Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
fred4u
"BTW super masz widoczek z ogrodu!" - Dzięki
To zdjęcie które podałeś wymaga pobrania/ (jest napisane po otwarciu : załaduj w pełnej rozdzielczości)
Mówię o zdjęciu z linka: https://ibb.co/yn4K23Qk tam ewidentnie jak dla mnie ostrość jest na gałęziach.
Tak ostrzenie jest na tym drzewie przed domem, ono też wymaga pobrania żeby było ostre (pobrania na stronie jak sie powiększy
Sorki powinienem był to napisać w tym poście ze zdjęciami ale ich wykonałem mase i musiałem wybrać nieporuszone i mi to umknęło
Na 1 zdjęciu- ostrzenie na drzewkach przed ławką na środku (w okolicy tego czegoś niebieskiego
Na 2 zdjęciu- ostrość na gałęziach
Na 3 zdjęciu- na drzewie przed domem pomiędzy oknami dachowymi
na 4 zdjęciu- na kompostowniku który styka się z bielonym pniem drzewka
Co do zdjęcia z AC na domu po lewej stronie zdjęcia, sprawdziłem w realu, rzeczywiście AC wystąpiło, ale dosłownie przy samek krawędzi, w całym polu ja nie zauważam stąd przeoczyłem
Jest jeszcze jedna kwestia, ostrzenie na drzewie które jest ok 60-70m od domu wzmaga minimalnie AC na krawędzi domu który jest odległy, w przypadku ostrzenia na domu praktycznie nie ma AC przy krawędzi (na moje stare oko) I chyba wpływ na to ma jeszcze sama optyka aparatu, ona nie tyle jest zła co .....jeśli ktoś kiedyś robił słynne zdjęcie zorzy polarnej nad Polską to wie że ledwo zauważalna gołym okiem, po zrobieniu zdjęcia jest już jak na Islandii, niestety optyka oprogramowanie chce czy nie chce coś poprawia. Dziś już nie zrobie zdjęcia domu bo jest ciemno, jeśli jutro będzie taka słoneczna pogoda spróbuje wykonać zdjęcie na tej białej powierzchni z uwzględnieniem samej krawędzi pola patrzenia, i z ostrością na tą konkretną cześć. Co do reszty zdjęć, robiłem je na tle nieba, gałęzie na tle domów i białych powierzchni z nadzieją że wyłapiecie wady
Ale .... Jestem mega podjarany obrazem, wykonanie, użytkowaniem. Patrząc na obraz przez lornetkę na boczną krawędź przypomina patrzeniem na bok oczami bez kręcenia oczami, dziwnie, na siłę nie naturalne Niech każdy teraz popatrzy maksymalnie na bok bez kręcenia głową Jeśli tylko w tym obszarze będzie minimalnie gorzej to dla mnie kosmos bo widzenie na peryferiach obwodu wzroku i tak nie ostrzą moje oczy
Wydaje mi sie że to zdjęcie dobrze pokazuje AC, gałęzie po lewej idą od krawędzi do środka, i widać odbite słońce na ich lewej części,
https://ibb.co/0RYC8XHw
To wygląda na AC już poza głębią ostrości . Mój Viper ma tak samo więc tym raczej bym się nie przejmował . Sprawdź jaka jest AC w płaszczyźnie ostrości . Tu potrzebny jest inny obiekt . Jakiś np. biały komin a ty ustawiasz się na wprost i przesuwasz lornetkę . Wtedy zobaczysz ile AC jest kadrze i jak daleko zaczyna się od centrum . Obiekt ma być cały czas w głębi ostrości .
Chłopaki Wybaczcie ale ja tutaj nie mam jakiegokolwiek białego komina zdjęcie które teraz dołożyłem jest jedynym białym długim czymś Czyli mówiąc wprost drzewem brzoza w tym momencie jest delikatnie żółtawa od słońca i to jedyny taki długi biały element w moim regionie, mówię o tym dniu po lewej stronie przy krawędzi
https://ibb.co/7NbPSbmt
Biały element domu
https://ibb.co/35dfbLtT
Jeśli będę miał okazję kiedyś gdzieś tam znaleźć to wtedy wstawię ale nic innego do głowy mi nie przychodzi
W naturze przy słońcu to tak wygląda
https://ibb.co/ZjMYbyL https://ibb.co/Q3jzhWXy
Także myślę sobie że ta cała aberracja nie występuje w centrum w ogóle więc mi to odpowiada No bo przecież nikt z nas nie kupuje lornetki do oglądania komina pewnie znajdą się warunki w których trochę lepiej albo trochę gorzej się sprawdza ten konkretny model ale tu gdzie ja chodzę a mieszkam w zasadzie w lesie nie potrzebuję szukać komina tak czy owak Powtórzę się Wielkie dzięki że doradziliście mi ten model pasuje mi wielkość na spacerze i faktycznie o tej porze kiedy ja chodzę po lesie Sami widzicie nawet w głębokim lesie bardzo jasna jest to to był główny powód dla którego chciałem 10 na 50 i oczywiście pewnie by się sprawdził Ale miałbym mniejszy kąt widzenia A dzięki temu znacznie łatwiej jest mi znaleźć tutaj obiekt który wypatrzę. Ps. Jeśli któryś z was będzie w Żywcu i będzie miał ochotę zobaczyć go w Realu i samo cenić co i jak to zapraszam na kawę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9