Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVIII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 23-26 lipca 2026 roku w Hotelu ARCHE Fabryka Samolotów Mielno
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
APSC czy m43 do ptaków
Autor Wiadomość
kamazz 
Nowy

Wysłany: Sob 27 Cze, 2026   APSC czy m43 do ptaków

Witam, chciałbym zasięgnąć rady co do aparatu.
Szukam zestawu aparat + tele, o najlepszym stosunku wagi/wielkości do jakości/ceny. Nie chciałbym przekroczyć 1,5kg wagi. Mam A6000 i sony 70-350 i w zasadzie daje rade, ale... autofocus to chyba największy problem i mój a6000 chciałby już przejść na emeryturę. Dodatkowym atutem nowego sprzętu będzie możliwość kręcenia filmów.

Rozważam dwie opcje, celuje w sprzęty używane, ale budżet mogę powiększyć:
A6400 + 70-350 - opcja budżetowa, tylko wymiana aparatu. Czy różnica w szybkości AF będzie diametralna?
Micro 4/3 + np. Panas/Leica 100-400 - zmiana całego systemu, ale czy m4/3 da równie dobry obrazek co APSC i czy wzrost ogniskowej w przeliczeniu dla m4/3 da lepszy efekt niż crop w APSC? Jaką puszkę wybrać w m4/3?

Reklama

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Sob 27 Cze, 2026   

Nie mogę się wypowiadać co do A6400, ale sam przeszedłem parę lat temu z systemu APS-C na m43 i teraz fotografuję Lumixem G90 z podstawowym teleobiektywem Panasonic 100-300/f4-5,6. Uważam że na początek jest to obiektyw zupełnie niezły, natomiast sposobię się do dokupienia korpusu OM-SYSTEM OM-3, o ile pojawi się ciekawa promocja. Ten aparacik nie tylko jest piękny, w stylu retro, ale ma sporo najnowszych funkcji, przydatnych m.in. w fotografowaniu zwierząt, w tym rozpoznawanie ptaków. O ile się orientuję, to A6400 takiej opcji nie posiada.
Nie podałeś limitu ceny, ale jeżeli jesteś gotów do zakupu zooma Panaleica 100-400mm, to jest to zakres cenowy od 5000 PLN (używany) w górę, plus aparat, to musisz się liczyć z ceną w okolicach 7-8 tys. PLN.
W tej sytuacji ja bym chyba jednak rekomendował skuszenie się na OM-3 lub tańszy OM-5 mk2, raczej nowy. Obiektyw - jak dla moich potrzeb, to 100-300mm do ptaków mi wystarcza i na pewno nie jest gorszy od Twojego Sony 70-350. Zwłaszcza że w przeliczeniu na FF daje to ogniskową 600mm. Ewentualnie Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS - droższy od mojego 100-300, ale tańszy od Panaleiki.
Jak widzisz, wybór w systemie m43 jest sensowny i od Ciebie zależy decyzja. No, fakt: w OM-SYSTEM mówi się, ze słabszą stroną są filmy, ale zależy, jak wielką wagę do nich przykładasz: czy są tak samo ważne dla Ciebie jak zdjęcia, czy tylko okazjonalnie będziesz filmował i w jakiej jakości? Filmów instruktażowych o tym systemie jest na YT sporo, więc radzę się zapoznać.
Ps: jak zamierzasz wykorzystywać te zdjęcia? Na jaki format chcesz je drukować? Bo ja swoje wysyłam czasem do druku na płótnie w formacie 30x50cm lub 40x60cm i jestem zadowolony.

A tu przykładowe linki:
OM-SYSTEM OM-3
OM-SYSTEM OM-5 mk2
Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4-5.6 Power OIS
Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm F5.0-6.3 IS
OM-SYSTEM OM-3 - film na YT
Opinia o Lumix G 100-300mm - film na YT

fotka 
Bywalec

Pomogła: 3 razy
Wysłany: Czw 02 Lip, 2026   

Jako kompaktowy zestaw do ptaków serdecznie polecam Canona R7 z obiektywem RF 100-400 f/5.6-8. Nie wiem tylko czy mieści się w Twoim budżecie. Właśnie dziś sobie chodziłam z takim zestawem. Całość waży chyba ok 1,2kg, można spokojnie zabrać na dłuższą wycieczkę. Autofokus i rozpoznawanie ptaków działa świetnie. Łapie dobrze nawet ptaki w locie. Bardzo dobra stabilizacja. Obiektyw ostry. Mimo, że obiektyw jest dość ciemny (f8 na długim końcu), to jakoś bardzo nie przeszkadza. Daje się fotografować nawet w lesie.

