Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Czw 11 Wrz, 2008
Minimalny otwór względny - praktyka
Autor Wiadomość
wonito 
Początkujący

Wysłany: Wto 09 Wrz, 2008   

Chyba dalej czegoś nie kumam, mam mały mętlik. Ściągnąłem sobie tabelę - wartość przesłony i odpowiadający jej czas naświetlania, ale jeśli w kompakcie przysłona F8 to rzeczywista wartość F48 to się zgubiłem. No i jak tu korzystać z manuala.
Nie wiem - kompakty mają inne tabele ?

Reklama

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

To nie tak. Czas naświetlania dla f8 kompaktu i f8 lustra FF czy APS-C/H itd. Będą takie same. Natomiast głębia ostrości jaką da kompakt będzie dużo większa niż dla większej matrycy lustra.

wonito 
Początkujący

Rozumiem, dzięki.

artpal 
Nowy
Artur Paluszyński

Wysłany: Wto 16 Wrz, 2008   

Z przesłonami to jest różnie dla każdego obiektywu, trzeba wyczuć swoje szkiełko i zobaczyć jakie f lubi, zazwyczaj na za dużej dziurze pojawiają się przebarwienia i mydło, za mała daje tragiczną rozdzielczość i ogólne wrażenie że zdjęcie jest po prostu słabe, ale tu nie ma reguły. Ja zawsze daję największą dziurę i domykam na tyle aż wszystkto co potrzebuje znajdzie się w głębi ostrości (trzeba wciskać przycisk żeby mieć podlgąd na wizjerze, chociaż sprawdza się to tylko w dobrym świetle, inaczej g... widać). Ale z biegiem czasu wejdzie w krew jakie dawać f w poszczególnych sytuacjach i robi się to intuicyjnie. Niektóre aparaty mają bardzo fajny tryb DEP który pozwalał "wycelować" w dwa obiekty na scenie (początek i koniec głębi ostrości), a na tej podstawie automatycznie dobrać przesłonę, niestety obecnie canony mają tylko A-DEP który robi to bez celowania, uśredniająć autofocus z całego zdjęcia, co daje idealnie losowe rezultaty.

A co do rozmyć tła, ciężko pobić canona 85mm, a to nawet L-ka nie jest.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Cytat:
A co do rozmyć tła, ciężko pobić canona 85mm, a to nawet L-ka nie jest.

Wiesz ile rzeczy wpływa na "rozmycie tła"?
BTW, jest mnóstwo szkieł, które bez problemu radzą sobie z "pobiciem" EF85/1.8 w tej kwestii - to dobre, stosunkowo tanie szkło, ale żaden "Święty Graal" jeśli chodzi o bokeh...

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Tryb DEP to można o kant tyłka rozbić - na szczęście 5D jest tego pozbawiony.
Canon 85/1.8... bardzo dobry obiektyw za małe pieniądze, ładny bokeh itd, ale pobicie go przez inną stałkę to nie jest problem. Można mieć lepszą ostrość i z całą pewnością lepszy bokeh. Faktem jest, że 85/1.8 oferuje często lepszą jakość niż niejedna L-ka, ale wiele stałek klasy L i nie tylko zostawi to szkiełko w pobitym polu.

artpal 
Nowy
Artur Paluszyński

Może jakieś przykłady?, chętnie wypróbuję, niestety nie miałem okazj bawić się zbyt wieloma modelami. Fajne rozmycia oczywiście moja subiektywna opinia. Ciekawe są obiektywy lustrzane dające bokeh w kształcie "precelków" a nie kólek, może ktoś bawił się czymś takim i chce się podzielić wrażeniami?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Przykłady ładniejszego bokehu? Bez problemu lepszy bokeh pokaże 135L, 200/2.8L czy nawet zoom 70-200/2.8 IS L. Generalnie każda dłuższa stałka może mieć lepszy bokeh. Tutaj nawet 100-400L wypada bardzo dobrze. Nie tylko ogniskowa jest ważna, także światłosiła. Jakbyś zobaczł bokeh z 85L to ... szczęka opada i turla się po podłodze. Mnie za pierwszym razem powaliło (a mam 85/1.8). Ze stałek nie L to choćby 100/2 jest minimalnie lepsze, ale są też inne systemy i inne szkła.
Jedno mogę potwierdzić - 85/1.8 to wybitny obiektyw w stosunku do swojej ceny i nie miałem optycznie lepszego dopóki nie kupiłem 135L :mrgreen:

artpal 
Nowy
Artur Paluszyński

heh, no na pewno cena wiąże ręce, więc może na razie nie będę chwytał 135L żeby nie płakać :)

goltar 
Optyczny

MM gratuluje zakupu :smile: i powiedz jak 135L wypada w porównaniu do 70-200 przy 135mm i f/2.8, robiłeś może jakieś porównanie w takich samych warunkach ?

mavierk 
never knows best

artpal napisał/a:
więc może na razie nie będę chwytał 135L żeby nie płakać :)
kiedy to 135L można mieć za 2,5k już lekka ręką, a jak jesteś MM to nawet za 2,3k - to nie jest dużo jak za szkło takiej klasy :)

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 17 Wrz, 2008   

goltar napisał/a:
MM gratuluje zakupu :smile: i powiedz jak 135L wypada w porównaniu do 70-200 przy 135mm i f/2.8, robiłeś może jakieś porównanie w takich samych warunkach ?

Jak się spotkamy to sam zobaczysz, ale pamiętaj... będziesz musiał ten obiektyw oddać a pewnie nie będziesz chciał :mrgreen:

goltar 
Optyczny

:twisted: tego się właśnie obawiam...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Goltar już szukaj okazji kupna 135L. Teraz jak stanieją do reszty piątki "D" to takie obiektywy będą w cenie.

Jagor 
Początkujący

Wysłany: Sro 01 Paź, 2008   

Witam, zgodnie z zapytaniem w temacie cytując za Bryan'em Peterson'em duże przymknięcie przysłony służy do uzykania między innymi "kompozycji opisującej" (uzyskanie dużej głębi ostrości - tak jak sam Rizzo piszesz). Przez to określenie rozumie takie przedstawienie obrazu w którym występuje początek np łąka polnych kwiatów (pierwszy plan) prowadząca do samotnego drzewa oddalonego o kilkanaście metrów (drugi plan a zarazem temat główny) a za nim koniec w postaci nieba (według mnie aparat był lekko pochylony ku ziemi). Można też ją zastosować do fotografi drogi z rzędem drzew po obu stronach. Takie zdjęcie też jest zamieszczone w książce "Ekspozycja bez tajemnic" wyżej przywołanego autora.
Innym zastosowaniem tego rodzaju przysłony jest niedopuszczenie do przepalenia zdjęcia np. przy fotografowaniu w bardzo ostrym świetle (ale na to zwrócili uwagę już moi poprzednicy).
Na koniec, jeszcze jeden przykład związany z uzyskaniem pewnej abstrakcją. Można np. rozmyć fale morza uzyskując bardzo miękki rozmty kontur ruchu wody.
To tyle mam nadzieję że nikomu się nie naraziłem zajmując zadnie jako nowy. Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu