Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Potrzrebujemy odpowiedzi na kika pytań,
Jakiej wielkości są przeważnie te obrazy, rozumiem, że możesz je dowolnie umieszczać np na ścianie na dowolnej wysokości, w dowolnym miejscu czyli np przy stosunkowo dobrym naturalnym oswietleniu, z ustawieniem statywu nie bedzie kłopotu, możesz ustawić aparat w dowolnej odległości optymalnej dla eliminacji ewentualnych zniekształceń obiektywu do jakiej wielkości chciałbyś mieć możliwość je wydrukować w dobrej jakości
Zauważ że archiwizacja zdjęć w galeriach np po to żeby podrobić i podmienić oryginał wymaga b dobrego aparatu bo dużej rozdzielczośćci i b dobrego wysokiego ISO, czasem nie pozwalaja ustawić statywu czasem ciężej ustawić statyw w dzień niż potem podmienić obraz na falsyfikat w nocy, mają strasznie upierdliwego dozorce na dzienną zmianę, chyba stary milicjant dorabiający na emeryturze.
Jeżeli to jest jednak ten pierwszy przypadek archiwizowania swoich prac w domu które możesz wieszać gdzie chcesz i kiedy chcesz to rozdzielczość i iso dla obrazów olejnych ma znacznie mniejsze znaczenie.
Jeśli chodzi o powiększenia, to ten pierwszy przypadek - archiwizacja własnych prac, mozliwość wykonania dobrego zdjęcia np do przygotowania reprodukcji (formaty 70x50, 140x80, 100x80cm, te najczęściej byłyby robione, również małe obrazy, 50x40)
Zdjęcia dobrze oddające kolory, ostrość - która np bardzo ucieka przy olympusie 350, również takie są wymagane do przygotowania np katalogów, folderów itp. do drukarni.
wykonywane przy oświetleniu naturalnym, na ścianie, podłodze - z góry (dobry choc dziwny sposób,
Na teraz wiem z porad, że canon 40D i obiektyw macro....? (jeszcze nie wiem jaki obiektyw konkretnie)
jeśli można, czekam na dalsze sugestie... pozdrawiając:) i zapraszając do zaczarowanych obrazów
[ Dodano: Pią 05 Wrz, 2008 22:12 ]
aktualnie ogladam canon D40 + CANON 50mm 50 f/ 1.4
co wy na to? odda ostrośc oraz kolor obrazów
[ Dodano: Pią 05 Wrz, 2008 23:00 ]
5D byłby wspaniały, ale cena zagrodą jest:)
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008
kolor, ja zastosowałem się do sugestii jaad75'a i zrobiłem sobie testy w pracowni u kolegi malarza na oleju 50x70(ciemne mazidło z grubo nakładana farbą, mam nadzieje ze kolega tego nie czyta bo to jego dzieło), cała ta zabaw nie ma najmniejszego sensu jak nie będziesz miał odpowiedniego oświetlenia, próbowałem na 400D, 40D, 5D ze różnymi kombinacjami szkieł C50 1.4, C50 1.8, C85 1.8, C50 mm f/2.5 macro (postanowilismy z kolegami, ze jak będzie więcej czasu to następnym razem idziemy do studia a nie do ciemnej pracowni malarskiej, bo jedna lampa + zastane światło to za mało).
Jeżeli decydujesz sie na 40D+sigma 17-70 f/2.8-4 macro , to cały ten kram nie ma sensu bez odpowiedniego oświetlenia jakieś softboxy, studyjne lampy błyskowe ...tu ci koledzy lepiej doradzą.
Witam serdecznie
Bardzo dziekuję za działania i zaangażowanie. również czytam i czytam cały czas... Na teraz musi wystarczyć coś z 40D i obiektyw, tutaj pewnie lepiej wybrać coś z lepszej jakości. Jest mozliwe fotografowanie obrazu w warunkach domowych i przy oswietleniu naturalnym. ważne mieć obiektyw dobry... jaki? Studio to w przyszłości...:)
Jest mozliwe fotografowanie obrazu w warunkach domowych i przy oswietleniu naturalnym. ważne mieć obiektyw dobry... jaki? Studio to w przyszłości...:)
Zapewniam Cię, że odpowiednie światło, które pozwoli Ci przymknąć nawet nienajlepszy obiektyw do przysłony, przy której ma przyzwoite parametry, wyjdzie taniej i lepiej, niż kombinowanie z najlepszymi obiektywami i kiepskim światłem...
Napisałem w tamtym wątku - dwie lampy z softboxami (choćby tanie chińskie)... Napisałem 300Ws, ale to spora rezerwa w tego typu zastosowaniach, myślę, że 180Ws też wystarczy...
Podaję link do taniego sprzętu oświetleniowego, który może kogoś z kolegów zainteresować.
Jeżeli nie mamy działalności zarobkowej to na początek taki sprzęt wystarcza.
Co do wielkości powiększeń to bilbordu i tak nie da się zrobić nawet z 12MPix matrycy.
To robimy ze składaków o mniejszych formatach, a w wymiarze 1:1 na ploterach. zadawalająca jakość to teoretycznie format A0, ale na dobrych papierach i dobrym nakładaniu z 6 lub 8 pojemników z tuszami to nie wiem, czy A1 daje zadawalającą jakość kolorystyczną.
Co do wielkości powiększeń to bilbordu i tak nie da się zrobić nawet z 12MPix matrycy.
oj zdziwiłbyś się co można zrobić z 12Mpix, na pewno billboard...., to co widzisz....na ścianach budynków po odpowiednich przetworzeniach + grafika wektorowa raczej nie przekracza nawet takiej jakości...
niestety pamiętam czasy jak z 5Mpix, czasem z 3,4 (oczywiscie plus przetworzenia w ps-ie) robiło się standardowy billboard 5x2,4 m.
Jak czas gonił to nie używało się średniego formatu, za to ścianki typu popup oglądane z bliska, które mają powierzchnie nawet powyżej 20m2 to już inna sprawa...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10