Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVIII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 23-26 lipca 2026 roku w Hotelu ARCHE Fabryka Samolotów Mielno
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Łatwa do patrzenia lornetka 8x32 ew 8x42
Autor Wiadomość
Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 0:12   

zelik76...W "cyfrowe.pl" :wink: .

Reklama

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 0:51   

Filip91 napisał..."A obudowa to jakiś dramat. Mam wersję zielono czarną i o ile ta zielona guma jest spoko to ta cienka czarna warstwa gumy na korpusie jest słaba. Brak faktury sprawia że strasznie się brudzi.
A spasowanie z przodu lornetki to jakiś dramat."

Mam te lornetki, 8x32/42, w kolorze black/brawn i nie zauważyłem aby cokolwiek obudowa się brudziła w czasie użytkowania, a tak z ciekawości, o jaki dramat ze spasowaniem z przodu lornetki Ci chodzi ?
Jesteś jak na razie jedyną osobą, która ma takie spostrzeżenia, bo ani na forum BF ani na Optycznych, nikt nic na ten temat nie pisał :roll: .
Co do muszli ocznych,to pisaliśmy, że są płytkie i trzeba je umiejscowić pod brwiami, co nie każdemu pasuje, natomiast kolorystyka obrazu jest lekko ocieplona, podobna do obrazka z Zeissa Conquesta HD, a nie naturalna jak w M7. Ocieplenie obrazka nie jest wadą a nawet jest w niektórych przypadkach zaletą, zwłaszcza w zimie czy przy obserwacjach w czasie ostrego słońca.

Próbuj dalej, zwłaszcza z Oberwerkiem, bo to bdb, optycznie, lornetka, tyle że może mieć jakieś ułomności mechaniczne (pokrętło dioptrii i wysuw muszli), oraz problem z zamgleniami i utratą kontrastu, przy obserwacji gdy jasne światło znajduje się z boku.
Ja, po dokładnym sprawdzeniu w różnych warunkach, zakupionego Oberwerka APO 10x32, zwróciłem, co nie spodobało się sprzedawcy, właśnie z powodu wykrycia tych wad. Marne wyczernienie wnętrza tubusów obiektywów, zwłaszcza lewego, który wyglądał jakby wcale nie był wyczerniony. Szkoda, bo myślałem, że ta lornetka zostanie ze mną na stałe, właśnie ze względu na jej, świetną, jakość optyczną :sad: .

zelik76 
Bywalec

Wysłany: Dzisiaj 8:37   

Jan55 napisał/a:
zelik76...W "cyfrowe.pl" :wink: .

W Cyfrowych od paru dni wisiała ostatnia sztuka zielono - czarnej, a wczoraj ją zawinąłem dla siebie.

Filip91 
Nowy

Wysłany: Dzisiaj 10:33   

widoczek napisał/a:
Filip91, ciekaw jestem Twojej opinii o Oberwerku Sport APO 8x32. Jeśli ta lornetka Ci sie nie spodoba to podejrzewam, że dopiero coś z stajni Zeiss Swarovski Leica lub high end od Nikona.

Optycznie mi się na pewno spodoba jeśli trzyma poziom Nikona m7.
Problemem może być tylko ergonomia i jakość wykonania.

A co do wielkiej trójcy to powiem tak. Wszystko rozchodzi się w sumie o tzw value for money. Jeśli za 5000zł dostałbym lornetkę dużo lepszą od m7 to jak najbardziej jestem skłonny tyle wydać. Tylko pytanie o ile to będzie lepsza lornetka? No i dochodzi do tego jeszcze fakt że dla mnie ergonomia jest ważniejsza od jakości obrazu (aczkolwiek muszę zaznaczyć że nie miałem nigdy okazji patrzeć przez optykę high end i może dlatego ten parametr jest dla mnie mniej istotny)

Filip91 
Nowy

Wysłany: Dzisiaj 10:44   

Cytat:
o jaki dramat ze spasowaniem z przodu lornetki Ci chodzi ?

o to:

IMG20260607103809.jpg
Plik ściągnięto 239 raz(y) 276,24 KB

Kot72 
Optyczny
Kot72

Wysłany: Dzisiaj 11:38   

Ta ma faktycznie kiepsko doklejone ogumowanie . W mojej nie ma takiej przerwy . Jest idealnie równo .

