Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 100-400/4,5-5,6 L IS USM vs. Canon 400/5,6 L USM
Autor Wiadomość
arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Pią 05 Gru, 2008   Canon 100-400/4,5-5,6 L IS USM vs. Canon 400/5,6 L USM

Znam opinie i dostepne są testy wersji 100-400. Dostępny jest jednak też starszy model stałoogniskowy bez IS, minimalnie tańszy. Nie ma niestety testu tego obiektywu... Czy są na forum jacyś użytkownicy, któży mogli by coś o nim powiedzieć? Na pewno na wersję stałoogniskową o świetle 2,8 nigdy stać mnie nie będzie! Użytek amatorski, na ptaszki i inne zwierzaczki, jako rozszerzenie posiadanej 70-200. Czytałem opinie, że wersja 400/5,6 ostra od 5,6. Na 400mm oba obiektywy mają takie samo światło, ale tu chyba przewaga 100-400 posiadanym IS? Pytanie do użytkowników 100-400, czy na 400mm jest szansa zdjęć bez IS? Czy istnieje w ogóle mozliwość pracy na 400mm z TKx1,4? Jak to wpływa na jakość zdjęć, czy AF będzie jeszcze działał?

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 05 Gru, 2008   

Kolega nie szukal zbyt dokladnie:
http://www.photozone.de/c...-report--review

arietiss 
Optyczny
arietiss

MC, z angielskim u mnie za kiepsko, żeby coś z tego "wyciągnąć"... :oops:

MC 

Prosze bardzo:
http://translate.google.c...F-8&sl=en&tl=pl
Generalnie chwala ten obiektyw, dobrze spisujacy sie we wszystkich testowanych kategoriach.

[ Dodano: Pią 05 Gru, 2008 10:09 ]
PS. bardzo mi sie ostatnie zdanie podsumowania podoba :wink:

arietiss 
Optyczny
arietiss

MC, dzięki! Opis już jest! Cokolwiek już wiadomo. Wygląda na to, że jest wart zastanowienia w porównaniu do 100-400.
A czy ktoś miał z nim praktyczną styczność?
Z tego opisu wynika, że optycznie jest ok, z TCx1,4 tez może współpracować, oczywiście nie bez wpływu na AF. Brak w nim IS!
Pytanie do użytkowników także i 100-400. Czy jest szansa na zdjęcia na 400mm bez IS z ręki, czy tylko statyw?

[ Dodano: Pią 05 Gru, 2008 10:27 ]
MC, fajny ten tłumacz! Że też wcześniej na to nie wpadłem...

MC 

To nie jest zbyt ciezki obiektyw, wiec powinno sie dac zrobic czasami zdjecia z reki, ale przy dobrym swietle (f5.6). Co do tlumacza, to jako takie wyobrazenie daje, ale czasami takie bzdury wychodza, ze az...

arietiss 
Optyczny
arietiss

I tak niezły ten tłumacz. Kiedys używałem translatorów, ale odpuściłem, bo wychodził niezły "bełkot"! :mrgreen: Ale świat idzie na przód jak widać... :wink:

Ciekawe jak optycznie wyglądają oba obiektywy względem siebie na 400mm? Stałki uchodzą za najlepsze! Jeśli nie ma jakiejś dużej różnicy jakości, to jednak lepiej chyba dołozyć parę groszy na 100-400 i mieć IS oraz zakrez ogniskowych! Wtedy używać 70-200 jako spacerzoom, a 100-400 przy wyprawie na zwierzynę.

belkot77 
Rozmowny

od belkota to ty sie odczep :)

arietiss 
Optyczny
arietiss

belkot77, BEZ URAZY...!!! :lol: :mrgreen:
Zbieżność czysto przypadkowa. :grin:

belkot77 
Rozmowny

Spoko :)

goltar 
Optyczny

arietiss napisał/a:
Pytanie do użytkowników 100-400, czy na 400mm jest szansa zdjęć bez IS?
Można robić bez stabilizacji ze statywem lub monopodem :) . Z ręki pod APS-C konieczne parametry to czas ok 1/500 sek i f/5.6 więc konieczny jest słoneczny dzień i otwarta przestrzeń. Zawsze można się ratować wyższym ISO. Zdecydowałem się na 100-400 ze względu na większą uniwersalność, podobną jakość obrazu oraz dużą przydatność stabilizacji przy tym zakresie ogniskowych.
arietiss napisał/a:
Czy istnieje w ogóle mozliwość pracy na 400mm z TKx1,4? Jak to wpływa na jakość zdjęć, czy AF będzie jeszcze działał?
Ostatnio właśnie testowałem i powiem że wyniki są kiepskie :sad: . Jakość obrazu jest nawet ok, jednak aby dział AF trzeba zaklejać styki i używać tylko punktu centralnego (przy body 40D), do tego aby w ogóle AF ustawiał ostrość światło musi być bardzo dobre, a obiekt kontrastowy w stosunku do tła, a nawet wtedy AF działa wolno i często się myli. Stabilizacja także zachowuje się dziwnie, o ile normalnie obraz "pływa" to z TKx1.4 chwilami "skacze". Tak więc TK z 100-400 to raczej kiepski pomysł. Myślę że ze stałką 400mm f/5.6 sytuacja będzie podobna (choć nie testowałem).

arietiss 
Optyczny
arietiss

goltar, dzięki! Tak właśnie przypuszczałem. 100-400 jest bardziej uniwersalny no ima IS, co niebagatelne przy długich ogniskowych. Warto więc wydać parę groszy więcej właśnie na niego. Niestety na obiektyw klasy 400/2,8 stać mnie nie będzie nigdy...! :cry:

goltar 
Optyczny

arietiss napisał/a:
Niestety na obiektyw klasy 400/2,8 stać mnie nie będzie nigdy...!
Nigdy nie mów nigdy ;)

arietiss 
Optyczny
arietiss

goltar, chciałbym, żeby się nie spełniło...

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Sob 06 Gru, 2008   

Ja powiem tak. Zobacz moją fotę lecącej czapli w galerii, to fota z ręki na 400mm, natomiast większość innych fotek to niestety ze statywu. Stałka ma chyba jeszcze większą minimalną odległość ostrzenia. To wada. Ja 100-400 robie portrety kwiatów(bardzo mała głębia ostrości) na 400mm. Polecam jednak 100-400.

Odpowiedz do tematu