Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wczoraj 18:06
Soniak10 napisał..."A co Koledzy myślicie o Prostaffie P7, który też jest w BF dostępny za ok. 800 zł?"
Ostrościowo nie jest źle, ale kontrast obrazu marny, w stosunku do Vortexa. Do tego słaba mechanika (muszle, zawias mostka) i jak dla mnie to plastik/fantastik.
Konkluzja: całkiem fajne "szkło" jeżeli trafimy na dobry egzemplarz. Raczej nie stresowałbym się 2-letnią gwarancją (jak egzemplarz byłby OK i nie rozpadnie się przez te 2 lata, powinno już być "z górki"; nie dotyczy ogumowania Svarowskiego oczywiście...).
Ale: albo zakup stacjonarny z selekcją, albo zabawa w przesyłki + odsyłki.
Jak ma być do 1000 zł to jakaś mniej kompromisowa 32 mm lub nawet porro 42 mm.
O widzisz, to daj proszę przykład 32ek
Stare, ale dobre klasyki:
https://www.interfoto.eu/...t=711807&id=197
Kiedyś prawie sam kupiłem tego Doctera (dokładnie tą sztukę). Jeśli nie przeszkadza Ci lekko żółty obraz, to jest to lornetka zdecydowanie lepsza od DB 8x32. Ponieważ oferta wisi dość długo, to powinno dać się zbić cenę.
Bez urazy, ale dlaczego uważasz, że inni nie mają racji. Każdy wyraża swoją opinię jak zresztą i Ty.
Tak, ja mam opinię popartą moim doświadczeniem. Ty popierasz swoją opinię anonimowymi wpisami z Birdforum.
Rozumiem, że jak ktoś tu pyta, to chce poznać zdanie żywego człowieka wynikające z jego kontaktu ze sprzętem, a nie streszczenie opinii z forów. Do tego może użyć ChataGPT czy innej ćwierćinteligencji. W efekcie dostanie wypadkową większości opinii, a większość opinii jest taka, że typowy użytkownik Vorteksa z BF jest zadowolny, bo więcej wydać nie chciał i lepszych lornetek nie widział.
Jan55 napisał/a:
Dla Ciebie każda lornetka z niższej półki ma/będzie miała wady, ale to nie znaczy, że dla innych te wady są istotne, ba, nie znaczy, że je w ogóle zauważą, bo nie każdy kupuje lornetkę aby ją "nicować" na dziesiątą stronę.
Różnice widzi więcej osób niż by się wydawało, jednak większość z nich nie umie tych różnic nazwać. A jeśli nawet tych różnic nie widzą, to one i tak wpływają na to co zobaczą przez lornetkę, choćby zaklinali rzeczywistość, że widzą obraz dobrej jakości. Żyją po prostu w złudzeniu. Po to jest forum, żeby mówić jak jest, a jak ktoś chce podstawowej porady co wybrać... to sprzedawca w sklepie doskonale sobie z takim problemem poradzi. Albo Czat.
Wysłany: Wczoraj 23:26
_Tomek_ napisał..."Tak, ja mam opinię popartą moim doświadczeniem. Ty popierasz swoją opinię anonimowymi wpisami z Birdforum."
W związku z tym uważasz, że Twoja subiektywna opinia jest wiążąca, natomiast ja podaję, że są jeszcze opinie użytkowników innych forów, BF czy CN, które to opinie, są podobne do moich subiektywnych opinii, a moja subiektywna opinia nie jest dla nikogo wiążąca. Mało tego, to nie cytuję żadnych wpisów z BF, tylko podaję, że jest inne forum, na którym można też poczytać opinie, innych zaawansowanych użytkowników sprzętu lornetkowego, którzy, być może mają większe doświadczenie w temacie, od Ciebie, ale o tym nie piszą.
Co do anonimowych wpisów na BF to Twoje wpisy na tym forum też można by tak nazwać, bo przecież ja i co najmniej kilkudziesięciu użytkowników tego forum Ciebie nie zna, więc jesteś dla nas anonimem, jak ja i inni, dla Ciebie i innych użytkowników .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10