Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Zamieszczałem już podobne pytanie jednak odpowiedź w kontekście wątku o D90 i 40D była chyba zbyt szybka.
Zamierzam kupić lustro, początkowo miało to być d80, pozniej używany D200...sytuacja się zmieniła i kupował będę na raty 0% (przeliczyłem wszystko i jest nawet z ubezpieczeniem najtaniej-przynajmniej to co chcę). I tak teraz kiedy ceny sa jakie są a sprzetu dużo to:
1. D90 + 18-105 + 70-300 VR + SB-900 (ewentualnie jeszcze 50 1,8)
2. Canon 40D + 17-85 + hmmm lampa 580 i pewnie 70-300 (ewnt. 50 1.8)
3.Pentax k20D + ... kit + właściwie nie wiadomo co ( Sigma 50-150 2.8) + lampa
Body szybko nie zmienię (30 rat)...na obiektywy typu L długo mnie stać nie będzie (30 rat) więc chodzi o to aby wybrać złoty środek. Byłem w pewnym stopniu niechetny Canonowi ale hmmm już nie jestem i wybór jeszcze trudniejszy. Widziałem jak działa Sb-900 i jestem pod wrażeniem-w C z tego co czytam tak wesoło nie jest...grip jest tańszy w N... no i nowszy... Canon pancerny bardziej i szybszy na pewno. Trochę pogłoski o AF w D90 mnie przeraziły bo to chyba podstawowa sprawa-nie najważniejsza ale podstawowa.
Jeśli komuś przyszło by coś do głowy to proszę o rade-w przeciągu 2-3 dni muszę zamówić.
Jestem amatorem - jednak chciałbym się pobawić-kto wie może zarobić...na swoim FZ-50 zarobiłem 400 zł wiec czasami można a sprzęt będzie mi musiał wystarczyć na co najmniej 30 miesięcy jak nie dłużej. Niestety raczej nie będę miał możliwości sprawdzić obiektywów innych firm (t 17-50 2.8) bo biorę w euro...a przy moim szczęściu... nie chcę się bawić w odsyłanie proszenie się i kłócenie się z obsługą.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam.
Obstawiam za D90. Zamiast 70-300 VR najpierw bym brał 50 1.8. Kit jest na tyle długi, że na początek spokojnie wystaczy. No chyba, że już wiesz, że będziesz focił dużo ptaszków
Dzięki za odp. Poczekam może ludziska napiszą coś i pomyśle. Najważniejsze to aby korpus poradził sobie w różnych sytuacjach... w Nikonie trochę boli brak iso 100...no i ten AF jak to wygląda w praktyce-mam porównanie z d80 czy jest lepiej gorzej i na ile gorzej w porównaniu z 40D.
Pozdrawiam
[ Dodano: Nie 30 Lis, 2008 23:49 ]
Przez te 30 miesięcy zamierzam coś dokupić w miarę możliwości. Najpierw spróbuję 50 1.8 jak mi leży i w zależności od tego sigme 30 v 50. Kiedyś coś na miare 50-150 albo 70-200 no chyba że ptaszki mi się spodobaja to coś dłuższego ale nie sądzę. Jeszcze jakiś szerszy kąt po drodze i ... odległe plany ale są.chciałbym docelowo mieć w miare fajna szklarnie do 200(300) mm + jakieś stałki (30 v 50 + coś 85 + macro) ale to daleka przyszlość. Dlatego skupiam się na korpusie gdyż obiektywy tak czy inaczej jeśli będę miał pieniądze kupię jakieś a wolał bym kupić jakieś szkło niż wymieniać aparat później. Obiektywów na miarę L i odpowiedników Canona i tak nie kupię bo mnie nie stać wiec raczej zamienniki... w Pentaxie też szkła drogie i tyle sie naczytałem o powtarzlności wykonania-jak znam życie ja bym trafil na tą gorsza sztukę...choć może ponoć nawet to justowanie działa w miarę...
Prześpię się z tym jutro doczytam pomacam po raz N-ty i chyba bedę ciągnął słomki albo zapałki...
Pozdrawiam
BTW ogladałem ostatnio zdjęcia Lumixa G1 i na pierwszy rzut oka bardzo funkcjonalnie zaprojektowany - powyciągane przyciski przełączniki...szkoda ze to nie normalna lustrzanka ehhh i jeszcze 4/3.
[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 00:11 ]
Czy opłaca się od razu brać lampę...na początek od razu ??? fajnie by był ale może jednak kupić body +jedno dobre szkło sigme 50 1.4 albo jakiegoś zumika jasnego...? tylko ze nie mogę testować.
PAWEL-WROC lampa koniecznie, szczególnie do pomieszczeń Ci się przyda. Wbudowana lampa daje nieciekawy efekt a Twoje propozycje obiektywów nie grzeszą jasnością.
Pawel-wroc, Zastanów się jeszcze nad 40D + Sigma 17-70 2.8--4.5 + 50/1.8 + 70-200 F4 L USM i 430EX II.
Hmmmm to już za drogo i tak przekraczam o 500 zł za sam zakup sprzętu-jak sprzedam kompakta kupie torbę, statyw i inne gadżety...
Taa Sigma to 1700 zł w Euro Rtv , L-ka to 2250 co juz daje 4000 , do tego C40D body samo kosztuje tam 2800 + lampa to będzie ponad 7000 zł a to satnowczo za dużo... Dlatego właśnie wybieram z podanych zestawów bo jestem ograniczony do jednego sklepu.
Lampe więc wezmę wiem że jest ważna a szkła troche ciemne ale to kompromis- Korpus w ktorym moge troszkę podciągnąć ISO żeby podmroźić jakiś ruch + stabilizacja na wszelki wypadek-tak pośrodku coś kosztem czegoś...
Jeśli chodzi o lampę to przezmoment miałem okazję widzieć D80 i Sb-900 i SUPER komplet, do tego "model" sam może sobie trzymać oświetlenie ;P heheh
Jadę pomacać jeszcze raz D90 i C40 poproszę żeby mi uruchomili-wezmę swoją kartę może pozwolą. Zbieram się.
Dzięki za odp. może komuś coś jeszcze przyjdzie do głowy-no i jak jest z tym AF w D90 ?????
[ Dodano: Pon 01 Gru, 2008 14:30 ]
Hehe mam tylko 3 karty SD a w C 40D jest CF ... to sobie włożę...
Ten Canon 17-85 jest raczej nieciekawy; 18-105 Nikkora prezentuje się znacznie lepiej.
A jeśli Canon, to propozycja Wróbla EOS jest nader ciekawa. I nie skreślaj od razu canonowskich elek - to obiektywy na lata, moim zdaniem lepiej dopłacić do elki i mieć spokój i nawet kupić tańszy korpus (pod warunkiem, że się jest świadomym swoich potrzeb i pieniądze wydane na elkę nie pójdą w błocko).
Może to poboczne pytanie - czy Canon 40D jest już w zasadzie tylko wysprzedawany z magazynów (brak produkcji)? Jak patrzę na e-shopy to widzę wszędzie czas oczekiwania od 2 do 7 dni. Tylko dla ofert w kosmicznych cenach są od zaraz do wzięcia.... Ciekawostka - w jednym ze sklepów powiedziano mi, że już ich nie będzie, bo nie ma u dostawcy...
Myślałem, że ogólnie w związku ze świętami i ciągnącym kryzysem pojawią się jakieś oferty ciekawe, żeby od ludzi wyciągnąć trochę jeszcze pieniędzy - np. jakiś fajny cash back a tu nic... nawet niektóre modele podrożały - patrz Alfa 700 z gripem (fotojoker).
Czekać jeszcze - kupować teraz?
Ok dzięki za odpowiedź.
Ciężko się zdecydować - wcześniej byłem uprzedzony do Canona bo to Canon i każdy go "wielbi", a ja raczej tak bokiem zawsze... Ale trochę mi przeszło kiedy coś takiego jak 40D jest w moim zasięgu, bo 450D to dla mnie dalej plastik a jak płacić to jednak hmmm za coś(i nie prawda że to musi tyle kosztować). Gdyby nie było D90 nie miał bym problemu ale jest. Dodatkowo jeszcze ciągle w głowie mam K20D-pentax hmmm poczekam jeszcze na opis kolegi kamfil06 który coś naskrobie o K20D może od siebie bo testy testami...
40D jest dobry kurcze troszke duży (mam małe dlonie) ale daje hmmm przyjemne uczucie trzymania czegoś pro to głupie ale daje przyjemność a amator to ktoś kto czerpie z zajęcia przyjemność a nie pieniądze.
Muszę to wszystko jeszcze raz policzyć.
Pozdrawiam
Pawel-wroc, Ja bym poszukał innego sklepu. Bo 40D można mieć za 2200zł, Sigmę 17-70 w sigma pro-centrum kosztuje 1099zł 430 to wydatek około 670zł a 70-200 f4 około 2000zł czyli taki komplet kosztuje jakieś 6000zł. Czyli dużo taniej niż w RTV-Euro. A w innych sklepach również można kupować na raty, nawet w internecie. A uważam, że w tej cenie nic ciekawszego nie znajdziesz.
I tu jest problem.
W moim przypadku najlepiej wżąć na 30 rat... w euro mam 0% nawet z ubezpieczeniem-które nie jest już obowiązkowe wychodzi taniej niż gdzie indziej gdzie oprocentowanie to 0,5-1,5 % + na taki okres to ubezpieczenie nawet jeśli masz zaświadczenie chcą. Jest to jeszcze uwarunkowane dochodami a ja jako ciągle studiujący wiecznie nie mam stałego zatrudnienia...gotówka na siłe mógłbym wyłożyć jakieś 4000 więc nie za dużo , za to dużym kosztem, więc wole na raty na mamusie (ta niestety nie ma zbyt dużych dochodów). Gotówka leży i czeka - zawsze może być coś ważniejszego niż fotografia...życie.
Jeśli masz jakieś info co do sklepów podobnych gdzie dają 30x0% i są w miare sprawdzone to jeśli możesz napisz, będę wdzięczny.
Już chyba prawie wiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10