Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zakopcowi pewnie chodzi o to, czy z poziomu menu aparatu można zmieniać ustawienia lampy, np. że ma pracować w TTL czy w manualu i z jaką mocą, nie dotykając panelu na samej lampie (która np. podpięta jest kablem i stoi dwa metry dalej, tak?).
Jakbym słyszał swoje myśli. Oto chodzi.
Czy jest to możliwe, ale zamówiłem lampę więc jutro już stwierdzę. Ale informacje od Was bardzo cenne są nadal.
Ja bede kupowal lampe 430EXII lub 580EXII. Wiem ze ta duza jest lepsiejsza, ale mam takie troche moze dziwne pytanie:P
Moje body to 450D do tego zalozony Canon 17-55mm f2.8 czyli lekkie, male body i duzy, ciezki obiektyw. Body ma maly grip i nie za bardzo wygodnie jest z takim obiektywem go trzymac dlugo. Moje pytanie: jak duzo wiekszy, a zwlaszcza wyzszy jest 580 od 430? Mialem juz 430 zalozony i to juz sprawialo klopoty z utrzymaniem na dluzsza mete. Mial ktos z was zalozone tez dwa na 450D i jaka jest roznica?
Chwila googlowania i znalazlem takie zdjecie jeszcze
Dokup sobie gripa do 450D i masz problem z głowy. To niestety kolejne sto funciaków, ale warto. Do ciężkiego sprzętu trzeba się niestety przyzwyczaić, bo to jest nie do uniknięcia przy zabawie z lustrzankami.
Tak jak poradził komor. Grip i stabilność trzymania ( zwłaszcza przy dużych obiektywach) to niebo a ziemia. Sprawdziłem organoleptycznie i zadziwiła mnie różnica jakości trzymania. Jednak grip to dobry wynalazek. I trzyma się lepiej i energii więcej.
lucky-luk, podpinałem 580 EX II do 400D i stwierdzam, że bez gripa ciężko jest myślec o komfortowym cykaniu taki zestawem, tym bardziej przy ujęciach pionowych, gdy przychodzi wyciągnąć łokieć w górę. Niestety, uchwyt 400D do najwygodniejszych nie należy, a choć cykałem Sigmą 17-70mm, a więc nie najcięższym szkiełkiem, po dłuższym czasie odczuwałem mały dyskomfort.
Jestem szczęśliwym posiadaczem 430 EXII, całkiem fajna lampa. Czasami dostaje "zadyszki" po serii 4 - 5 klatkek w odstępie co 0,5 - 1s (przy odbiciu od sufitu lub sciany z boku). Czasami też brakuje mocy gdy odbijam światło od ściany za moimi plecami (ISO 100 - 200, f 2-4.5, t 1/200s). Ładowanie po max. błysku to 3-4s.
Co prawda ceny troszkę poszły w górę (nie wiem czy ze względu na okres przedświąteczny czy ze względu na kursy walut) ale ja 580 EX II mogę tylko polecić. Szybko ładuje się po pełnym strzale (dziś miałem okazję sprawdzić to na dworze), solidna budowa, dość wygodne sterowanie podstawowymi i zaawansowanymi funkcjami.
O 430 EX się nie wypowiadam, bo nie miałem w rękach.
Ja powiem to co już ktoś już napisał kilka razy - różnica ceny w zakupie profesjonalnego i dającego dużo większe możliwości modelu 580 jest o wiele mniejsza niż analogiczna różnica cen w przypadku obiektywów. W związku z czym nie ma co i trzeba naciągnąć portfel bo warto mieć mocną lampę. A jeśli zdaża się czasem strzelić jakieś imprezki okolicznościowe za kase to posiadanie mocnej lampy jest koniecznością.
marekf [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Gru, 2008
ja właśnie zapłaciłem za swoją 580 nową mam nadzieje że w środę dojdzie
[ Dodano: Sro 17 Gru, 2008 17:19 ]
Dzisiaj doszła do mnie moja 580-tka jest świetna naprawdę! genialna lampa:)!
Mam teraz pytanie chciałbym nią bardziej trochę manipulować i zastanawiam się nad kupnem do niej jakiegoś dyfuzora i kabla.
Jaki dyfuzor polecacie o ile polecacie:)
i http://www.allegro.pl/ite..._shoe_cord.html
czy muszę koniecznie kupować tak drogi kabel? czy mogę innego kabla użyć? (bo widzę tam jakieś wyjście i wejście w aparacie i lampie(mam canona 40D) oznaczone takim piorunem i nie wiem do czego to służy?
a ja mam pytanie dotyczące 580EX II
chodzi o promień wspomagający pracę autofokusa
czy jest to jakiś promień bardzo mocny, słaby, widoczny tylko dla aparatu, czy dla wszystkich etc, są to jakieś linie, siatka ...
zastanawiam się właśnie co wybrać i stąd to pytanie
slawo10, lampa rzuca siatkę w kształcie skrzyżowanych pod kątem 90 st rzedu linii. Tak jest w modelu 580 ex, bo w 430 lampa rzuca jedynie rząd linii pionowych. Jest to różnica pomiędzy tymi modelami o której mało kto wie a moim zdaniem dość istotna. Generalnie z tą lampką af mojego Tamrona który nie jest demonem szybkości daje bardzo zadowalające rezultaty.
bo ja właśnie też mam Tamrona 17-50 i w pomieszczeniach to różnie bywa z ustawianiem ostrości, przedbłyski lampy wbudowanej nie zawsze za dobrze się sprawdzają a i mocy mało
a takie wspomaganie mogło by wiele pomóc
i jeszcze pytanie, czy wspomagające linie czy też siatka są emitowane zawsze niezależnie od wybranych pól autofokusa
czy muszę koniecznie kupować tak drogi kabel? czy mogę innego kabla użyć? (bo widzę tam jakieś wyjście i wejście w aparacie i lampie(mam canona 40D) oznaczone takim piorunem i nie wiem do czego to służy?
Sa zamienniki OC E3, robi je firma Delta i chyba w dwoch dlugosciach kabla.
Te kable (Canona i Delty) przenosza sygnal TTL.
To z piorunem to gniazdo PC (drugie masz na lampie) Mozesz polaczyc lampe z korpusem kablem zeby zsynchronizowac blysk lampy, kabel nie przenosi TTL, wiec praca lampy w manualu.
[ Dodano: Pią 19 Gru, 2008 09:37 ]
Paweł_G napisał/a:
bo w 430 lampa rzuca jedynie rząd linii pionowych.
W 430 EX II z centralnym, krzyzowym punktem AF jest siatka, z pozostalymi pkt. tylko pionowe linie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10