Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 10 Paź, 2008
Zestaw obiektywów Canona na początek
Autor Wiadomość
bolsa 
Uczestnik

Wysłany: Pią 10 Paź, 2008   Zestaw obiektywów Canona na początek

Witam wszystkich forumowiczów.

Po przeczytaniu wielu recenzji i testów aparatów podjąłem decyzję o zakupie body eos 450d. Jednakże wciąż mam problem z wyborem obiektywu do niego. Na początek chciałbym kupić coś tańszego a później (2 - 3 miesiące) dokupić drugi obiektyw. Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami (w podobnym przedziale cenowym):

1 KITOWY Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS a później portretówka Canon EF 85mm f/1.8 USM

2 Canon EF 50mm f/1.8 II a później Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM

Zależy mi na uniwersalnym zoomie + koniecznie obiektyw do portretów. Który zestaw Waszym zdaniem będzie bardziej odpowiedni dla początkującego ? :)

Reklama

ziemowy 
Rozmowny

Wysłany: Pią 10 Paź, 2008   

Jak ma być na początek i dla amatora to może od razu kupić Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS plus Canon EF 50mm f/1.8 II.

bolsa 
Uczestnik

Ziemowit całkiem słuszna idea jednakże wychodzę z założenia, że dobrze byłoby z każdym kolejnym obiektywem poszerzać też zakres ogniskowych ... Zakładam że te 2 miesiące pozwolą mi się zaznajomić już z podstawami fotografowania i poszerzenie stałki 50mm o KITA będzie conajmniej dziwne ale mogę się mylić ...

Wolałbym wybrać jeden z powyższych zestawów ale chciałbym już teraz wiedzieć jaki będzie Waszym zdaniem lepszy. Jak już zdecyduję się na ten pierwszy obiektyw drugi niejako będzie już wymuszony :P Pozdrawiam serdecznie

ziemowy 
Rozmowny

W takim razie powiem Ci tak. Jeśli bardziej zależy Ci na portretach i to będzie Twój główny motyw zdjęć to bierz zestaw 1.

bolsa 
Uczestnik

Tak bardzo zależy mi właśnie na portretach. A powiedz mi czy ten obiektyw Canona 85mm f/1.8 przydaje się jeszcze w innego rodzaju fotografii ? Czy to tylko portretówka jest?

ziemowy 
Rozmowny

Jest to typowa portretówka, choć troche ciaśniejsza. Mogę Ci doradzić jeszcze Canon EF-S 60mm f/2,8 MACRO. Jest niewiele droższa od 85tki a nada się do makro i do portretu.

dh8 
Nowy

Uważam, że zestaw nr 1. w twoim przypadku się świetnie sprawdzi.
Na początek weź zestaw 450d w parze z obiektywem (nie opłaca się kupować samego body a później dokupywać obiektywu, który otrzymasz w parze z body za mniejsze pieniądze. Poza tym wydaje mi się że canon oferuje na ten zestaw "cashbacka" więc różnice w cenieobiektywu z body i bez + "cashback" przeznaczasz na zakup stałki :wink: ).
Sam posiadam takowy zestaw od 3 miesięcy i na początek ten obiektyw pozwoli ci nacieszyć się przyjemnością focenia z lustra a sam obiektyw uważam za jeden z najlepszych biorąc pod uwagę ten przedział cenowy szkło+body.

Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM na pewno jest lepszy ale ty skupiasz się na portretach więc lepiej różnice w cenie lepiej przeznaczyć na Canon EF 85mm f/1.8 USM który na pewno sprawdzi się jako szkło portretowe.

Reasumując zestaw 1 weź i się ciesz :mrgreen:

rafalg 
Rozmowny

Wysłany: Sob 11 Paź, 2008   

Według mnie korzystny będzie zestaw 17-85IS+85 f/1.8USM. Ten pierwszy może nie jest dużo lepszy od kita ale zdecydowanie lepiej wykonany i trochę dłuższy. Jeśli interesuje Cie fotografia portretowa to 50mm 1.8 średnio się nada.

dh8 
Nowy

Podaję sprostowanie do mojego poprzedniego posta "cashback" na tego canona obejmuje tylko UK i Irlandię i wynosi 50 funtów ( ok 220 zł) co przy tamtejszych cenach daje ok 1600zł za zestaw.

bolsa 
Uczestnik

Bardzo dziękuję za wasze komentarze. Już jestem prawie w 100% przekonany że właśnie eos z KITowym obiektywem będzie najodpowiedniejszy. Martwi mnie trochę ta "dziura" między 55mm a 85 ale chyba na początek nie będzie to miało takiego wielkiego znaczenia :)

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu