Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVIII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 23-26 lipca 2026 roku w Hotelu ARCHE Fabryka Samolotów Mielno
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Porównanie lornetek 10x42 i 10~32 do 1500 zł
Autor Wiadomość
Kot72 
Optyczny
Kot72

Wysłany: Nie 26 Kwi, 2026   

Dziwne to trochę ... Mam P7 8X30 i jak dla mnie ta lornetka praktycznie nie posiada dystorsji . Ty oceniasz na 3+ .

Reklama

Cichy 
Uczestnik

Kot72 napisał/a:
Dziwne to trochę ... Mam P7 8X30 i jak dla mnie ta lornetka praktycznie nie posiada dystorsji . Ty oceniasz na 3+ .

W skali od 1 do 5 oceniam. 5 by było ze zerową dystorsję, a takiej lornetki nie miałem. 4 za bardzo niską, jak w M7 lub P7 ale 10x30. A 8x30 ma minimalnie większą, dlatego 3+ (lub jak wolisz, 3.5/5).

Kot72 
Optyczny
Kot72

Wśród lornetek x8 z które akurat miałem przed oczami P7 ma najmniejszą dystorsję . A już przy tym kącie widzenia to jest wręcz świetnie . W liczbach bezwzględnych , w 10x30 która ma mniejsze pole widzenia dystorsja może być jeszcze mniejsza . Nie miałem w rękach więc się nie wypowiadam . Nie mniej , w swojej klasie P7 8X30 należy się mocna czwórka . Taka punktacja , o ile ktoś to przeczyta bez głębszego kontekstu , może lekko wprowadzić w błąd .

Cichy 
Uczestnik

To tak jak obiektywy. Obiektyw np. Sigma 20/1.4 DG DN ma mniejszą dystorsję niż Sigma 24, /1.4 DG DN natomiast w kategorii 20mm wypada całkiem dobrze, choć są lepsze i gorsze pod tym względem, jak w każdej kategorii. Obiektywów o krotności 8x nie testowałem wiele, więc może być faktycznie, że ten P7 wypada bardzo dobrze na tle innych :)

Jan55 
Optyczny
amator

M7 8/10x30 mają dystorsję minimalną, w punktacji do 5, wg mnie, to 4,8/5. To jest lepiej jak w P7 8x30, z którą miałem "przyjemność" porównywać, swego czasu, M7 8x30 i HG 8x30.

Cichy 
Uczestnik

Wysłany: Pon 27 Kwi, 2026   

Zamysł punktacji był taki, że zaokrąglam do pełnych cyfr :) Umówmy się więc, że na M7 i P7 10x30 daję 4+ :) I w jednej i drugiej minimalną dystorsję jednak widzę, a sprawdzam to na pionowych liniach przy krawędzi obrazu.

Wracając do meritum, uznałem, że P7 10x30 ma przewagę zalet nad wadami i w ogólnym rozrachunku będzie dla mnie bardziej korzystną lornetką niż gen3. Delta jednak ma sporą dystorsję, słabszą ostrość na brzegach no i jest cięższa. Ale ma bardziej "czysty" i klarowny obraz w odbiorze. No i jaśniejszy. M7 mnie do końca nie przekonał, przede wszystkim mimo tych samych parametrów co P7 jest lornetką mniejszą z mniejszymi muszlami i jakoś nie do końca komfortowo mi się przez nią patrzy, a optycznie różnicy między nimi nie ma dużej. W P7 10x naprawdę trudno mi się dopatrzyć aberracji, jak na lornetkę bez ED ma optykę rewelacyjną.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Pon 27 Kwi, 2026   

Cichy napisał..." ...a optycznie różnicy między nimi nie ma dużej."

Wg mnie i nie tylko mnie, jednak różnica w optyce, między serią M7 a P7 jest i to dość widoczna. Występuje ona w wielkości AC i ostrego pola, ogólnej ostrości oraz kontraście, na korzyść M7.
Niemniej jednak, lornetki P7 są lornetkami niezłymi optycznie, w swoich cenach, a nie obrażając nikogo, bdb dla osób, które nie mają większych wymagań co do jakości optycznej i mechanicznej tychże. Przynajmniej te egzemplarze, które miałem w rękach, nie sprawiały dobrego wrażenia, zwłąszcza mechanicznie, a optycznie, też odstawały trochę od M7 8/10x30 :wink: . Wynika to, zapewne, z dużego rozrzutu jakościowego pomiędzy poszczególnymi egz w serii, podobnie jak i w serii M7 i HG.

Cichy 
Uczestnik

Wysłany: Wczoraj 16:58   

Jan55 napisał/a:

Wg mnie i nie tylko mnie, jednak różnica w optyce, między serią M7 a P7 jest i to dość widoczna. Występuje ona w wielkości AC i ostrego pola, ogólnej ostrości oraz kontraście, na korzyść M7.

No i dlatego dałem w punktacji oczko więcej dla M7, zarówno pod kątem ostrości i aberracji brzegowej. Były lornetki, które mocniej odstawały optycznie od Monarcha niż P7, np. Kowa czy Focus Observer, dlatego napisałem, że różnica między P7 i M7 nie była aż tak duża. Na dodatek P7 jest bardziej pękata i lepiej mi się ją trzyma i ma większe muszle. No i kosztuje o połowę mniej praktycznie, więc w mojej ocenie ma lepszy stosunek ceny do jakości.

Odpowiedz do tematu