Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: goltar
Wto 28 Paź, 2008
Prośba o pomoc w wyborz/zakupie lustrzanki
Autor Wiadomość
Darrarski 
Początkujący

Wysłany: Pon 27 Paź, 2008   

ziemowy napisał/a:
Najlepiej będzie chyba jak wybierzesz się do sklepu i zdecydujesz się na to body które będzie Ci najlepiej leżeć w dłoni.

Pozwól że zacytuję samego siebie kilka postów wcześniej:
Cytat:
Byłem dziś w sklepie gdzie zapoznałem się bliżej z 1000D i 400D, porównałem jak leżą w dłoni, wygodę rozmieszczenia przycisków, menu. (...) 1000D jest bardziej plastikowy, to fakt, ale przyjemnie leży w dłoni (pewnie dlatego że dłonie mam małe), rozmieszczenie przycisków jest też jakieś takie bardziej oczywiste i chyba wygodniejsze.

Gdyby głównie chodziło o to, to wybrałbym 1000D. Ułożenie klawiszy jest w nim tożsame z 450D, z którym miałem już do czynienia. Być może to kwestia przyzwyczajenia, ale rozmieszczenie przycisków w 400D wydaje mi się mniej praktyczne i mniej wygodne.
Po podsumowaniu kosztów, wyszło mi że na 400D z karą pamięci musiałbym wydać o 400 PLN więcej niż na 1000D z kartą pamięci. Chyba różnica między tymi aparatami nie jest aż tak duża. Zacznę od 1000D, jak mi się znudzi to wymienię na coś dwu-cyfrowego, co będzie faktycznie warte większego wkładu finansowego.

Nie wiem jeszcze tylko który obiektyw do 1000D kupić.

Reklama

ziemowy 
Rozmowny

chcesz kupić 1000D żeby potem zmienić na np 40D?
Jeśli tak to może od razu kupić właśnie 40D, który jest bardzo tani jak na swoje możliwości.

Darrarski 
Początkujący

Tak, nie mogę przewidzieć czy za rok, może dwa nie zamienię 1000D na 40D. W tej chwili jednak mam do dyspozycji trochę mniej pieniędzy, na 40D + obiektyw nie wystarczy (40D jest dwa razy droższy niż 1000D).

ziemowy 
Rozmowny

W takim razie wybierz 1000D i będziesz zadowolony. Mimo tej fali krytyki z powodu słabego AF to jest to całkiem fajna pucha z bardzo dobrą jak na klase amatorską matrycą.
Musisz wiedzieć Darrarski, że wybierasz wśród najniższej klasy lustrzanek i nie możesz oczekiwać cudów po tym sprzęcie. Nie będziesz miał wszystkiego. Dobrą jakość matrycy poświęcasz na rzecz AF i wizjera.
Kupuj i rób zdjęcia, dalsze rozważania do niczego sensownego Cie nie zaprowadzą.
A co do obiektywów Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 jest często polecana jako zamiennik kita i z pewnością nie będziesz narzekał jeśli ją wybierzesz.

kozidron
[Usunięty]

Darrarski, ciężko się to czyta, bo nie wiem ile postów musi minąć żebyś spróbował zastanowić się nad tym że, na to - jak szybki i precyzyjny jest af nie koniecznie wpływa ilość punktów focusa....(no i jasna sprawa że od słoja zależy całkiem sporo)

Darrarski 
Początkujący

Zdaję sobie z tego sprawę że w 1000D AF działa gorzej niż w 400D. Prawdopodobnie w 1Ds Mark III działa jeszcze lepiej. Wydaje mi się że AF w 1000D nie jest na tyle fatalny, żeby rezygnować z tego body i dopłacać 400 PLN do 400D (to właściwie jedyny powód dla którego mógłbym wybrać 400D). Co prawda bawiłem się 1000D dość krótko, ale różnicy między AF w obu tych aparatach nie dostrzegłem. Pewnie wyszłaby w praniu (czyli podczas zdjęć).

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 28 Paź, 2008   

ziemowy, tez uwazam, ze 1000D to wybor mniejszego zla...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Weź 1000D, w końcu to nie kredyt hipoteczny na 30 lat. Na pewno będzie się sprawował dużo lepiej niż większość kompaktów, do tego dochodzą niewielkie jak na lustrzankę rozmiary i bardzo dobra matryca.
Prawdziwy pazur AF pokaże z obiektywami wyposażonymi w silniki ultradźwiękowe, z tym że najtańszy Canon z USM to dość przeciętny 17-85, a Sigmy to 17-35 i 18-125. Zwłaszcza ta ostatnia (sug. cena 1399 zł) może być ciekawym rozwiązaniem, z tym że trudno znaleźć jakieś testy tego obiektywu.

Darrarski 
Początkujący

@Baku, dzięki za wskazanie obiektywu Sigma 18-125. Z uwagi na to że kupuję tańsze body, cena 1300 PLN za ten obiektyw (sklep w Warszawie) mieści się w moim budżecie. Zastanawiam się tylko czy w tym wypadku nie lepiej kupić Canona 17-85 który również ma stabilizację, i tylko trochę gorsze światło (4 w porównaniu do 3.8), a jest tańszy o 200 PLN.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

17-85 to w moim odczuciu co najwyżej przeciętny obiektyw. Jest to taki kit do 40D i w sumie byłem blisko zakupu. Miałem z nim później styczność w sklepie i nie zrobił na mnie najlepszego wrażenia, cieszyłem się z doinwestowania w elkę.

Jednak coś tam znalazłem o tej Sigmie:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7751

Wypadł nawet całkiem przyzwoicie. Chyba jednak wziąłbym Sigmę - znacznie mniejsza dystorsja, aberracja i winietowanie. Canon z 17-85 po prostu się nie popisał.

Wróbel EOS 
Rozmowny

Ale 17-85 jest fatalny optycznie. Ja bym ido 1000D wolał kupić sigmę 17-70. Znacznie lepsze światło a i AF dość dobry jak się wie jak używać aparatem wyposażonym w AF. Ale jeśli już Ci zależy na tym USM/HSM to polecam podjechać do sigma pro centrum i tam przetestować oba szkła pod względem prędkości. Jeśli ten 17-70 wystarczy to go kup.

Darrarski 
Początkujący

Kupiłem 1000D. Po zrobieniu "kilku" zdjęć z obiektywem Canon 28-135 IS USM, nie zauważyłem większej różnicy w działaniu AF w porównaniu do 450D którego wcześniej używałem. Ostrzy szybko i prawidłowo przy różnym oświetleniu. Może w niektórych warunkach AF w 400D byłby lepszy, ale ten który ma 1000D całkowicie zaspokaja moje potrzeby.
Obiektywu jeszcze nie kupiłem, ale wybrałem już konkretny model. Sigma 18-125 DC OS HSM za 1300 PLN w Sigma Pro-Centrum Warszawa. Jeśli macie inne propozycję w tej cenie to chętnie się z nimi zapoznam.

[ Dodano: Wto 28 Paź, 2008 19:10 ]
Temat można zamknąć, aparat już mam. Pytanie o obiektyw umieściłem w bardziej stosownym dziale.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi