Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test obiektywu Sony 35 mm f/1.4G
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 30 Paź, 2008   Test obiektywu Sony 35 mm f/1.4G

http://www.optyczne.pl/in...ywu&test_ob=141

Miłej lektury :)

Arek

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 30 Paź, 2008   

Jednak pomimo innych metod wyniki z photozone potwierdzily sie.
Obiektyw w zasadzie mozna traktowac jako ciekawostke. Chociaz ponoc na analogu sprawowal sie bardzo dobrze.
I to w zasadzie tyle...
PS. cena to ok. 4300, wiec do 5k jest jej daleko. Ale i tak duuuzo za wysoka :wink:

piotrmkg 
Optyczny

jedna mala uwaga, probowalem sobie tak na szybko porownac ostrosc (wykresy) tego sonego z canonem L i... trafilem na problem, brak standaryzacji w obrazowaniu wynikow pomiarow. w tescie sony mamy na jednym wykresie cenrum kadru dla FF i Cropa, na drugim brzeg dla FF i Cropa. W tesie Canona jest znow odwrotnie, na jednym wykresie centrum i brzeg kadru dla Crop a potem centrum i brzeg dla FF. Wiem ze to nie jest az tak wazne bo jak ktos jest w danym systemie to inny go az tak bardzo moze nie interesuje, ale jednak moze warto jakos ustandaryzowac te wykresy.

Arek 
Redaktor

Porównywanie wyników 35L na 5D z 35G na A900 jest dość karkołomnym zadaniem :)

Rizzo 
Rozmowny

Musieliście testować tego starego trupa, każdy użytkownik alpha wie żeby omijać tego klamota. :mrgreen:

Nie byłby zły, może nawet bym się skusił jakby kosztował 1500 złoty, bo więcej nie jest wart. Kolejna luka w systemie alpha do zapełnienia, brak dobrej jasnej 35 mm

MC 

Rizzo napisał/a:
Kolejna luka w systemie alpha do zapełnienia

Nie zgodze sie, ze to jest luka.
Spodziewalem sie jednak testu 70-300G bo jest to raczej wazniejszy obiektyw no i nowosc.
A w ten sposob test potwierdzil to, co i tak wiadomo.
PS. ciekawe jak sie ma do tego teoria MM, ze Sony Poland daje wyselekcjonowane obiektywy... Pewnie zwykly egzemplarz ze sklepu osiaga mtfy 2-4... :lol:

Rizzo 
Rozmowny

No teoria napewno się nie zmieniła :mrgreen:

Co do 70-300 to już wiemy jak dobre to jest szkiełko.

Teraz pozostaje czekać na nadchodzące 16-35 i 70-400, bo mocno wierzę, że te szkiełka jakością będą wbijać w ziemie.

Mnie bardziej zmartwił wywód o a900, bo już mam wrażenie, że nie wyjdzie za dobrze w teście.

[ Dodano: Czw 30 Paź, 2008 17:59 ]
MC napisał/a:
Nie zgodze sie, ze to jest luka.

Każdy system musi mieć dobrą klasyczną 35, to kwestia honoru :wink:

MC 

Rizzo napisał/a:
Każdy system musi mieć dobrą klasyczną 35, to kwestia honoru

Teraz rozumiem :wink:
Rizzo napisał/a:
Mnie bardziej zmartwił wywód o a900...

A mnie nie. Robi fajne zdjecia i to najwazniejsze.

Rizzo 
Rozmowny

Dokładnie zdjęcia są naprawde niezłe i to jest najważniejsze. Jeśli Sony nie wypuści nic nowego, na co warto czekać zapewne sobie kupie a900 jak lekko spadnie z ceny. Co Tobie także polecam, zamiast jakieś tam zeissy 85. :mrgreen:

MC 

A co mi po samej A900 skoro nie bede mial co do niej podpiac? Zdecydowanie portretowka, potem moze 70-200. Zmiana puszki na samym koncu.

Rizzo 
Rozmowny

Powiem tak do a900 to ja bym na początek zakupił tylko 50 mm i tym się pobawił. Natomiast jeśli rozważasz w przyszlości FF to od razu Ci polecam darowanie sobie portetówki 85 mm a zakup 135 mm. Co prawda na cropie za wąsko, ale z FF idealne szkło.

koraf 
Optyczny
Koraf

A mnie również martwi słaby wynik obiektywu Sony , gdyż Canon pozostaje jedyny a bez konkurencji pewnie nie szybko wypuści 35/1.4II i to pewnie w bardzo wysokiej cenie :cry: .

MC 

Niestety, A900 z CZ135/1.8 bylo dla mnie troszke za wasko.
Z reszta koniec OT.
Zdania na temat tego obiektywu sa podzielone nawet na kkmie :wink:

Rizzo 
Rozmowny

A jak na kkmie nie oddają czemuś boskiej czci to oznacza, że może z nim coś nie tak :mrgreen:
The End of OT

Zygmunt 
Bywalec

Wysłany: Pią 31 Paź, 2008   

Dla mnie ten test pokazuje jak dobrym szkłem jest 35L i tyle. Pomimo swoich wad (aberracja, czy duża winieta na f1.4-1.8) eLka nadal pozostaje niedościgniona w małym obrazku. Może trochę nie na temat, ale prosiłbym jeszcze redakcję o testy 24L, 50L i 135L.

Odpowiedz do tematu