Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dlatego nie chcę tym razem pożałować 1300zł i za jakiś czas żałować... Od czego w końcu są raty?
Na FF nie mierzę, to dla mnie zbytek, a nie żyję ze zdjęć!
Na FF nie mierzę, to dla mnie zbytek, a nie żyję ze zdjęć!
Chyba nie zrozumiem tego zdania prędko 50d aktualnie kosztuje 3700zł 5d natomiast można wyciągnąć za 4000zł... no ale co kto woli
Noi za tą kasę moim zdaniem znacznie bardziej opłąca się zmienić system na nikona (d300)
mavierk, jak to nie rozumiesz? Sprawa prosta! Przesiadka na FF wiązała by się w moim przypadku z poważną rewolucją jeśli chodzi o obiektywy. Potrzebował bym coś zamiast Tamrona na FF. W dodatku eLka stała by sie trochę przykrótka i trzeba by myśleć coś wyżej. To dało by niezłe koszty, a do moich amatorskich celów FF ze swoją jakością nie jest mi tak bardzo potrzebny. Wole kupić coś dzieciom! Tak jak juz niejednokrotnie było mówione: body to tylko body, a liczą się bardziej szkiełka do niego!
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 22 Paź, 2008
no, co komu trzeba Ja mam aparat raczej do portretu, stąd też moje gadanie
Przy portretach, a przede wszystkim tych studyjnych przewaga FF jest widoczna. Ja portrety robię okazyjnie i to przeważnie rodzince. Nawet brak lampy mi tak mocno nie doskwiera.
Ja poprę kolegów i napiszę, że moim zdaniem cena 40D jest obecnie tak niska że nie warto się nawet zastanawiać tylko brać. 50D to fajna puszka bo nowa ale i tak za 2 lata będzie warta może z 1600 zł. Za zaoszczędzone pieniądze można wybierać spośród kilku fajnych szkieł. Ja osobiście jakbym miał kasę na 50D to - podobnie jak mavierk celowałbym w 5D, no chyba że pałacie się fotografią ptaków bo tu af nie dałby sobie rady.
Ja mimo wszystko wolałbym schodzącego 5D niż najnowszego 50D. A gdybym kupował coś trzycyfrowego ...to mierzyłbym właśnie w 400D. 450D po teście jakoś mnie do siebie nie przekonuje, podobnie jak "nie mogę przeżyć" kierunku ewolucji w jakim podąża 5D mk2. Generalnie, to 40D na 50D bym nie zamienił - raczej dołożył i kupił 70-200, którego bardzo mi brak.
W najnowszym kierunku rozwoju Canona nie podoba mi się podbijanie bębenka w wojnie na megapiksele. Mnie 15 czy 22 mpix w niczym się nie przysłuży, a ich zalety zaczynają ujawniać się przy obiektywach na które mnie nie stać. Wolę matrycę 10 mpix na aps-c i 12,8 na ff - zwłaszcza to ostatnia bardzo mnie kusi, stary 5D ma na prawdę olbrzymie możliwości.
Nie powstrzymamy niestety tendencji rynku. Pewno za rok, dwa 15mpix nie będzie niczym specjalnym. A że zmierza to w tym kierunku... Niestety nie mamy na to wpływu, tak jak nie mamy wpływu np. na modę...
Hamuje mnie trochę to że nidługo też pewnie doczeka sie następcy. Na razie więc czekam, a stara dobra 30D musi wystarczyć na zimę.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sro 22 Paź, 2008
...ja tam tez nie mam zamiaru zmieiac mojej 40 na 50 niech sobie korporacja canona dalej pogrywa z klentami dozujac mninimalnie nowosci i jakosc np matrycy, to cos mi sie zdaje ze nie odnotuja zbyt duzej sprzedazy, a i ceny beda leciec, to juz widac na 40d =2000
Przemyślałem sprawę o zostaje na razie przy tym co mam, jak już będę przechodził to od razu na FF, zainwestuje w szkło i dobry statyw. 10-22 będę miał później z drugim body jako uzupełnienie.
A ja właśnie przedwczoraj zakupiłem Canona 50 D z Tamronem 17-50/2,8 jak na razie jestem zadowolony. Nie mogłem się długo zdecydować na aparat. Miałbyć to Canon 40 D później przez chwilę Nikon 90D ale w sklepie jak zobaczyłem Canona 50 D to początkowo stwierdziłem, że się niczym prawie nie różni od poprzednika, ale jak podpiąłem Tamrona do 50 i 40 to jednoznacznie stwierdziłem, że AF i ogólnie obiektwy chodzi szybciej w C 50
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12