:55   

Załączyłem zdjęcie używanej delty - widać ślady użytkowania - rozumiem ,że ten jeden okular taki jest odstający bo tam jest regulacja?

7_1.JPG
Plik ściągnięto 172 raz(y) 48,66 KB

Kot72 
Maniak
Kot72

Wysłany: Wczoraj 13:13   

Tak , na prawym okularze jest regulacja dioptrii więc może być wyżej niż lewy .

artur1976 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 22:44   DO Chase 8x42 vs Forrest Gen 3

Dobry wieczór i proszę o radę.
Po latach używania rosyjskiej lornetki :) zakupiłem na promo DO Chase 8x42 za 749zl.
Zaczęła mi chodzić jednak po głowie nowa Forrest z racji nowej konstrukcji, nowych powłok, recenzji na forum itd.
Generalnie raczej kupiłbym od razu 10x42 jednak nie była w tak dobrej promocji, a tu Forrest 10x jest do kupienia za te same pieniądze.
Jestem wyłącznie "foto" więc aspekt lornetek to obca mi kwestia zatem muszę się zdać na relacje bardziej doświadczonych, może z czasem docenię to, czego póki co nie widzę ;)
Rzuciłem okiem w sklepie porównując moją 8x z forestem 10x i szczerze to wielkich różnic nie widzę choć zdaję sobie sprawę, że był środek dnia i w nocy przy obserwacji nieba może być inaczej.
Co mnie jednak mocno rozczarowało to, nie wiem jaką ma to zjawisko nazwę fachowo - odległość oka od soczewki tak mała po wysunięciu okularu na max, że przy wygodnym, pełnym przyłożeniu oka do okularu w forreście pojawiają się czarne plamy. W Chase mogę wygdnie zagłębić oczy w muszlach i z racji większej odległości tego efektu nie ma. Zatem dodatkowo powoduje to brak stabilizacji obrazu gdyż forresta trzeba trzymać z daleka od oka, opierając co najwyżej o górną część oczodołu.
Czy to norma w tej klasie lornetek? Czy Chase ma tak wygodne muszle?

Kwestia jakości wykonania jest chyba dla mnie na dalszym planie, obie w rękach wyglądają świetnie a czy ma 5 czy 10 lat gwarancji to już mniejsze znaczenie.

Dalej, czy w końcu warto wymienić na Forresta? Faktycznie nowsza technologia i powłoki są tego warte? Użytkowanie niczym uniwersalny zoom - do wszystkiego, od przyrody po nocne niebo i podróże. Wiem, że do tego celu najlepiej 2 sprzęty - jakieś lekkie x32 i do nieba coś x50 ale chciałbym jedną i najbardziej uniwersalną. No takie fotograficzne 24-200 :)

Jutro jadę do sklepu kupić foresta 10x z możliwością zwrotu, aby przetestować ją w normalych warunkach ale jak wspomniałem, nie jestem w tej materii doświadczony więc jakieś rady mile widziane. Z góry bardzo dziękuję :)

carrygun 
Uczestnik

Wysłany: Wczoraj 23:17   

artur1976 Patrzyłem przez obie i Forest gen 3 dużo lepiej wypadł optycznie. Obraz znacznie jaśniejszy. Jednak Chase jest dużo lepiej wykonany. Kwestia co dla Ciebie ważniejsze.

Ciekawe to co piszesz w kwestii muszli, bo ja odniosłem odmienne wrażenie. To te z Chase wydawały mi się strasznie płytkie i nie mogłem komfortowo patrzeć, zaś nowy Forest pod tym względem nie stwarzał żadnych problemów.

artur1976 
Nowy

Wysłany: Wczoraj 23:23   

Dzięki, czytałem Twoje posty, w sumie nikt inny zbyt wiele na temat tych forestów nie pisze... :)
Pamiętam tez, że napisałeś, iż jednak po zmroku Chase 8x42 pokazywał już więcej szczegółów, to jak to w końcu jest?
Nie wiem też jak mogłeś odnieść inne wrażenie z muszli, przecież muszle w chase wysuwają się na dwukrotnie większą odległość niż w forreście. Szczególnie zwróciłem na to uwagę bo przy 10x brak możliwości wygodnego oparcia oczu w pełni na okularze powoduje jeszcze większy brak stabilizacji. Sądziłem, że to domena tanszych sprzętów, stąd zapytanie...

carrygun 
Uczestnik

Wysłany: Wczoraj 23:36   

Tak, za dnia, czyli większość czasu, Forest 10x42 był jaśniejszy od Chase 8x42. Po zmroku Chase zyskiwał , ale jakby nie było, częściej lornetki używamy w ciągu dnia, kiedy taki Forest poza jasnością zapewni więcej detali. No i mnie bardziej odpowiada przyblizenie 10x niż 8x. Wolę większe przybliżenie kosztem mniejszego pola. Co do muszli, to nie wiem, czy te w Chase po prostu nie są węższe i stąd takie wrażenie. Podchodzę do tego w bardzo prosty sposób. Jak biorę lornetkę i nie zwracam na coś uwagi używając jej, to znaczy, że jest dobrze dla mnie i tak miałem z muszlami Foresta. Potem jak wziąłem Chase, to nie pasowało mi to i tyle. Dlatego zapamiętałem.

Na Twoim miejscu zostawiłbym Chase, bo to lepsza lornetka całościowo i składał na coś lepszego. Sam przez to przeszedłem i dopiero w GPO dostałem to czego potrzebowałem, czyli bardzo solidna konstrukcja, świetna jasność i ostrość. Jak zmienisz na Foresta to będziesz zadowolony optycznie bardziej niż z Chase, ale nadal będziesz miał w pamięci lepsze wykonanie Chase i Forest nie będzie tak cieszył :mrgreen:

Odpowiedz do tematu