Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
1. Obejrzeć, czy nie ma oczywistych uszkodzeń, rys na optyce, czy nie jest mocno zanieczyszczona, czy guma z obudowy nie odłazi itp. oraz czy wewnątrz nie ma syfu/grzyba/wilgoci?
2. Sprawdzić mechanikę. Czy mechanizm ogniskowania chodzi płynnie, bez nadmiernego oporu lub luzu? Czy daje się regulować rozstaw okularów i czy nie zmienia się on zbyt lekko (pod samym ciężarem lornetki na przykład)? Czy regulacja dioptrii w prawym okularze działa?
3. Upewnić się, że oba tory optyczne dają podobny, przyzwoity obraz i daje się w obu łatwo ustawić ostrość.
4. Sprawdzić kolimację, Ten punkt dla niewtajemniczonych jest najtrudniejszy. Najdokładniej da się na nocnym niebie, ale przy zakupie ciężko. Najłatwiej namierzyć jakiś odległy obiekt w lornetce i patrząc na niego oddalać lornetkę od oczu. Będziesz tracić pole widzenia, ale na środku cały czas powinien być widoczny pojedynczy obraz. Jak obraz zacznie się rozjeżdżać po odsunięciu lornetki o 5 cm, to kolimacja jest totalnie kopnięta i takiej lornetki nie kupować. Uwaga: po całkowitym rozjechaniu obrazu z większej odległości znów będzie widać jeden obraz, bo mózg skupi się na tym z oka dominującego.
Wysłany: Sro 18 Lut, 2026
jawrob11...Najlepiej i najprościej sprawdzisz kolimację, albo na krawędzi dachu budynku albo na drutach elektrycznych, między słupami. Po oddaleniu lornetki od oczu, około 10cm, jeżeli zobaczysz obraz krawędzi dachu, w jednym obiektywie nie w poziomej linii z drugim obrazem w drugim obiektywie, to lornetka jest rozkolimowana. To najprostrzy sprawdzian.
Wysłany: Wczoraj 22:44 DO Chase 8x42 vs Forrest Gen 3
Dobry wieczór i proszę o radę.
Po latach używania rosyjskiej lornetki zakupiłem na promo DO Chase 8x42 za 749zl.
Zaczęła mi chodzić jednak po głowie nowa Forrest z racji nowej konstrukcji, nowych powłok, recenzji na forum itd.
Generalnie raczej kupiłbym od razu 10x42 jednak nie była w tak dobrej promocji, a tu Forrest 10x jest do kupienia za te same pieniądze.
Jestem wyłącznie "foto" więc aspekt lornetek to obca mi kwestia zatem muszę się zdać na relacje bardziej doświadczonych, może z czasem docenię to, czego póki co nie widzę
Rzuciłem okiem w sklepie porównując moją 8x z forestem 10x i szczerze to wielkich różnic nie widzę choć zdaję sobie sprawę, że był środek dnia i w nocy przy obserwacji nieba może być inaczej.
Co mnie jednak mocno rozczarowało to, nie wiem jaką ma to zjawisko nazwę fachowo - odległość oka od soczewki tak mała po wysunięciu okularu na max, że przy wygodnym, pełnym przyłożeniu oka do okularu w forreście pojawiają się czarne plamy. W Chase mogę wygdnie zagłębić oczy w muszlach i z racji większej odległości tego efektu nie ma. Zatem dodatkowo powoduje to brak stabilizacji obrazu gdyż forresta trzeba trzymać z daleka od oka, opierając co najwyżej o górną część oczodołu.
Czy to norma w tej klasie lornetek? Czy Chase ma tak wygodne muszle?
Kwestia jakości wykonania jest chyba dla mnie na dalszym planie, obie w rękach wyglądają świetnie a czy ma 5 czy 10 lat gwarancji to już mniejsze znaczenie.
Dalej, czy w końcu warto wymienić na Forresta? Faktycznie nowsza technologia i powłoki są tego warte? Użytkowanie niczym uniwersalny zoom - do wszystkiego, od przyrody po nocne niebo i podróże. Wiem, że do tego celu najlepiej 2 sprzęty - jakieś lekkie x32 i do nieba coś x50 ale chciałbym jedną i najbardziej uniwersalną. No takie fotograficzne 24-200
Jutro jadę do sklepu kupić foresta 10x z możliwością zwrotu, aby przetestować ją w normalych warunkach ale jak wspomniałem, nie jestem w tej materii doświadczony więc jakieś rady mile widziane. Z góry bardzo dziękuję
artur1976 Patrzyłem przez obie i Forest gen 3 dużo lepiej wypadł optycznie. Obraz znacznie jaśniejszy. Jednak Chase jest dużo lepiej wykonany. Kwestia co dla Ciebie ważniejsze.
Ciekawe to co piszesz w kwestii muszli, bo ja odniosłem odmienne wrażenie. To te z Chase wydawały mi się strasznie płytkie i nie mogłem komfortowo patrzeć, zaś nowy Forest pod tym względem nie stwarzał żadnych problemów.
Dzięki, czytałem Twoje posty, w sumie nikt inny zbyt wiele na temat tych forestów nie pisze...
Pamiętam tez, że napisałeś, iż jednak po zmroku Chase 8x42 pokazywał już więcej szczegółów, to jak to w końcu jest?
Nie wiem też jak mogłeś odnieść inne wrażenie z muszli, przecież muszle w chase wysuwają się na dwukrotnie większą odległość niż w forreście. Szczególnie zwróciłem na to uwagę bo przy 10x brak możliwości wygodnego oparcia oczu w pełni na okularze powoduje jeszcze większy brak stabilizacji. Sądziłem, że to domena tanszych sprzętów, stąd zapytanie...
Tak, za dnia, czyli większość czasu, Forest 10x42 był jaśniejszy od Chase 8x42. Po zmroku Chase zyskiwał , ale jakby nie było, częściej lornetki używamy w ciągu dnia, kiedy taki Forest poza jasnością zapewni więcej detali. No i mnie bardziej odpowiada przyblizenie 10x niż 8x. Wolę większe przybliżenie kosztem mniejszego pola. Co do muszli, to nie wiem, czy te w Chase po prostu nie są węższe i stąd takie wrażenie. Podchodzę do tego w bardzo prosty sposób. Jak biorę lornetkę i nie zwracam na coś uwagi używając jej, to znaczy, że jest dobrze dla mnie i tak miałem z muszlami Foresta. Potem jak wziąłem Chase, to nie pasowało mi to i tyle. Dlatego zapamiętałem.
Na Twoim miejscu zostawiłbym Chase, bo to lepsza lornetka całościowo i składał na coś lepszego. Sam przez to przeszedłem i dopiero w GPO dostałem to czego potrzebowałem, czyli bardzo solidna konstrukcja, świetna jasność i ostrość. Jak zmienisz na Foresta to będziesz zadowolony optycznie bardziej niż z Chase, ale nadal będziesz miał w pamięci lepsze wykonanie Chase i Forest nie będzie tak cieszył
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,72 sekundy. Zapytań do SQL: 12