Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Matówka EF-S do nastaw ręcznych Canon 40D
Autor Wiadomość
arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Pią 12 Gru, 2008   Matówka EF-S do nastaw ręcznych Canon 40D

Mam kilka pytań związanych z matówką w 40D. Zainteresowała mnie matówka do nastaw ręcznych EF-S.
1. Jak to działa? Co konkretnie daje nam zainstalowanie w/w, jaka zmiana w podglądzie? Pogłębia różnicę ostrości pomiędzy planem w GO, a poza?
2. Czy można wymienić samemu, czy tylko serwis? Jeśli wymienimy sami, to czy nie spowoduje to utraty gwarancji?
3. Czy oprócz zastosowania do nastaw ręcznych (makro, portret), nie utrudni nam życia przy normalnym korzystaniu z AF?
4. W opisie jest, że wpływa na przyciemnienie obrazu w celowniku i nadaje się tylko do jasnych obiektywów. Jak znaczne jest to przyciemnienie? Czy utrudnia normalną pracę? Czy moja 70-200/4L IS będzie już za ciemna?

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Sob 13 Gru, 2008   

arietiss, zmian w podgladzie w zasadzie nie będzie , wyraźniejsza będzie tylko nieostrość do momentu wyostrzenia
wymienić samemu można , reszta zapytaj w serwisie
a dlaczego ma ci utrudnic życie??? af nie korzysta z matówki w 40d
musi przyciemnić (gorsze matówki-nie wiem jak ef-s) bo musi być zróżnicowanie ostrości - a co do jasnych obiektywów to spokojnie - ja uzywam w y/c szkieł z jasnością 4.5-5.6 i jest ok
a i jeszcze jedno , mozna mieć matówke z soczewką fersnela- jest chyba lepsza/jaśniejsza

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sob 13 Gru, 2008   Re: Matówka EF-S do nastaw ręcznych Canon 40D

arietiss napisał/a:
...3. Czy oprócz zastosowania do nastaw ręcznych (makro, portret), nie utrudni nam życia przy normalnym korzystaniu z AF?....

Jakiś czas temu też napalilem się na taką matówkę, ale doczytalem, że przestają świecić czerwone diody aktywnych punktów AF.

krisv740
[Usunięty]

popatrz na opinie tutaj: http://www.bhphotovideo.c...Screen_for.html

a możesz pomyslec o tym: http://www.katzeyeoptics....--prod_30D.html
i myslę , że druga opcja jest duzo lepsza - oczywiście musisz patrzeć na wersję dla 40d

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Tutejszyn napisał/a:
Jakiś czas temu też napalilem się na taką matówkę, ale doczytalem, że przestają świecić czerwone diody aktywnych punktów AF.

A skąd ten pomysł?
krisv740 napisał/a:

i myslę , że druga opcja jest duzo lepsza

Też tak myślę... :smile:
Jedynym problemem jest fakt, że kosztuje 5x więcej - ale i tak polecam...

Tutejszyn 
Optyczny

jaad75 napisał/a:
Tutejszyn napisał/a:

A skąd ten pomysł?...

"In addition, the red dots in the viewfinder will not light when the AF points are activated"
Tutaj to wyczytałem. Choć Nie będę się spierał, bo nie mam takiej matówki.

EDIT... No tak, świecące diody dostępne jako opcja..

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

W przypadku 400D owszem - on ma teoretycznie wogóle niewymienialną matówkę, ale była mowa o 40D - tam wszystko działa bez problemu...

[ Dodano: Sob 13 Gru, 2008 02:37 ]
Tutejszyn napisał/a:
EDIT... No tak, świecące diody dostępne jako opcja..

Nie, nie podświetlenie, tylko znaczniki punktów...

krisv740
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
krisv740 napisał/a:

i myslę , że druga opcja jest duzo lepsza

Też tak myślę...
Jedynym problemem jest fakt, że kosztuje 5x więcej - ale i tak polecam...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
no! ja myslę :mrgreen:
bo to od ciebie :cool:

arietiss 
Optyczny
arietiss

A czy jest ktoś, kto używał tego? Kocie oko przypomina mi Zenita, ale nie widzę na Allegro...

Tutejszyn 
Optyczny

arietiss napisał/a:
...ale nie widzę na Allegro...

Ale przecież podano juz w tym temacie kilka razy link do tej strony. Tutaj mozna też zamówić tę matówkę. 105 dolców i jest Twoja :)

arietiss 
Optyczny
arietiss

No dobra, 105$, to trochę za wysokie progi... Dlatego pytam o EF-S, która kosztuje 105 zł! Na pewno przydała by sie do makro, tylko właśnie, chodzi mi o opinię kogoś, kto używał, czy nie przeszkadza np. przy zdjęciach w ciemniejszych pomieszczeniach, albo przy obiektywach o mniejszej światłosile?

krisv740
[Usunięty]

arietiss, czytałeś mojego linka na b&h???!

arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Nie 14 Gru, 2008   

krisv740, przy mojej nieznajomości angielskiego i kulawym tłumaczeniu internetowych tłumaczy, to dość niezrozumiałe... Ale łowię jakoś z tych strzępów, że nie warto! Przyciemnienie jest przeszkadzające przy gorszym świetle. Poza tym widzę, że nikt z tego nie korzysta... To mówi samo za siebie!
Co do kociego oka, to może być faktycznie fajna sprawa, ale niestety kosztowna... :sad:

krisv740
[Usunięty]

ale jedyne sensowne rozwiązanie dla poruszonego problemu

nie wiem dokładnie jak z ef-s ale przyciemnienie zazwyczaj jest uzyciem nierozjaśnonej matowki, ale nie pownno byc aż tak bardzo ciemno.
masz szkła ciemniejsze niż f4? , potrzebujesz ego do............?

eudajmonion 
Uczestnik

po założeniu EF-S'a i późniejszym przypadkowym nakręceniu 10-22mm z polarem, w pokoju przy dwóch świetlówkach było zdecydowanie ciemniej niż przy EF-A, że aż się zdziwiłem na początku :) . za to przy jasnych szkłach łatwiej rozróżnić głębię ostrości (porównując do standardowej).

zaciekawiło mnie, że pomimo przestawienia w menu na EF-S, czasami automat mniej precyzyjnie ustawiał ekspozycję (firmware 1.0.8).

kiedyś bawiłem się matówką z soczewką fresnela wraz z klinem. tamta matówka była bardziej dokładna do oceny ostrości. ostatnio zauważyłem, że najbardziej dokładne to jest LV i powiększenie na 10x, choć czasem może być niewygodne ;)

Odpowiedz do tematu