Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 20 Paź, 2008 Dylemat - D40 czy SP570UZ?
Witam, mam dylemat jaki aparat wybrać Nikona D40 czy Olympusa sp 570UZ? . W sumie cena nikona z "jakimś tam" obiektywem jest niewiele wyższa od olympusa. To zawsze lustrzanka. Z drugiej strony zakup dobrego,jasnego obiektywu to duży wydatek na później ... Pomóżcie, który aparat wybrać! Dodam, że jestem małoletnią amatorką fotografii Liczę na wasze odpowiedzi tu lub mail : marthaaa@op.pl ! pozdrawiam!
jak chcesz sie bawic w fotografie z lustrzanką powinnaś być świadoma wkładania w tą zabawe całkiem dużych pieniędzy, bo zawsze jest coś do dokupienia...
jak kupisz hybryde to najwyzej do niej kupisz pokrowiec i dodatkowa karte pamieci.
jak juz napisal Wujek_Pstrykacz, lustro to lustro, wybor nalezy do ciebie
Ja też polecam lustrzankę, ale niekoniecznie D40. To już stara konstrukcja, nie ma napędu AF itp. Bardziej polecałbym np. Sony A200, głównie za stabilizację matrycy w korpusie, przez co nie musisz szukać obiektywów VR bądź IS, bez których ani rusz w przypadku fotografii przy mniejszym świetle, albo na długich ogniskowych. Ewentualnie Pentax, ale z nim nie mam doświadczeń...
Pentaxy mnie odrzucają, nawet nie biorę ich pod uwagę
za stabilizacją też jestem ... będę się jeszcze rozglądać ,ale jestem na 99% pewna, że lepiej poczekam i kupię tę lustrzankę
Jeśli nie zależy ci na małych rozmiarach i wadze to wybór jest raczej oczywisty.
VanRay napisał/a:
jak chcesz sie bawic w fotografie z lustrzanką powinnaś być świadoma wkładania w tą zabawe całkiem dużych pieniędzy, bo zawsze jest coś do dokupienia...
BZDURA. To zależy od potrzeb i zainteresowań. Albo masz szczęście i interesujesz się czymś konkretnym, wtedy wystarczy ci 1 lub 2 szkiełka, albo masz pecha i wszystko cie interesuje
martha napisał/a:
Pentaxy mnie odrzucają
Bo nic i nich nie wiesz pentaxa kupuje się dla zgrabnych, ponadprzeciętnej jakości stałoogniskowych szkiełek oraz szklarni manualnej. Jeśli to cię nie będzie kręcić -> nie kupuj pentaxa
Zastanów się co cię kręci w fotografii, zorientuj się w sprzęcie. Nie stawiaj za główne kryterium wyboru żadnych testów, sama przekonaj się co ci bardziej pasuje.
Kupuj lustro Sam rok temu miałem podobny dylemat i wybrałem kompaktowy kombajn. Teraz mocno żałuję, że od razu nie wszedłem w lustrzankę.. No ale cóż.. co się odwlecze to nie uciecze
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 20 Paź, 2008
VanRay napisał/a:
Ja ostatnio zauważyłem, że lustro + dobry, jasny standard (po cropie 50mm) + jakiś portrecik można kupić za 1300zł (d70s + mir 35/2 + nikkor 85/2 )
Do 1600 zł to może być:
1) Olympus E-520 + ob. 14-42mm za 1600zł
2) Canon EOS 1000D + 18-55 IS za około 1500 zł
3) Sony ALPHA 200K + ob. 18-70mm za 1500 zł
4) Nikon D60 + ob. VR 18-55mm za około 1500 zł
[ Dodano: Pon 20 Paź, 2008 20:21 ]
i w takiej kolejności
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13