Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dziwne to trochę ... Mam P7 8X30 i jak dla mnie ta lornetka praktycznie nie posiada dystorsji . Ty oceniasz na 3+ .
W skali od 1 do 5 oceniam. 5 by było ze zerową dystorsję, a takiej lornetki nie miałem. 4 za bardzo niską, jak w M7 lub P7 ale 10x30. A 8x30 ma minimalnie większą, dlatego 3+ (lub jak wolisz, 3.5/5).
Wśród lornetek x8 z które akurat miałem przed oczami P7 ma najmniejszą dystorsję . A już przy tym kącie widzenia to jest wręcz świetnie . W liczbach bezwzględnych , w 10x30 która ma mniejsze pole widzenia dystorsja może być jeszcze mniejsza . Nie miałem w rękach więc się nie wypowiadam . Nie mniej , w swojej klasie P7 8X30 należy się mocna czwórka . Taka punktacja , o ile ktoś to przeczyta bez głębszego kontekstu , może lekko wprowadzić w błąd .
To tak jak obiektywy. Obiektyw np. Sigma 20/1.4 DG DN ma mniejszą dystorsję niż Sigma 24, /1.4 DG DN natomiast w kategorii 20mm wypada całkiem dobrze, choć są lepsze i gorsze pod tym względem, jak w każdej kategorii. Obiektywów o krotności 8x nie testowałem wiele, więc może być faktycznie, że ten P7 wypada bardzo dobrze na tle innych
Wysłany: Nie 26 Kwi, 2026
M7 8/10x30 mają dystorsję minimalną, w punktacji do 5, wg mnie, to 4,8/5. To jest lepiej jak w P7 8x30, z którą miałem "przyjemność" porównywać, swego czasu, M7 8x30 i HG 8x30.
Zamysł punktacji był taki, że zaokrąglam do pełnych cyfr Umówmy się więc, że na M7 i P7 10x30 daję 4+ I w jednej i drugiej minimalną dystorsję jednak widzę, a sprawdzam to na pionowych liniach przy krawędzi obrazu.
Wracając do meritum, uznałem, że P7 10x30 ma przewagę zalet nad wadami i w ogólnym rozrachunku będzie dla mnie bardziej korzystną lornetką niż gen3. Delta jednak ma sporą dystorsję, słabszą ostrość na brzegach no i jest cięższa. Ale ma bardziej "czysty" i klarowny obraz w odbiorze. No i jaśniejszy. M7 mnie do końca nie przekonał, przede wszystkim mimo tych samych parametrów co P7 jest lornetką mniejszą z mniejszymi muszlami i jakoś nie do końca komfortowo mi się przez nią patrzy, a optycznie różnicy między nimi nie ma dużej. W P7 10x naprawdę trudno mi się dopatrzyć aberracji, jak na lornetkę bez ED ma optykę rewelacyjną.
Wysłany: Pon 27 Kwi, 2026
Cichy napisał..." ...a optycznie różnicy między nimi nie ma dużej."
Wg mnie i nie tylko mnie, jednak różnica w optyce, między serią M7 a P7 jest i to dość widoczna. Występuje ona w wielkości AC i ostrego pola, ogólnej ostrości oraz kontraście, na korzyść M7.
Niemniej jednak, lornetki P7 są lornetkami niezłymi optycznie, w swoich cenach, a nie obrażając nikogo, bdb dla osób, które nie mają większych wymagań co do jakości optycznej i mechanicznej tychże. Przynajmniej te egzemplarze, które miałem w rękach, nie sprawiały dobrego wrażenia, zwłąszcza mechanicznie, a optycznie, też odstawały trochę od M7 8/10x30 . Wynika to, zapewne, z dużego rozrzutu jakościowego pomiędzy poszczególnymi egz w serii, podobnie jak i w serii M7 i HG.
Wg mnie i nie tylko mnie, jednak różnica w optyce, między serią M7 a P7 jest i to dość widoczna. Występuje ona w wielkości AC i ostrego pola, ogólnej ostrości oraz kontraście, na korzyść M7.
No i dlatego dałem w punktacji oczko więcej dla M7, zarówno pod kątem ostrości i aberracji brzegowej. Były lornetki, które mocniej odstawały optycznie od Monarcha niż P7, np. Kowa czy Focus Observer, dlatego napisałem, że różnica między P7 i M7 nie była aż tak duża. Na dodatek P7 jest bardziej pękata i lepiej mi się ją trzyma i ma większe muszle. No i kosztuje o połowę mniej praktycznie, więc w mojej ocenie ma lepszy stosunek ceny do jakości.
Bardzo dobry temat ja od jakiegoś czasu szukam coś małego bo normalnie to mam NL 10x42 i CL 8x30 ale brakuje mi jakiejś 10x30/32. Myślałem żeby sprzedać NL 10x42 i kupić NL 10x32 ale szkoda mi trochę jej więc szukam coś i chyba będę myślał nad M7 10x30 albo Kowa BDII 10x30 ale z tego co piszą to chyba M7 będzie lepszym wyborem. Kolega mnie namawiał jeszcze na GPO ale nie znam tej firmy. Więc pewno będzie M7.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10