Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W zasadzie tak samo rozumiem określenie "optyka sportowa", ale producenci już niekoniecznie. Nikon ma w tej kategorii także lunety, lornety astro, dalmierze, mikroskopy...
https://www.nikon.pl/pl_P...cA1egH3D5_uS6Hi
Dlatego jeśli powiemy "lornetka sportowa", to już będzie wystarczająco precyzyjnie.
Dotarły do mnie deszczochrony 44 mm i 44.5 mm na mniejsze muszle Bannera. Ten mniejszy ciężko nałożyć i leży płytko, ten większy jest w zasadzie ok, choć mógłby być odrobinę ciaśniejszy:
https://www.opticron.co.u...cular-rainguard
Witam, za namową kolegi _Tomka_ odświeżam wątek. Chciałbym kupić lornetkę o parametrach 10x42. Do tej pory użytkowałem Kowe BDII 8x42 i chciałbym ją zmienić na lornetkę o o lepszej rozdzielczości i kontraście, mniejszej aberracji chromatycznej, której ostrość pozwalała by mi dostrzec więcej szczegółów. Rozmawiając z konsultantami w 2 sklepach (przedstawiając im potencjalny budżet 5 tys. polecili mi Nikona HG. Trochę mnie to zaskoczyło bo wielu użytkowników uważa, że nie jest on wyraźnie lepszy od M7, który to z kolei jest porównywalny z BD II. Sam zbierając informacje rozważam Fomei Foreman APO 10x42, kupowałbym w Polsce (muszle 45 mm gdzie obecna Kowa ma 43 i uważam że powinny mi podejść). Drugą opcją jest Kowa Genesis 10,5x44. Gdyby cena była porównywalna wybór byłby oczywisty. Niemniej Fomei jest 2x tańsza. Pytanie do użytkowników Fomei, SRBC jak z perspektywy czasu wygląda ich praca. Druga sprawa gdybyście byli przed podobnym wyborem co byście poradzili. Różnica w cenie jest znacząca niemniej główne kryterium stanowią dla mnie walory optyczne oraz mechaniczne.
Wysłany: Nie 26 Lip, 2026
pawel_amator...Co do Nikona HG to jest na pewno lepszy od Kowy BD II 8x42, ale czy na tyle lepszy aby zapłacić za niego prawie 4000 zł, to już musisz się sam przekonać. Dla mnie nie , jeżeli cena HG oscylowałaby max 3200 zł to tak, jak najbardziej do kupienia.
Co do Fomei APO to jest to SRBC, pod brendem Fomei, i jeżeli, tak wielkie muszle oczne Ci pasują, to lornetka powinna być w porządku. Kowa Genessis 10,5x, kosztująca 2x więcej od Fomei, nie jest chyba lepsza, optycznie, od SRBC / Fomei. Pisał o tym, chyba, kol _Tomek_.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10