Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 50mm 1,4 EF USM vs. Canon 85mm 1,8 - co do PORTRETOW??
Autor Wiadomość
mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Czw 04 Gru, 2008   

Mir, już wolałbym Jupitera 9 z Twojej stopki (notabene on ma 85/2 a nie 85/2.8 :) )

Reklama

sober 
Początkujący

Wysłany: Pią 05 Gru, 2008   

piotrmkg napisał/a:
sober, co mi po teoretycznej ostrości 100@2.8 skoro będę miał poruszone zdjęcie bo było za ciemno aby czas naświetlania był odpowiednio krótki.

To akurat kiepski argument, załóżmy że zdjęcia robimy na świeżym powietrzu - myślę że tutaj problemu nie będzie.

mavierk napisał/a:
w prakyce 85tke pewnie będziesz przymykać do F2.2 a 100tkę... nie bardzo będziesz miała jak :)

Jeśli już to "miał" :) Tylko po co o tym pisać skoro to oczywiste? Jeśli jednak 100@2,8 da ładny, plastyczny, obraz to powinno to wystarczyć. Nie jestem maniakiem najmniejszej możliwej głębi ostrości na której ostro wychodzi tylko czubek nosa ;-)

MC napisał/a:
mir, ale czemu uparcie do portretow polecasz makrowke?

Ale cały czas mówimy (a przynajmniej ja, hehe) o amatorskich zdjęciach, a nie sesjach tylko i wyłącznie portretowych. Idąc w góry dużo łatwiej zabrać jedno dodatkowe szkło niż 3.

Oczywiście mająć 100 macro nie trzeba z góry zakładać że kiedyś tam nie dokupi się jaśniejszej 85.

MC 

sober, zrobisz oczywiscie jak uwazasz, ale ja w gory chodzilem z 3 dodatkowymi szklami i statywem i jakos zyje :wink:
Ja tez robie amatorskie zdjecia. I skoro C85/1.8 kosztuje niewiele, Tamron 90/2.8 czy C 100/2.8 tez nie jest jakos porazajaco drogi to bym sie nie zastanawial.

belkot77 
Rozmowny

Nie ma co dyskutowac do portetow 85/1.8 no chyba ze 135/2 L ale to bardziej na FF

AQQ 
Maniak

Czy to ma oznaczać, że C85/1.2 jest gorszy od C85/1.8 ? :shock:

mir 
Entuzjasta
Mir

Jupiterem 9 85/2 bardzo ciężko zrobić dobre zdjęcie. Długo go wykorzystywałem z Pentaxem MZ_M, ręczne przymykanie przysłony przy małej głębi ostrości powoduje często nieostre zdjęcia, a przy negatywie to bardzo bolil.

mavierk 
never knows best

AQQ napisał/a:
Czy to ma oznaczać, że C85/1.2 jest gorszy od C85/1.8 ? :shock:
135L kupisz już za 2300zł (MM zakupił :) ) - 85L jakbyś za tą cene znalazł, to kupiłbym sobie takie dwa :D

AQQ 
Maniak

mavierk, nie interesują mnie ceny tych obiektywów ani kto i za ile je kupuje. Pytam o róźnice pomiędzy 85/1.8 i 85/1.2
Ostatnio zmieniony przez AQQ Pią 05 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

belkot77 
Rozmowny

AQQ chyba jasne jest ze mowimy o jakies polce cenowej. 85/1.2 to bardzo drogi obiektyw. Niestety nie wiem o ile jest lepszy a o ile gorszy bo nie mialem go w rece. Ale mozemy chyba zaufac naszym specom z optycznych ktorzy pisza tak:

"Co najciekawsze, znacznie tańszy model o świetle f/1.8 uznawany jest za wcale nie gorszy od profesjonalnej L-ki, a jedyna różnica między nimi, oprócz ceny rzecz jasna, wynika z różnicy w maksymalnym otworze względnym"

MC 

Roznica jest m.in. w troche mniejszej GO.

mavierk 
never knows best

AQQ napisał/a:
Pytam o róźnice pomiędzy 85/1.8 i 85/1.2
Chyba sampli i opini w necie nie brakuje :) 85L chwali się za wszystko oprócz szybkości AF, a plastyka, ostrość + umiejętności to masakryczne połączenie :) ale poszukaj sobie na forum canona i pbase sampli / opinii.

mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Nie 07 Gru, 2008   

Każdy z nas powinien mieć co najmniej jedną L

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Nie 07 Gru, 2008   

mir, dlaczego tak sądzisz, bo ja uważam że "nie Lki" w pewnych zastosowaniach są równie dobre jak L'ki

mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Pon 08 Gru, 2008   

"L" to jest coś doskonałego (przynajmniej tak powinno być) i dlatego każdy powinien mieć coś takiego. Oczywiście nie ma rzeczy w pełni doskonałych, ale dla fotografa, który uważa, że robiłby lepsze zdjęcia gdyby miał lepsze obiektywy jest to kubeł zimnej wody, bo gdy ma L i nie robi lepszych zdjęć to oznaczo to, że .....

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 08 Gru, 2008   

piotrmkg napisał/a:
a dwa światło, którego nigdy za wiele: f/1.8 vs f/2.8 różnica spora bo aż 2,5EV.

Taa? A nie 1 i 1/3 EV?... :razz:

Odpowiedz do tematu