Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Najlepiej będzie chyba jak wybierzesz się do sklepu i zdecydujesz się na to body które będzie Ci najlepiej leżeć w dłoni.
Pozwól że zacytuję samego siebie kilka postów wcześniej:
Cytat:
Byłem dziś w sklepie gdzie zapoznałem się bliżej z 1000D i 400D, porównałem jak leżą w dłoni, wygodę rozmieszczenia przycisków, menu. (...) 1000D jest bardziej plastikowy, to fakt, ale przyjemnie leży w dłoni (pewnie dlatego że dłonie mam małe), rozmieszczenie przycisków jest też jakieś takie bardziej oczywiste i chyba wygodniejsze.
Gdyby głównie chodziło o to, to wybrałbym 1000D. Ułożenie klawiszy jest w nim tożsame z 450D, z którym miałem już do czynienia. Być może to kwestia przyzwyczajenia, ale rozmieszczenie przycisków w 400D wydaje mi się mniej praktyczne i mniej wygodne.
Po podsumowaniu kosztów, wyszło mi że na 400D z karą pamięci musiałbym wydać o 400 PLN więcej niż na 1000D z kartą pamięci. Chyba różnica między tymi aparatami nie jest aż tak duża. Zacznę od 1000D, jak mi się znudzi to wymienię na coś dwu-cyfrowego, co będzie faktycznie warte większego wkładu finansowego.
Nie wiem jeszcze tylko który obiektyw do 1000D kupić.
Tak, nie mogę przewidzieć czy za rok, może dwa nie zamienię 1000D na 40D. W tej chwili jednak mam do dyspozycji trochę mniej pieniędzy, na 40D + obiektyw nie wystarczy (40D jest dwa razy droższy niż 1000D).
W takim razie wybierz 1000D i będziesz zadowolony. Mimo tej fali krytyki z powodu słabego AF to jest to całkiem fajna pucha z bardzo dobrą jak na klase amatorską matrycą.
Musisz wiedzieć Darrarski, że wybierasz wśród najniższej klasy lustrzanek i nie możesz oczekiwać cudów po tym sprzęcie. Nie będziesz miał wszystkiego. Dobrą jakość matrycy poświęcasz na rzecz AF i wizjera.
Kupuj i rób zdjęcia, dalsze rozważania do niczego sensownego Cie nie zaprowadzą.
A co do obiektywów Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 jest często polecana jako zamiennik kita i z pewnością nie będziesz narzekał jeśli ją wybierzesz.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pon 27 Paź, 2008
Darrarski, ciężko się to czyta, bo nie wiem ile postów musi minąć żebyś spróbował zastanowić się nad tym że, na to - jak szybki i precyzyjny jest af nie koniecznie wpływa ilość punktów focusa....(no i jasna sprawa że od słoja zależy całkiem sporo)
Zdaję sobie z tego sprawę że w 1000D AF działa gorzej niż w 400D. Prawdopodobnie w 1Ds Mark III działa jeszcze lepiej. Wydaje mi się że AF w 1000D nie jest na tyle fatalny, żeby rezygnować z tego body i dopłacać 400 PLN do 400D (to właściwie jedyny powód dla którego mógłbym wybrać 400D). Co prawda bawiłem się 1000D dość krótko, ale różnicy między AF w obu tych aparatach nie dostrzegłem. Pewnie wyszłaby w praniu (czyli podczas zdjęć).
Weź 1000D, w końcu to nie kredyt hipoteczny na 30 lat. Na pewno będzie się sprawował dużo lepiej niż większość kompaktów, do tego dochodzą niewielkie jak na lustrzankę rozmiary i bardzo dobra matryca.
Prawdziwy pazur AF pokaże z obiektywami wyposażonymi w silniki ultradźwiękowe, z tym że najtańszy Canon z USM to dość przeciętny 17-85, a Sigmy to 17-35 i 18-125. Zwłaszcza ta ostatnia (sug. cena 1399 zł) może być ciekawym rozwiązaniem, z tym że trudno znaleźć jakieś testy tego obiektywu.
@Baku, dzięki za wskazanie obiektywu Sigma 18-125. Z uwagi na to że kupuję tańsze body, cena 1300 PLN za ten obiektyw (sklep w Warszawie) mieści się w moim budżecie. Zastanawiam się tylko czy w tym wypadku nie lepiej kupić Canona 17-85 który również ma stabilizację, i tylko trochę gorsze światło (4 w porównaniu do 3.8), a jest tańszy o 200 PLN.
17-85 to w moim odczuciu co najwyżej przeciętny obiektyw. Jest to taki kit do 40D i w sumie byłem blisko zakupu. Miałem z nim później styczność w sklepie i nie zrobił na mnie najlepszego wrażenia, cieszyłem się z doinwestowania w elkę.
Wypadł nawet całkiem przyzwoicie. Chyba jednak wziąłbym Sigmę - znacznie mniejsza dystorsja, aberracja i winietowanie. Canon z 17-85 po prostu się nie popisał.
Ale 17-85 jest fatalny optycznie. Ja bym ido 1000D wolał kupić sigmę 17-70. Znacznie lepsze światło a i AF dość dobry jak się wie jak używać aparatem wyposażonym w AF. Ale jeśli już Ci zależy na tym USM/HSM to polecam podjechać do sigma pro centrum i tam przetestować oba szkła pod względem prędkości. Jeśli ten 17-70 wystarczy to go kup.
Kupiłem 1000D. Po zrobieniu "kilku" zdjęć z obiektywem Canon 28-135 IS USM, nie zauważyłem większej różnicy w działaniu AF w porównaniu do 450D którego wcześniej używałem. Ostrzy szybko i prawidłowo przy różnym oświetleniu. Może w niektórych warunkach AF w 400D byłby lepszy, ale ten który ma 1000D całkowicie zaspokaja moje potrzeby.
Obiektywu jeszcze nie kupiłem, ale wybrałem już konkretny model. Sigma 18-125 DC OS HSM za 1300 PLN w Sigma Pro-Centrum Warszawa. Jeśli macie inne propozycję w tej cenie to chętnie się z nimi zapoznam.
[ Dodano: Wto 28 Paź, 2008 19:10 ]
Temat można zamknąć, aparat już mam. Pytanie o obiektyw umieściłem w bardziej stosownym dziale.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11