Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybor zestawu
Autor Wiadomość
Pawel-wroc 
Początkujący

Wysłany: Nie 30 Lis, 2008   Wybor zestawu

Witam.
Zamieszczałem już podobne pytanie jednak odpowiedź w kontekście wątku o D90 i 40D była chyba zbyt szybka.
Zamierzam kupić lustro, początkowo miało to być d80, pozniej używany D200...sytuacja się zmieniła i kupował będę na raty 0% (przeliczyłem wszystko i jest nawet z ubezpieczeniem najtaniej-przynajmniej to co chcę). I tak teraz kiedy ceny sa jakie są a sprzetu dużo to:
1. D90 + 18-105 + 70-300 VR + SB-900 (ewentualnie jeszcze 50 1,8)
2. Canon 40D + 17-85 + hmmm lampa 580 i pewnie 70-300 (ewnt. 50 1.8)
3.Pentax k20D + ... kit + właściwie nie wiadomo co ( Sigma 50-150 2.8) + lampa
Body szybko nie zmienię (30 rat)...na obiektywy typu L długo mnie stać nie będzie (30 rat) więc chodzi o to aby wybrać złoty środek. Byłem w pewnym stopniu niechetny Canonowi ale hmmm już nie jestem i wybór jeszcze trudniejszy. Widziałem jak działa Sb-900 i jestem pod wrażeniem-w C z tego co czytam tak wesoło nie jest...grip jest tańszy w N... no i nowszy... Canon pancerny bardziej i szybszy na pewno. Trochę pogłoski o AF w D90 mnie przeraziły bo to chyba podstawowa sprawa-nie najważniejsza ale podstawowa.
Jeśli komuś przyszło by coś do głowy to proszę o rade-w przeciągu 2-3 dni muszę zamówić.
Jestem amatorem - jednak chciałbym się pobawić-kto wie może zarobić...na swoim FZ-50 zarobiłem 400 zł wiec czasami można a sprzęt będzie mi musiał wystarczyć na co najmniej 30 miesięcy jak nie dłużej. Niestety raczej nie będę miał możliwości sprawdzić obiektywów innych firm (t 17-50 2.8) bo biorę w euro...a przy moim szczęściu... nie chcę się bawić w odsyłanie proszenie się i kłócenie się z obsługą.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam.

Reklama

ziemowy 
Rozmowny

Wysłany: Nie 30 Lis, 2008   

Obstawiam za D90. Zamiast 70-300 VR najpierw bym brał 50 1.8. Kit jest na tyle długi, że na początek spokojnie wystaczy. No chyba, że już wiesz, że będziesz focił dużo ptaszków :)

Pawel-wroc 
Początkujący

Wysłany: Nie 30 Lis, 2008   

Dzięki za odp. Poczekam może ludziska napiszą coś i pomyśle. Najważniejsze to aby korpus poradził sobie w różnych sytuacjach... w Nikonie trochę boli brak iso 100...no i ten AF jak to wygląda w praktyce-mam porównanie z d80 czy jest lepiej gorzej i na ile gorzej w porównaniu z 40D.
Pozdrawiam

[ Dodano: Nie 30 Lis, 2008 23:49 ]
Przez te 30 miesięcy zamierzam coś dokupić w miarę możliwości. Najpierw spróbuję 50 1.8 jak mi leży i w zależności od tego sigme 30 v 50. Kiedyś coś na miare 50-150 albo 70-200 no chyba że ptaszki mi się spodobaja to coś dłuższego ale nie sądzę. Jeszcze jakiś szerszy kąt po drodze i ... odległe plany ale są.chciałbym docelowo mieć w miare fajna szklarnie do 200(300) mm + jakieś stałki (30 v 50 + coś 85 + macro) ale to daleka przyszlość. Dlatego skupiam się na korpusie gdyż obiektywy tak czy inaczej jeśli będę miał pieniądze kupię jakieś a wolał bym kupić jakieś szkło niż wymieniać aparat później. Obiektywów na miarę L i odpowiedników Canona i tak nie kupię bo mnie nie stać wiec raczej zamienniki... w Pentaxie też szkła drogie i tyle sie naczytałem o powtarzlności wykonania-jak znam życie ja bym trafil na tą gorsza sztukę...choć może ponoć nawet to justowanie działa w miarę...
Prześpię się z tym jutro doczytam pomacam po raz N-ty i chyba bedę ciągnął słomki albo zapałki...
Pozdrawiam
BTW ogladałem ostatnio zdjęcia Lumixa G1 i na pierwszy rzut oka bardzo funkcjonalnie zaprojektowany - powyciągane przyciski przełączniki...szkoda ze to nie normalna lustrzanka ehhh i jeszcze 4/3.

[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 00:11 ]
Czy opłaca się od razu brać lampę...na początek od razu ??? fajnie by był ale może jednak kupić body +jedno dobre szkło sigme 50 1.4 albo jakiegoś zumika jasnego...? tylko ze nie mogę testować.

darekk 
Rozmowny

Wysłany: Pon 01 Gru, 2008   

PAWEL-WROC lampa koniecznie, szczególnie do pomieszczeń Ci się przyda. Wbudowana lampa daje nieciekawy efekt a Twoje propozycje obiektywów nie grzeszą jasnością.

Wróbel EOS 
Rozmowny

Pawel-wroc, Zastanów się jeszcze nad 40D + Sigma 17-70 2.8--4.5 + 50/1.8 + 70-200 F4 L USM i 430EX II.

Pawel-wroc 
Początkujący

Wróbel EOS napisał/a:
Pawel-wroc, Zastanów się jeszcze nad 40D + Sigma 17-70 2.8--4.5 + 50/1.8 + 70-200 F4 L USM i 430EX II.

Hmmmm to już za drogo i tak przekraczam o 500 zł za sam zakup sprzętu-jak sprzedam kompakta kupie torbę, statyw i inne gadżety...
Taa Sigma to 1700 zł w Euro Rtv , L-ka to 2250 co juz daje 4000 , do tego C40D body samo kosztuje tam 2800 + lampa to będzie ponad 7000 zł a to satnowczo za dużo... Dlatego właśnie wybieram z podanych zestawów bo jestem ograniczony do jednego sklepu.
Lampe więc wezmę wiem że jest ważna a szkła troche ciemne ale to kompromis- Korpus w ktorym moge troszkę podciągnąć ISO żeby podmroźić jakiś ruch + stabilizacja na wszelki wypadek-tak pośrodku coś kosztem czegoś...
Jeśli chodzi o lampę to przezmoment miałem okazję widzieć D80 i Sb-900 i SUPER komplet, do tego "model" sam może sobie trzymać oświetlenie ;P heheh
Jadę pomacać jeszcze raz D90 i C40 poproszę żeby mi uruchomili-wezmę swoją kartę może pozwolą. Zbieram się.
Dzięki za odp. może komuś coś jeszcze przyjdzie do głowy-no i jak jest z tym AF w D90 ?????

[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 14:30 ]
Hehe mam tylko 3 karty SD a w C 40D jest CF ... to sobie włożę...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ten Canon 17-85 jest raczej nieciekawy; 18-105 Nikkora prezentuje się znacznie lepiej.
A jeśli Canon, to propozycja Wróbla EOS jest nader ciekawa. I nie skreślaj od razu canonowskich elek - to obiektywy na lata, moim zdaniem lepiej dopłacić do elki i mieć spokój i nawet kupić tańszy korpus (pod warunkiem, że się jest świadomym swoich potrzeb i pieniądze wydane na elkę nie pójdą w błocko).

MAFLO 
Początkujący
Nauka nauka nauka

Może to poboczne pytanie - czy Canon 40D jest już w zasadzie tylko wysprzedawany z magazynów (brak produkcji)? Jak patrzę na e-shopy to widzę wszędzie czas oczekiwania od 2 do 7 dni. Tylko dla ofert w kosmicznych cenach są od zaraz do wzięcia.... Ciekawostka - w jednym ze sklepów powiedziano mi, że już ich nie będzie, bo nie ma u dostawcy...

Myślałem, że ogólnie w związku ze świętami i ciągnącym kryzysem pojawią się jakieś oferty ciekawe, żeby od ludzi wyciągnąć trochę jeszcze pieniędzy - np. jakiś fajny cash back a tu nic... nawet niektóre modele podrożały - patrz Alfa 700 z gripem (fotojoker).
Czekać jeszcze - kupować teraz?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Straszne pytanie. Bez fakultetu z astrologii, doktoratu z magii antycypacyjnej i kryształowej kuli Von Mortenhausera ciężko będzie odpowiedzieć... :lol:

A tak na serio, to nie oczekuj że ktoś podejmie taką decyzję za Ciebie!

Pawel-wroc 
Początkujący

Ok dzięki za odpowiedź.
Ciężko się zdecydować - wcześniej byłem uprzedzony do Canona bo to Canon i każdy go "wielbi", a ja raczej tak bokiem zawsze... Ale trochę mi przeszło kiedy coś takiego jak 40D jest w moim zasięgu, bo 450D to dla mnie dalej plastik a jak płacić to jednak hmmm za coś(i nie prawda że to musi tyle kosztować). Gdyby nie było D90 nie miał bym problemu ale jest. Dodatkowo jeszcze ciągle w głowie mam K20D-pentax hmmm poczekam jeszcze na opis kolegi kamfil06 który coś naskrobie o K20D może od siebie bo testy testami...
40D jest dobry kurcze troszke duży (mam małe dlonie) ale daje hmmm przyjemne uczucie trzymania czegoś pro :) to głupie ale daje przyjemność a amator to ktoś kto czerpie z zajęcia przyjemność a nie pieniądze.
Muszę to wszystko jeszcze raz policzyć.
Pozdrawiam

Wróbel EOS 
Rozmowny

Pawel-wroc, Ja bym poszukał innego sklepu. Bo 40D można mieć za 2200zł, Sigmę 17-70 w sigma pro-centrum kosztuje 1099zł 430 to wydatek około 670zł a 70-200 f4 około 2000zł czyli taki komplet kosztuje jakieś 6000zł. Czyli dużo taniej niż w RTV-Euro. A w innych sklepach również można kupować na raty, nawet w internecie. A uważam, że w tej cenie nic ciekawszego nie znajdziesz.

Pawel-wroc 
Początkujący

Wysłany: Wto 02 Gru, 2008   

I tu jest problem.
W moim przypadku najlepiej wżąć na 30 rat... w euro mam 0% nawet z ubezpieczeniem-które nie jest już obowiązkowe wychodzi taniej niż gdzie indziej gdzie oprocentowanie to 0,5-1,5 % + na taki okres to ubezpieczenie nawet jeśli masz zaświadczenie chcą. Jest to jeszcze uwarunkowane dochodami a ja jako ciągle studiujący wiecznie nie mam stałego zatrudnienia...gotówka na siłe mógłbym wyłożyć jakieś 4000 więc nie za dużo , za to dużym kosztem, więc wole na raty na mamusie :mrgreen: (ta niestety nie ma zbyt dużych dochodów). Gotówka leży i czeka - zawsze może być coś ważniejszego niż fotografia...życie.
Jeśli masz jakieś info co do sklepów podobnych gdzie dają 30x0% i są w miare sprawdzone to jeśli możesz napisz, będę wdzięczny.
Już chyba prawie wiem.

Odpowiedz do tematu