Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Czw 11 Wrz, 2008
Sigma 18-200 OS, rozmyta lewa strona zdjęcia.
Autor Wiadomość
tropical
[Usunięty]

Wysłany: Sro 27 Sie, 2008   Sigma 18-200 OS, rozmyta lewa strona zdjęcia.

Witam :) Byłem dzisiaj w Fotojokerze i porobiłem kilka fotek Sigma 18-200 OS. W domu zaskoczyło mnie ze na 18mm i f4 lewa strona jest rozmazana (rozmyta) a prawa ostra. I zastanawiam się teraz czy ta sigma tak ma czy ten egzemplarz był walnięty. Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 27 Sie, 2008   

Raczej walniety egzemplarz.

tropical
[Usunięty]

Dziękuje za odpowiedz.W załączniku jest to zdjęcie.

IMG_8728.jpg
Plik ściągnięto 7881 raz(y) 709,8 KB

muad 
Rozmowny
dib

A robiłeś zdjęcia czegoś prostopadłego do aparatu np. budynku? Na wszystkich zdjeciach tak jest?

tropical
[Usunięty]

Niestety nie, próbowałem tylko w sklepie. Jeszcze nie kupiłem. Przy 18 mm i f8 niema tego rozmazania. Na każdej innej ogniskowej tez nie.

goltar 
Optyczny

Wysłany: Czw 28 Sie, 2008   

Jak dla mnie lewa strona jest poza głębią ostrości... Jak pisze muad trzeba sprawdzić na czymś prostopadłym do osi optycznej.

tropical
[Usunięty]

Tez tak na poczatku myslalem. Ale przy pelnym powiekszeniu widac z lewej strony to rozmazanie (na stojaku i z jego lewej strony), a z prawej jest ostro. Zdjecie musialem troszke zmniejszyc bo nie chcialo wejsc oryginalne. Musialbym zrobic zdjecie czegos na wprost zeby sie upewnic, jak to jest.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Też u siebie na niektórych zdjęciach coś takiego zauważyłem (17-70) lewa połowa nieostra - prawa OK. Ale to były trzy zdjęcia. W większości przypadków nieostry był lewy dolny róg czasem też coś było nie tak z prawą górą lub nieco wyżej od środka kadru. Wysyłałem komorowi i stwierdził że coś nie tak. Może niektóre Sigmy mają takie coś (niespasowana optyka lub coś obluzowanego) Na dniach wysyłam szkło do serwisu i zobaczę co powiedzą.

muad 
Rozmowny
dib

Skoro na innych przesłonach problem nie występuje być może aparat w przypadku tego zdjęcia ustawił ostrość samodzielnie na jakimś mu pasującym punkcie co spowodowało, że nie wszystko znalazło się w głębi ostrości.

tropical
[Usunięty]

GO nie ma tu zadnego znaczenia, to jest rozmazanie na zdjeciu (mydlo) w jego lewej czesci.

muad 
Rozmowny
dib

Być może, że faktycznie jest nie coś z obiektywem, ale skoro nie kupiłeś zawsze możesz inny wybrać.

tropical
[Usunięty]

Zgadzam sie. Jednak dobrze jest potestowac szklo przed kupnem :)

Monastor 
Optyczny

To może ja się wypowiem na ten temat. Zaobserwowałem to samo zjawisko w mojej 17-70 przebierając zdjęcia z zeszłych wakacji. Nieostra lewa strona zdjęcia, o kwestii GO nie mogło byc mowy bo problem wystąpił na dwóch specyficznych fotkach (krajobrazy, odległe, praktycznie prostopadłe do osi optycznej, do tego na jednej, po prawej stronie ostre dwa plany, bliski i daleki, żyleta). Później robiłem zdjęcia tym samym szkłem i było OK, wszędzie ostrośc jak należy.
Stwierdziłem, że wysunięta tuba musiała się nieco gibnąc kiedy przywaliłem aparatem o skały, ale skoro problem już się potem nie pojawiał to zignorowałem sprawę.

Wychodzi na to, że Sigmy z wysuwanymi, plastikowymi tubusami mogą ogólnie wykazywac takie problemy.

Przejrzę jeszcze ostatnie zdjęcia i zobaczę czy się nie powtórzyło. Nie rzucało mi się w oczy na żadnych powiększeniach 45x30 więc powinno byc ok.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Monastor napisał/a:
To może ja się wypowiem na ten temat. Zaobserwowałem to samo zjawisko w mojej 17-70 przebierając zdjęcia z zeszłych wakacji. Nieostra lewa strona zdjęcia, o kwestii GO nie mogło byc mowy bo problem wystąpił na dwóch specyficznych fotkach (krajobrazy, odległe, praktycznie prostopadłe do osi optycznej, do tego na jednej, po prawej stronie ostre dwa plany, bliski i daleki, żyleta). Później robiłem zdjęcia tym samym szkłem i było OK, wszędzie ostrośc jak należy.
Stwierdziłem, że wysunięta tuba musiała się nieco gibnąc kiedy przywaliłem aparatem o skały, ale skoro problem już się potem nie pojawiał to zignorowałem sprawę.

Wychodzi na to, że Sigmy z wysuwanymi, plastikowymi tubusami mogą ogólnie wykazywac takie problemy.

Przejrzę jeszcze ostatnie zdjęcia i zobaczę czy się nie powtórzyło. Nie rzucało mi się w oczy na żadnych powiększeniach 45x30 więc powinno byc ok.

Podejrzewam, że właśnie o ten tubus chodzi - mój ma lekkie luzy i może jak delikatnie nim poruszałem to tubus w jakiejś pozycji został i optyka się zmieniła - no ale pozyjemy zobaczymy po serwisie.

goltar 
Optyczny

tropical napisał/a:
GO nie ma tu zadnego znaczenia, to jest rozmazanie na zdjeciu (mydlo) w jego lewej czesci.
A skąd ta pewność że GO nie ma znaczenia ? Jeśli obraz jest poza GO jest rozmazany. Jeśli jesteś tak dobry że odróżniasz rozmazanie (mydło) wywołane wadą optyczną od rozmazania wywołanego przez brak GO to gratuluję umiejętności... Nie twierdzę że nie masz racji i może tu faktycznie występuje taka wada ale na podstawie przykładowego zdjęcia nie da się tego stwierdzić. Stojak z kartkami znajduje się bliżej niż to co po prawej stronie więc może nawet być cały poza GO.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi