Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam kilka pytań związanych z matówką w 40D. Zainteresowała mnie matówka do nastaw ręcznych EF-S.
1. Jak to działa? Co konkretnie daje nam zainstalowanie w/w, jaka zmiana w podglądzie? Pogłębia różnicę ostrości pomiędzy planem w GO, a poza?
2. Czy można wymienić samemu, czy tylko serwis? Jeśli wymienimy sami, to czy nie spowoduje to utraty gwarancji?
3. Czy oprócz zastosowania do nastaw ręcznych (makro, portret), nie utrudni nam życia przy normalnym korzystaniu z AF?
4. W opisie jest, że wpływa na przyciemnienie obrazu w celowniku i nadaje się tylko do jasnych obiektywów. Jak znaczne jest to przyciemnienie? Czy utrudnia normalną pracę? Czy moja 70-200/4L IS będzie już za ciemna?
arietiss, zmian w podgladzie w zasadzie nie będzie , wyraźniejsza będzie tylko nieostrość do momentu wyostrzenia
wymienić samemu można , reszta zapytaj w serwisie
a dlaczego ma ci utrudnic życie??? af nie korzysta z matówki w 40d
musi przyciemnić (gorsze matówki-nie wiem jak ef-s) bo musi być zróżnicowanie ostrości - a co do jasnych obiektywów to spokojnie - ja uzywam w y/c szkieł z jasnością 4.5-5.6 i jest ok
a i jeszcze jedno , mozna mieć matówke z soczewką fersnela- jest chyba lepsza/jaśniejsza
Jakiś czas temu też napalilem się na taką matówkę, ale doczytalem, że przestają świecić czerwone diody aktywnych punktów AF.
A skąd ten pomysł?...
"In addition, the red dots in the viewfinder will not light when the AF points are activated"
Tutaj to wyczytałem. Choć Nie będę się spierał, bo nie mam takiej matówki.
EDIT... No tak, świecące diody dostępne jako opcja..
No dobra, 105$, to trochę za wysokie progi... Dlatego pytam o EF-S, która kosztuje 105 zł! Na pewno przydała by sie do makro, tylko właśnie, chodzi mi o opinię kogoś, kto używał, czy nie przeszkadza np. przy zdjęciach w ciemniejszych pomieszczeniach, albo przy obiektywach o mniejszej światłosile?
krisv740, przy mojej nieznajomości angielskiego i kulawym tłumaczeniu internetowych tłumaczy, to dość niezrozumiałe... Ale łowię jakoś z tych strzępów, że nie warto! Przyciemnienie jest przeszkadzające przy gorszym świetle. Poza tym widzę, że nikt z tego nie korzysta... To mówi samo za siebie!
Co do kociego oka, to może być faktycznie fajna sprawa, ale niestety kosztowna...
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Nie 14 Gru, 2008
ale jedyne sensowne rozwiązanie dla poruszonego problemu
nie wiem dokładnie jak z ef-s ale przyciemnienie zazwyczaj jest uzyciem nierozjaśnonej matowki, ale nie pownno byc aż tak bardzo ciemno.
masz szkła ciemniejsze niż f4? , potrzebujesz ego do............?
po założeniu EF-S'a i późniejszym przypadkowym nakręceniu 10-22mm z polarem, w pokoju przy dwóch świetlówkach było zdecydowanie ciemniej niż przy EF-A, że aż się zdziwiłem na początku . za to przy jasnych szkłach łatwiej rozróżnić głębię ostrości (porównując do standardowej).
zaciekawiło mnie, że pomimo przestawienia w menu na EF-S, czasami automat mniej precyzyjnie ustawiał ekspozycję (firmware 1.0.8).
kiedyś bawiłem się matówką z soczewką fresnela wraz z klinem. tamta matówka była bardziej dokładna do oceny ostrości. ostatnio zauważyłem, że najbardziej dokładne to jest LV i powiększenie na 10x, choć czasem może być niewygodne
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9