Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
a ja se kupiłem C40D i w ciemno Tamrona 17-50,
niestety głupi dałem się nabrać na międzynarodową gwarancję Mackcam
teraz to jestem mądry Polak po szkodzie
LUDZIE! TYLKO NIE NABIERAJCIE SIĘ NA MIĘDZYNARODOWĄ GWARANCJĘ MACKCAM
po zakupie stałem się właścicielem frontfocusa
ale działa to tak, że na ogniskowej 17 mm jest OK a im dłuższa ogniskowa tym gorzej, czyli ostrzy przed obiektem
poczytałem różne opinie o tym Tamronie i wniosek jest jeden - z jakiegoś powodu (statystycznie) nie nadaje się do najnowszych body
Nikon D80 OK D300 ff na tele
Canon 30D OK 40D ff na tele
Pentax K10D K100D OK K20D K200D ff na tele
Forum Nikon:
"D300 a kalibracja pod tamron 17-50 2.8
Witam- moi drodzy kupiłem Tamrona 17-50 2.8 na allegro-po pierwszych zdjęciach-zwłaszcza na tele-ku mojemu zdziwieniu na zdjęciach nie mogę doszukać sie ostrości (na 10 zdjęć 7 jest do kosza)..."
Forum Pentax:
"...perl, pojechałem z milo kupić Tamrona, na jego puszcze punkt, u mnie FF na kilka centymetrów - chociaż innymi szkłami problemów nie mam. Później sprawdzałem jeszcze drugi egzemplarz - na 17 mm punkt na 50 mm FF. Sigma kupiona w ciemno - punkt.
Z każdym szkłem mogą występować problemy z FF/BF, ale z tym Tamronem nader często to się zdarza - poczytaj wątek o tym szkle.
Optycznie chyba deczko lepszy od Sigmy, ale z AF to ruletka."
Mialem tego tamrona przez rok czasu i uzywalem go z 400d i 50d i nie mialem zadnych problemow z FF albo FF. Trafial idealnie w punkt w pelnym zakresie ogniskowych i przy dowolnych przeslonach. Chyba trafilem na jakis wybitny model
Od kilku lat już się pisze o tych Tamronach na forach i cały czas populizm kwitnie.
Powiem krótko. Ja wpadłem ze sprzętem do sklepu sprawdziłem 3 sztuki, wybrałem najlepszą. Było to 2 lata temu - Tamron 17-50 f2.8.
Używam go do dzisiaj pod Canonem 50D i nie zamieniłbym go na nic innego (w tej półce cenowej)!!!
Ekstremalnie szybki serwis ten fedex, wczoraj tamron do mnie wyruszył z Hongkongu, dziś w południe był u drzwi.
Pierwsze testy były i chyba jest ok z auto fokusem, może miał trochę problem przy bardzo małych przedmiotach na 17mm ale to był kwiatuszek nie wychodzący zbytnio poza kropkę w polu ostrzenia.
Stałe światło i dobra ostrość od pełnej dziury, to jego przewaga nad sigmą.
Jakość obrazu porównywalna, praca auto-fokusa też.
Zum pracuje dość ciężko, w porównaniu z sigma ale za to sam nie wyjeżdża w czasie transportu.
Przewagą sigmy jest, to odwzorowanie 1:2.3, tego brakuje trochę.
Bez tych 20mm, to bym się obył , bo jak patrzę na zdjęcia, to rzadko wyjeżdżałem za 50mm.
Decyzje podjąłem, tamron zostaje, sigma na ebay.
Proszę o doradzenie w wyborze obiektywu między Sigma 17-70 F/2.8-4 DC HSM OS a TAMRON 17-50 mm F2.8 VC. Proszę o pomoc bo pojęcia nie mam który wybrać im więcej czytam tym mam więcej wątpliwości.
Proszę jeszcze o podpowiedź czy któraś z tych firm nie robi problemów serwisowych.
Mam tego Tamrona i jakoś nie brakuje mi ogniskowej, a stałe światło 2.8 jest niezastąpione np. w pomieszczeniach. Niektórzy mówią że im mniejszy masz zoom, tym lepiej nauczysz się kadrować bo nie będziesz stał w jednym miejscu
Arcani, w wątkach z cyklu „Co zamiast kita do…”, które są przyklejone na górze tego działu, masz wielokrotne dyskusje za i przeciw tym dwóm obiektywom.
Ponadto sporo innych wątków, np. Sigma 18-50; Sigma 17-70; Tamron 17-50 [Canon 500D].
Scaliłem Twoje pytanie do istniejącego już wątku na ten temat (niejedynego, zresztą).
Moje body to Canon 50D. A obiektyw ma mieć zastosowanie ogólne urodziny, imieniny jakaś wycieczka itp.
A takie BF czy FF to się pod model (np EOS 400d) czy konkretne body kalibruje?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10