Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Dzisiaj 13:15
mzksiak napisal..." Cichy dołoż troszke i kup cos z serii Banner Cloud od Sky Rover.
Wszelkie kowy i inne ,,chinczyki " tracą rację bytu przy tych nowych lormetkach.''
Nie tylko Kowy i inne chińczyki tracą rację bytu, ale jak piszą, to Szwajcary i Niemcy też .
mzksiak
Nie tylko Kowy i inne chińczyki tracą rację bytu, ale jak piszą, to Szwajcary i Niemcy też .
Czy to znaczy, że tylko austriacki jaszcząb ma niezagrożoną pozycję?
Muszę jeszcze opatrzeć się przez większe modele SRBC, ale to co pokazuje najmniejszy 6x32 potwierdza, że Rovery są właściwie pozycjonowane cenowo i wielka trójka oraz inni czołowi producenci z Dalekiego Wschodu i Słonecznego Południa i Mroźnej Północy nie tak szybko stracą rację bytu.
Jakie różnice ? Spajki albo są widoczne , albo nie . To świadczy o precyzji wykonanych pryzmatów . Jeśli możesz to sprawdź raz jeszcze .
To ciekawe, jeżeli spajki wynikają z precyzji wykonania to będą istotne rozrzuty między egzemplarzami w intensywności spajków. Być może egzemplarz Cichego jest mniej spajkujący.
Gdyby to był efekt jakiegoś wyboru projektowego, intensywność i powtarzalność "artefaktów" powinna być większa.
Jakie różnice ? Spajki albo są widoczne , albo nie . To świadczy o precyzji wykonanych pryzmatów . Jeśli możesz to sprawdź raz jeszcze .
Więc tak - sprawdzałem na światełkach świątecznych i na Jowiszu.
Wszystkie lornetki są pod tym względem bardzo dobre, z zastrzeżeniami:
- Kowa 10x42 dawała największe "gwiazdki", nawet na Jowiszu było widać. Co ciekawe mniejsza 10x32 jest pod tym względem na poziomie pozostałych lornetek - nie daje gwiazdek. Drugą lornetką która dawała gwiazdki, choć trochę mniejsze był Focus Mountain (bez ED)
- spajki zauważyłem tylko z lornetce bez szkieł ED - Focus Mountain oraz w Nikonie ale P7 (poniżej info).
- Nikona M7 już nie miałem, ale sprawdziłem P7 10x30 i spajki miał również (nie ma ED)
Wysłany: Dzisiaj 21:09
Cichy napisal..." Nikona M7 już nie miałem, ale sprawdziłem P7 10x30 i spajki miał również (nie ma ED)"
Nikony M7 8/10x30 nie wykazują spajków, natomiast jestem zdziwiony, że Kowa 10x32 nie wykazala spajków, bo wszystkie pozostale Kowy wykazują spajki, z tym że 6,5/8x32 mniejsze (mniej wyraziste), a 8/10x42 większe (bardziej wyraziste). Nie mialem w rękach Kowy 10x32, więc nie wiem, jak jest w rzeczywistości.
Szkla ED nie mają wplywu na występowanie spajków, bo jest wiele lornetek ze szklami ED, które wykazują spajki w mniejszym lub większym stopniu. Spajki to kwestia precyzyjnego wykonania pryzmatów.
Ja nie twierdziłem, że ED ma wpływ na brak spajków, tylko określałem, z jaką lornetką mamy do czynienia
Teraz jeszcze wyjaśnijmy - pisząc gwiazdki miałem na myśli gwiazdki w świecących punktach, a spajki to ja miałem na myśli odbijające się te świecące punkty w innej części pola.
Kowa 10x32 nie ma gwiazdek ani spajków, 10x42 ma największe gwiazdki i nie ma spajków (odblasków). Różnią się pod tym względem ogromnie.
Mam nikona se 12x50. super mi się ogląda wieczorem niebo w mieście, mimo lamp. Mam też Minoltę activę, też 12x50. Za miastem super. W mieście nie da się wieczirem patrzeć przez lampy uliczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9