Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 16 Paź, 2008 Sigma 17-70 2.8 czy Tamron 17-50 2.8 do Canona
Witam
Mam dylemat który z przedstawionych w temacie obiektywów zakupić do body Canona EOS 450D. To ma być moja pierwsza lustrzanka, w miejsce kita chce zakupić uniwersalny obiektyw z w miare dobrym światłem w cenie około 1000zl. Czytałem kilka testów ale nie nakierowały mnie jednoznacznie. Sklaniam sie ku Sigmie ale czytałem o jej kłopotach z autofokusem w canonach ma z kolei wiekszy zakres ogniskowych od Tamrona. Prosze o opinie użytkowników powyższych obiektywów z body Canona[/b]
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 05 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz
Zarówno Tamron jak i sigma ma częste problemy z AF w canonie. Jak już gdzieś pisałem wiąże się to z tym iż canon nie chce sprzedawać innym firmom kodów od AF. Z Tamronem potrafi być dodatkowo problem z tym, że jeden róg będzie ostry a przeciwny już nie. Poza tym były przypadki odklejenia się przedniej soczewki. Serwis Tamrona w Polsce można z góry przyjąć, że nie istnieje ponieważ to co się tam wyprawia i sposób w jaki serwisuje sprzęt przechodzi ludzkie pojęcie ( złe kalibrowanie, paprochy, itp ) Sigma ma tę zaletę, że jej serwis jest wzorowy. Szkło które nie ostrzy w punkt można oddać na darmową kalibrację. Sigma ma minimalnie większy zakres ogniskowych i pseudo makro, a to się czasem przydaje. Ja wybierając między Tamronem a sigmą wziął bym to drugie + 50/1.8 Canona.
Niedawno miałem podobny dylemat. Widzę, że akurat wypowiedzieli się posiadacze innych body ( nie 450) a tu może być problem. Jeśli nie masz możliwości sprawdzenia szkła razem z aparatem w sklepie to z Tamronem może być kłopot. Ja odsyłałem kilkakrotnie ( chociaż na 350 i 400 ostrzyły świetnie). U mnie był tragiczny FF i totalne mydło. Po zmianie na Sigmę jest OK. Ostro, jasno i ładnie. Poza tym serwis Sigmy( jak wspomniał wyżej Wróbel EOS) jest znakomity - darmowo i bezproblemowo. Serwisu Tamrona faktycznie właściwie nie ma ( podobno na razie). Tamron jest na pewno świetnym szkiełkiem ale do 450 i na początki focenia raczej radziłbym Sigmę. Dodatkowo w centrum S dają niezły filtr UV i pokrowiec w cenie niższej znacznie od Tamiego. Mnie to przekonało. Nie narzekam o tyle, że nie miałem okazji sprawdzić walorów ego Tamrona - może poddałem się za wcześnie - ale naprawde nie żałuję.
W cenie , którą podałeś to będzie zakup odpowiedni ( zaznaczam - do 450).
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 16 Paź, 2008
Ja też polecę ci sigmę, mimo tego że tamron wedle testów optycznych ma (nieco) wyższą rozdzielczość ale za to masakra- jeżeli chodzi o tamrona z aberracją chromatyczną, w sigmie jest zdecydowanie lepiej a takich kwiatuszków tak łatwo software'owo nie usuniesz ...
Na dodatek z sigmą nie ma problemów jeżeli chodzi o kalibracje i serwis .
Faktem jest, że jak sie trafi na świetny egzemplarz tamrona 17-50/2.8 to rewelacja ale jak się trafi....a po co bawić się w loterię..
wszyscy polecacie Sigme 17-70 a nikt nie pisze z jej problemami z AF łapaniem przed bądź za obiektem... te problemy sa na tyle jednostkowe czy po prostu każdy kalibruje swoi obiektyw w serwisie ?
Wszyscy wieszają psy na Tamronie. Ja kupowałem go w ciemno. Nie miałem wtedy jeszcze pojęcia o FF/BF i wszystko okazało się w porządku. Wali w punkt, żadnych luzów, żadnej aberracji nie zauważyłem. Świetne szkło! Myślę, że trochę się demonizuje problemy z tymi obiektywami...
Czy to będzie tamron czy sigma zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że nie będzie trafiać w punkt. Tylko, że kupując sigmę mamy dostęp do bardzo dobrego serwisu.
Bardziej istotna jest sprawa światła. Żaden serwis nie doda temu obiektywowi światłosiły. Jesli ktoś planuje obiektyw do zdjęć w pomieszczeniach, a nie tylko plenerów, to dobre światło jest niezbędne. Poza tym Tamron daje zadowalającą jakość zdjęć od 2,8.
To jest chyba lekka przesada.Czytaj dokładnie.
Przecież wyraźnie napisałem, że ten Tamron to na pewno świetne szkło tylko problem jawi się w działaniu z body 450 , a czego raczej nie ma z poprzednimi canonami ( tak jak Twój ). Widziałem zdjęcia z 400 i sam robiłem z 350 i jak napisałem były świetne. Z tego powodu także był mój żal, że z 450 kolejny próbowany T działa źle. Z kolei nie każdy ma możliwość kupowania w sklepie bezpośrednio. Miałeś szczęście dobrze trafić - to świetnie ale problem dotyczy ( prawdopodobnie) działania z body 450, a to było przedmiotem tematu.
arietiss, a co komu po jakimkolwiek świetle jeśli AF będzie do chrzanu. Jak ma byc kupowany w ciemno, to Sigma, jeśli będzie możliwośc przymierzenia do body i sprawdzenia przed zakupem, wtedy Tamron.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10