zelik76 
Bywalec

Wysłany: Dzisiaj 12:19   

Filip91 słabo to wygląda. No i nie wiadomo jak teraz będzie wyglądała sprawa ze zwrotem. Bo zakładam że planujesz ją zwrócić. Nie wiadomo jak sprzedawca zareaguje na taką wadę, a będzie sprawdzał pewnie jak dojdzie. Mam nadzieję że kupiłeś z dobrego źródła u renomowanego sprzedawcy.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 12:25   

W moich GPO też jest ok. Wszystko równo doklejone.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 12:37   

zelik76...Może w "Cyfrowe.pl" nie będzie problemów, jeżeli oczywiście na lornetce nie będzie innych śladów używania w postaci plam od palców czy tłustych śladów na muszlach ocznych. To podstawa zwrotu.

_Tomek_ 
Optyczny

Wysłany: Dzisiaj 12:57   

Nierówno doklejona guma to kwestia estetyki, gorzej że w ogóle nie ma jej od frontu tubusa. Lornetkę często stawia się pionowo "na obiektywach", będzie stukać, rysować się. Guma powinna owijać krawędzie tubusow.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 13:01   

Filip91 napisał..."Optycznie mi się na pewno spodoba jeśli trzyma poziom Nikona m7.
Problemem może być tylko ergonomia i jakość wykonania."

"Jeśli za 5000zł dostałbym lornetkę dużo lepszą od m7 to jak najbardziej jestem skłonny tyle wydać. Tylko pytanie o ile to będzie lepsza lornetka? "

Jeżeli masz na myśli Oberwerka APO 8x32 to optycznie jest lepszy od M7 i nie tylko od M7, ale od droższych też. Musisz zwrócić uwagę na kwestie o których napisałem wcześniej, czyli pokrętła ostrości i dioptrii, zwłaszcza dioptrii (czy kreci się płynnie a nie chrobocze jak w mojej 10x32) i czy przy bocznych źródłach światła nie pojawiają się zamglenia w obrazie do tego jak działają muszle oczne, czy nie maja tendencji do obsuwania się podczas "dociskania" do oczodołów. Pod względem optyki, jeżeli nie ma innych wad, jest zdecydowanie lepiej niż w M7 i tą różnicę widać. Co do ergonomii to jest to indywidualna sprawa każdego użytkownika danej lornetki, to co pasuje Tobie to niekoniecznie może pasować innym, więc doradzanie w tej kwestii nie ma sensu
Oberwerk jest większy i cięższy o 200g od M7 ale ergonomicznie, przynajmniej dla mnie, jest w porządku, poza ustawieniem muszli w odpowiednim, dla mnie, odstępie. Za miękkie (delikatne) poszczególne blokady, które powodują, że muszle nie trzymają sztywno, jak w innych lornetkach.
Co do różnicy między lornetką za 5000 i więcej a M7, to optycznie na pewno są lepsze, czy dużo ? to już kwestia, która lornetka, różnice mogą być w poszczególnych niuansach, ale nie wiadomo czy ergonomicznie dla Ciebie, któraś z tych droższych, też będzie lepsza.

Jan55 
Optyczny
amator

Wysłany: Dzisiaj 13:27   

_Tomek_...Osobiście, staram się nie stawiać lornetki pionowo, na twardym podłożu, dlatego, że w razie przewrócenia się lornetki, może dojść, od uderzenia, do jakiegoś uszkodzenia w optyce. To taki mój nawyk i ustrzeżenie się przed kłopotem :wink: .

Kot72 
Optyczny
Kot72

Wysłany: Dzisiaj 15:28   

W tym konkretnym projekcie , jedno częściowej osłony obiektywów , takie rozwiązanie jest słuszne i logiczne . Ja nigdy nie odkładam lornetki bez nałożenia osłony obiektywów . Nawet gdy na 5 minut lornetka ląduje w pokrowcu . Dodatkowo w moich Geco/GPO dokupiłem pojedyncze osłony na każdy obiektyw . Dla mnie tak jest wygodniej .

schuttenbach 
Nowy

Wysłany: Dzisiaj 20:16   

Filip91 napisał/a:
Cytat:
o jaki dramat ze spasowaniem z przodu lornetki Ci chodzi ?

o to:

U mnie jest ok:

20260607_201113.jpg
GPO_8x32
Plik ściągnięto 21 raz(y) 232,83 KB

Odpowiedz do tematu