Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 17-70 2.8 czy Tamron 17-50 2.8 do Canona
Autor Wiadomość
amelgabi
[Usunięty]

Wysłany: Czw 16 Paź, 2008   Sigma 17-70 2.8 czy Tamron 17-50 2.8 do Canona

Witam
Mam dylemat który z przedstawionych w temacie obiektywów zakupić do body Canona EOS 450D. To ma być moja pierwsza lustrzanka, w miejsce kita chce zakupić uniwersalny obiektyw z w miare dobrym światłem w cenie około 1000zl. Czytałem kilka testów ale nie nakierowały mnie jednoznacznie. Sklaniam sie ku Sigmie ale czytałem o jej kłopotach z autofokusem w canonach ma z kolei wiekszy zakres ogniskowych od Tamrona. Prosze o opinie użytkowników powyższych obiektywów z body Canona[/b]
Ostatnio zmieniony przez komor Pon 05 Kwi, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Czw 16 Paź, 2008   

400D z Tamim, u mnie bez problemu! :smile:
Sigma, 2,8-4,5 więc światełko gorsze, za to większa rozpietość ogniskowych no i pseudo makro.
Ja wybrałem światło!

Wróbel EOS 
Rozmowny

Zarówno Tamron jak i sigma ma częste problemy z AF w canonie. Jak już gdzieś pisałem wiąże się to z tym iż canon nie chce sprzedawać innym firmom kodów od AF. Z Tamronem potrafi być dodatkowo problem z tym, że jeden róg będzie ostry a przeciwny już nie. Poza tym były przypadki odklejenia się przedniej soczewki. Serwis Tamrona w Polsce można z góry przyjąć, że nie istnieje ponieważ to co się tam wyprawia i sposób w jaki serwisuje sprzęt przechodzi ludzkie pojęcie ( złe kalibrowanie, paprochy, itp ) Sigma ma tę zaletę, że jej serwis jest wzorowy. Szkło które nie ostrzy w punkt można oddać na darmową kalibrację. Sigma ma minimalnie większy zakres ogniskowych i pseudo makro, a to się czasem przydaje. Ja wybierając między Tamronem a sigmą wziął bym to drugie + 50/1.8 Canona.

Jasper 
Rozmowny

Niedawno miałem podobny dylemat. Widzę, że akurat wypowiedzieli się posiadacze innych body ( nie 450) a tu może być problem. Jeśli nie masz możliwości sprawdzenia szkła razem z aparatem w sklepie to z Tamronem może być kłopot. Ja odsyłałem kilkakrotnie ( chociaż na 350 i 400 ostrzyły świetnie). U mnie był tragiczny FF i totalne mydło. Po zmianie na Sigmę jest OK. Ostro, jasno i ładnie. Poza tym serwis Sigmy( jak wspomniał wyżej Wróbel EOS) jest znakomity - darmowo i bezproblemowo. Serwisu Tamrona faktycznie właściwie nie ma ( podobno na razie). Tamron jest na pewno świetnym szkiełkiem ale do 450 i na początki focenia raczej radziłbym Sigmę. Dodatkowo w centrum S dają niezły filtr UV i pokrowiec w cenie niższej znacznie od Tamiego. Mnie to przekonało. Nie narzekam o tyle, że nie miałem okazji sprawdzić walorów ego Tamrona - może poddałem się za wcześnie - ale naprawde nie żałuję.
W cenie , którą podałeś to będzie zakup odpowiedni ( zaznaczam - do 450).

kozidron
[Usunięty]

Ja też polecę ci sigmę, mimo tego że tamron wedle testów optycznych ma (nieco) wyższą rozdzielczość ale za to masakra- jeżeli chodzi o tamrona z aberracją chromatyczną, w sigmie jest zdecydowanie lepiej a takich kwiatuszków tak łatwo software'owo nie usuniesz ...
Na dodatek z sigmą nie ma problemów jeżeli chodzi o kalibracje i serwis .
Faktem jest, że jak sie trafi na świetny egzemplarz tamrona 17-50/2.8 to rewelacja ale jak się trafi....a po co bawić się w loterię..

Milosz 
Nowy

Wysłany: Pią 17 Paź, 2008   

wszyscy polecacie Sigme 17-70 a nikt nie pisze z jej problemami z AF łapaniem przed bądź za obiektem... te problemy sa na tyle jednostkowe czy po prostu każdy kalibruje swoi obiektyw w serwisie ? :cool:

away 
Początkujący
canontard

Milosz - jak widzisz plus dla sigmy taki, że bezstresowo mozna to wogóle zrobić :P

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wszyscy wieszają psy na Tamronie. Ja kupowałem go w ciemno. Nie miałem wtedy jeszcze pojęcia o FF/BF i wszystko okazało się w porządku. Wali w punkt, żadnych luzów, żadnej aberracji nie zauważyłem. Świetne szkło! :smile: Myślę, że trochę się demonizuje problemy z tymi obiektywami... :razz:

Wróbel EOS 
Rozmowny

Czy to będzie tamron czy sigma zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że nie będzie trafiać w punkt. Tylko, że kupując sigmę mamy dostęp do bardzo dobrego serwisu.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Bardziej istotna jest sprawa światła. Żaden serwis nie doda temu obiektywowi światłosiły. Jesli ktoś planuje obiektyw do zdjęć w pomieszczeniach, a nie tylko plenerów, to dobre światło jest niezbędne. Poza tym Tamron daje zadowalającą jakość zdjęć od 2,8.

Wróbel EOS 
Rozmowny

Dlatego każde szkło kupuje się do swoich potrzeb. Często w pomieszczeniach nawet 2.8 nie wystarcza, Więc albo ISO w górę albo lampa w ruch.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Ale kiedy nie ma się lampy, poza wbudowaną, to każda działka światła na wagę złota... :wink:

Wróbel EOS 
Rozmowny

arietiss, I przy tym się z Tobą zgodzę w 100%

Jasper 
Rozmowny

arietiss napisał/a:
Wszyscy wieszają psy na Tamronie

To jest chyba lekka przesada.Czytaj dokładnie.
Przecież wyraźnie napisałem, że ten Tamron to na pewno świetne szkło tylko problem jawi się w działaniu z body 450 , a czego raczej nie ma z poprzednimi canonami ( tak jak Twój ). Widziałem zdjęcia z 400 i sam robiłem z 350 i jak napisałem były świetne. Z tego powodu także był mój żal, że z 450 kolejny próbowany T działa źle. Z kolei nie każdy ma możliwość kupowania w sklepie bezpośrednio. Miałeś szczęście dobrze trafić - to świetnie ale problem dotyczy ( prawdopodobnie) działania z body 450, a to było przedmiotem tematu.

Monastor 
Optyczny

arietiss, a co komu po jakimkolwiek świetle jeśli AF będzie do chrzanu. Jak ma byc kupowany w ciemno, to Sigma, jeśli będzie możliwośc przymierzenia do body i sprawdzenia przed zakupem, wtedy Tamron.

Odpowiedz do tematu