Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
To wyrażajmy się precyzyjnie. Muszla oczna, to najbardziej zewnętrzna część. Ta, która dotyka do skóry. Robienie jej z aluminium jest kompletnym absurdem.
No niestety czterobrygadówka, Wielkanoc i Boże Narodzenie wolne - reszta świąt w roku w robocie z weekendami włącznie.
A urlop już cały wykorzystałeś? Ani jednego dnia nie zostawiłeś? Mamy dopiero maj...
No i przeczytaj jeszcze raz to, co napisał binocullection i poważnie to przemyśl:
binocullection napisał/a:
w życiu piękne są tylko chwile, dlatego należy przyjechać nad Jeziorsko
Wysłany: Czw 04 Cze, 2026
ryszardo napisał..." Czemu niby aluminiowe muszle oczne miałyby być lepsze?
Moim zdaniem to jest dużo gorszy materiał do tego zastosowania.Twardy i bardzo dobrze przewodzący ciepło, co na mrozie będzie poważnym problemem."
Konstrukcja aluminiowa muszli (tuleja i kołnierz), jest dlatego bdb, że nie ulega uszkodzeniom ani szybkiemu zużyciu jak plastikowa (luzy, pękania). Najszersza część muszli z alu ( tzw kołnierz), która styka się z oczodołami pokryta jest cienką warstwą gumy i nie stanowi to żadnego dyskomfortu w użytkowaniu w niższych temperaturach. Nie spotkałem się, nigdzie na forach (BF, CN czy Optyczne), z uwagami o problemach z takimi muszlami.
Takie konstrukcje muszli stosują wszyscy najlepsi producenci lornetek, jak pisze kolWojtas_B.
Doszła do mnie GPO Passion ED 8x32. Muszle oczne idealne, o to mi chodziło. Pasują jak ulał do moich oczodołów. Komfort używania w porównaniu z Hawke Endurance ED 8x42 o niebo lepszy. Co mnie niesamowicie zaskoczyło to jasność tej lornetki. Nie odstaje od Hawke, mam wrażenie że to jest ten sam poziom mimo mniejszej aparatury. Wykonanie na plus, nie ma żadnych niedoróbek, ostrość i kontrast świetne jak na moje oko amatora. Zdecydowanie łatwiej mi utrzymać GPO bez drgań - obawiałem się trochę że mniejsza waga przełoży się na mniejszą stabilność. Na szczęście niepotrzebnie. Pokrętło ostrości chodzi z lekkim oporem, ale dla mnie nie jest to problemem, bo lornetka leży mi idealnie przy oczach i w łapach, nie czuję z tego powodu żadnego dyskomfortu czy drgania przy kręceniu pokrętłem. Dziękuję za pomoc - to był zakup w ciemno jeśli chodzi o ergonomię, ale czuję się jakbym trafił 6 w totka. Teraz będę szukał 10x42 o podobnej średnicy muszli ocznych z rozsądnym polem, ale zakup dopiero pod koniec roku. Jak macie jakieś propozycje to chętnie poczytam. Budżet będzie większy, myślę że dozbieram do 3,5 - 4 tys.
Co mnie niesamowicie zaskoczyło to jasność tej lornetki. Nie odstaje od Hawke, mam wrażenie że to jest ten sam poziom mimo mniejszej aparatury.
Różnicę w jasności zauważysz po zmierzchu. Za dnia i tak nie wykorzystujesz pełnej apertury w żadnej tych lornetek.
Sprawdziłem przed chwilą na widoku z okna i masz rację. Ale dla mnie różnica i tak jest niewielka. Jedno co mogę powiedzieć to to, że obie nie bardzo sobie radzą w takich warunkach. Trzeba tylko uściślić że porównywałem je ok godz. 22 i było już dość ciemno. Nigdy wcześniej nie używałem Hawke w takich okolicznościach. Lubię spacery po lesie, czy koło pobliskich jezior, ale nie o zmierzchu i myślę że 8x32 mi wystarczy na takie łajzy. Natomiast zaczynam się zastanawiać czy w tej sytuacji potrzebuję 10x42, i czy lepiej nie iść w 10x50-56. To już inny kaliber, ale można tym i niebo pooglądać zimą i ogarnąć cięższe warunki. Kiedyś miałem okazję pooglądać księżyc z DO Extreme ED 10x50 i byłem zachwycony obrazkiem. Lornetka bardzo podobna budową do William Optics 10x50 ED - lornetki na którą lata temu chorowałem. Moje niespełnione marzenie. Ciężka jak cegła, ale świetnie leżąca w rękach. Tyle że to były stare czasy i technika poszła do przodu. Tak mi się przynajmniej wydaje. Można dostać to samo, ale lżej i lepiej.
Wysłany: Sro 10 Cze, 2026
zelik76...Gratuluję zakupu GPO 8x32., bo to lornetka warta zakupu . Ciesz się widokami.
Co do 10x42 z tak małymi muszlami ocznymi (40mm), to tylko Zeiss HDX, ale cena HDX, to już dużo powyżej 4000 zł, ewentualnie troszkę słabszy optycznie Monarch HG, który nie jest wart obecnej ceny. Reszta ma muszle raczej większe (42-44mm) .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9