Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 22 Sie, 2008 Wybierzcie mi obiektyw do Canona 30D
Witam serdecznie
Jestem amatorem, posiadam canona 30D + tamron AF 28-80 /3.5-5.6 58mm
Wybieram sie w dluga podroz w malownicze miasta i zamierzam kupic nowy obiektyw :
- kwota do ok.2000zl
- przeznaczenie : uniwersalnie ( krajobraz miejski dzien/noc, nie potrzebuje duzych przyblizen)
Z opisu wynika, że ewidentnie brakuje Ci szerokiego kąta, co przy krajobrazie jest jak znalazł. Masz więc do wyboru Canona 10-22, ale ciężko się będzie zmieścić z ceną. Pozostaje więc na polu bitwy Sigma 10-20 (zmieścisz się w cenie) lub pełnoklatkowa Sigma 12-24 (droższa). Ewentualnie jak masz czas zaczekać, to może warto zaczekać do testu Tokiny 10-16/2.8, która jest najnowszym graczem na tym polu. Podstawową różnicą między Tokiną a poprzednimi obiektywami jest dobre i stałe światło f/2.8, wadą najmniejszy zakres ogniskowych no i zobaczymy co z jakością obrazowania...
Z szerokich kątów ta Tokina 11-16 wydaję się być najciekawszą propozycją, sam chciałem ją kupic ale zależało mi na obiektywie od razu pod FF i dlatego wybrałem sigmę 12-24.
czy ogniskowe poniżej 20mm można nazywać uniwersalnymi?
tamron posiadany przez kolegę mehau to jest szkło słabsze od przeciętnego kita i to mocno.
szeroki kąt jest bardzo fajny, ale nie stanowi podstawy fotografowania.
Słowem nie zgadzam się z przedmówcami i proponuje klasycznego Tamracza 17-50.
tego tamrona nie ma co uzupełniać, tylko trzeba zamienić. nie tak dawno koledzy mówili o bezsensowności zakupu czterdziestki z kitem. a to lepsze szkło od 28-80..
17 da w Canonie umiarkowanie szerokie 28mm ale powinno starczyć.
Ty masz 24-105, komor 17-70.. takie szkło warto uzupełnić.
Oczywiście każdy ma swoje preferencje itp. Szkła ultra szerokie dają bardzo fajne możliwości.
Jednak kiedy miałem 17-35 i 28-75 (w analogu) najczęściej używałem 28-75 i wpierw zapełniłbym ten zakres.
Ostatnio zmieniony przez ghost Pią 22 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Czy 10-22 jest ostrzejszy od Tokiny (11-16) tego nie byłbym pewien... (chyba że piszesz o 12-24). W Tokinie BF/FF to nie jest częsty przypadek... Na plus dla Canona 10-22 jest jego USM.
Czy 10-22 jest ostrzejszy od Tokiny (11-16) tego nie byłbym pewien... (chyba że piszesz o 12-24). W Tokinie BF/FF to nie jest częsty przypadek... Na plus dla Canona 10-22 jest jego USM.
Po looknieciu na sample uwazam ze C jest od T 11-16 ostrzejszy. Piszac o BF i FF mialem na mysli Sigme. No i co do USM sie zgadzamy.
Sigma 10-20 ma HSM. Poza tym u niej juz powyzej 1m zaczyna sie nieskonczonosc, wiec nie jest to wedlug mnie az tak wazne. Na zlocie sprawdzilismy szybkosc Sigmy z HSM (Canon) i bez (Sony) i roznice nie byly znaczace.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10