Ja byłam w trochę innej sytuacji, bo wcześniej miałam lustrzankę Canona i parę obiektywów, więc R7 to był dla mnie naturalny krok. Bardzo jestem zadowolona z takiego leciutkiego zestawu na wycieczki. Poza tym aparat doskonale się sprawuje ze wszystkimi starymi obiektywami EF. Ja np używam też ef 100-400L ii + extender x1.4iii, (ponad 2kg) działa też extender 2. Ale na dłuższe wycieczki to trochę za ciężkie.

Z Sony nie mam porównania, a z Olympusem tylko ponad dziesięcioletnim - w nim autofokus był zdecydowanie zbyt wolny, teraz w OM system się pewnie poprawiło.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Nie 05 Lip, 2026   

Uprzejmie donoszę, że w sklepie OM-SYSTEM POLSKA jest aktualnie superpromocja na zestaw OM-5 z obiektywem 14-150 mm za jedyne 4 299 zł! Myślę, że warto się zainteresować!?
OM-5 z obiektywem 14-150 mm

kamazz 
Nowy

Wysłany: Dzisiaj 18:23   

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.
Poczytałem, pomyślałem i chyba mam dwa rozwiązania:
- zostanie z Sony, zmiana korpusu na a6700, obiektyw zostaje (SEL70-350), koszt ok 6000 zł, zyskuje detekcję ptaków, ale tylko 525mm FF
- przejście w m4/3 z OM5 i P/L 100-400 czyli ok 10,5 tys, zyskuje zakres - 800mm FF
Zastanawiałem się jeszcze nad Canonem R7 z RF100-400, ale w stosunku do A6700 zysk jest umowny.
Kosztowo, oba rozwiązania są dla mnie podobne, bo po przejściu na m4/3 mam jeszcze trochę gratów do sprzedania (lampa, SELP10-20 no i SEL70-350). Wagowo wychodzi identycznie.
Pytanie jak w tych systemach dogadują się stabilizacje aparatów i obiektywów (IS sync)? Detekcja ptaków, fajny bajer, ale 800mm jednak kusi :mrgreen:

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

Wysłany: Dzisiaj 18:38   

kamazz napisał/a:
Detekcja ptaków, fajny bajer, ale 800mm jednak kusi
Jeżeli chcesz "mieć ciastko i zjeść ciastko", czyli zarówno detekcję ptaków, jak i 800mm, to może warto rozważyć zakup korpusu OM-3? Tak, jak ja to zrobiłem 3 dni temu. On ma detekcję nie tylko ptaków, a jest droższy od OM-5 o niecałe 1,5 tys PLN, licząc już z cashbackiem. Przy czym jeżeli nie potrzebujesz nowego sprzętu "już, natychmiast" i jesteś gotów poczekać, to myślę, że w okolicach "Black Friday" mogą się pojawić dodatkowe, atrakcyjne promocje. Czasami warto się nie spieszyć, żeby potem nie żałować, że "gdybym trochę poczekał"...
Tak czy owak daj znać, na co się zdecydujesz.
Życzę dobrej decyzji.
Ps: jeżeli któreś z naszych rad Ci się w jakimkolwiek stopniu przydały, to byłoby fajnie, gdybyś nacisnął przycisk "pomógł", jest u dołu każdego naszego posta.
Pzdr.

ryszardo 
Moderator
Pogromca spamu

Wysłany: Dzisiaj 18:50   

Mając Sony 70-350 zacząłbym od wymiany korpusu. A6700 da Ci duży zysk na AF, a sam pisałeś, że to jest główny powód chęci zmiany.

Jeśli później będzie Ci brakowało zakresu, to masz dwie świetne opcje uzupełnienia zestawu (bo 70-350 bym zostawił jako lekki obiektyw spacerowy): Sony 200-600 i Sigma 500/5.6.
Oba są już trochę większym wydatkiem, ale jakość osiągniesz dużo lepszą od dowolnego Olka/OM z 100-400.

Odpowiedz do tematu