Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 450d ?
Autor Wiadomość
rejiok 
Nowy

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008   Canon 450d ?

Przeglądałam forum, poczytałam kilkadziesiąt waszych odpowiedzi, ale dalej niewiele mi to wyjaśniło... :sad:

Jestem teraz na kupnie lustrzanki ponieważ kompakt zaczął mnie ograniczać, niestety im dłużej 'siedze' w temacie, im wiecej testów czytam tym wiecej wątpliwości mi się nasuwa.

Przede wszystkim będzie to moja pierwsza lustrzanka i prosiłabym o jakieś porady, rozważałam 3 firmy; Canon(450d, dużo słyszałam też o 40d ale to już chyba wyższa półka), Nikon(d80?) , Pentax (k20d?)
Mój budżet jest skromny, ale mam zamiar inwestować w sprzęt (nawet jeśli na drugi obiektyw musiałabym zbierać 2 lata) ale narazie chciałabym zamknąć się w 2,5 tys.

Nie wiem jednak jakie wyjście jest najlepsze na obecną chwilę, brać tańszy aparat z ciekawszym obiektywem czy z kitem droższy aparat?

Lustrzanka ma mi służyć do rozwoju we wszystkich aspektach fotografii, jednak przyszłościowo myśle o fotografii ludzi, portretach, oraz fotografii gór (wiem że to kompletnie dwa różne obiektywy)

Moje doświadczenie wiąże się tylko z Kodakie EasyShare v803

Bardzo proszę o porady :grin: :grin:

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 15 Gru, 2008   

Poczytac forum jeszcze raz, isc do sklepu, pomacac interesujace Cie aparaty i kupic to, co bardziej Ci "lezy".

rejiok 
Nowy

czyli aparat z kitem będzie lepszy na początek, tak?

MC 

Wszyscy powtarzaja tutaj, ze lepiej brac aparat tanszy z lepszym szklem niz odwrotnie. Aparat wymienisz szybciej niz obiektyw.

krisv740
[Usunięty]

a ja bym proponował k10/k20 ze wskazaniem na k10!
do tego co chcesz robic to miodek!

rejiok 
Nowy

MC, w takie bądź razie jaki model z jakim obiektywem byś zaproponował ?

MC 

A200+Tamron 17-50 na przyklad.

krisv740
[Usunięty]

MC napisał/a:
A200+Tamron 17-50 na przyklad

jesteś tendencyjny :twisted: :mrgreen:

MC 

krisv740 napisał/a:
jesteś tendencyjny

Pytania sa tendencyjne :lol:

krisv740
[Usunięty]

rejiok, nie słuchaj MC :mrgreen:

skoro myslisz o k20, to kup to lub lepiej k10 i obiektywy bedziesz miała idealne do tego co chcesz robić
moje zdanie :cool:

MC 

No dobra, Pentax tez jest fajny.

Tutejszyn 
Optyczny

Tak czy owak dobrze jest pomysleć o strategii postępowania, która bedzie korespondowała z finansami i kosztani, jakie się chce/może ponieść teraz i w przyszłości. Moim zdaniem sprzęt z wyższej półki starzeje się wolniej, dlatego dłużej będzie słuzył. Jeśli nie planuje się szybkiej wymiany, moze sprzet z wyższej półki bedzie bardziej odpowiedni.
Jesli z kolei planuje się zacząć teraz, a przewiduje się mozliwość wiekszych wydatków w przyszłosci, lepiej byłoby kupić coś z klasy 'entry level'

Portrety i krajobrazy.... Jesli nie może się poszaleć z wydatkami na sprzet, a drugi obiektyw może nawet za dwa lata.. Moze lepiej rozważyć pewną propozycję. Może lepiej zastanowić się nad superzoomem. Jest kilka fajnych niedrogich obiektywów o dużym zakresie ogniskowych (na przykład 18-200mm) w dodatku ze stabilizacją. Superzoom to jeden objektyw, a ma się ich jakby kilka..

Padło pytanie, czy droższy aparat z kitem.. To też jest jakies wyjście, tym bardziej, ze kity robi się coraz lepsze.

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

MC napisał/a:
No dobra, Pentax tez jest fajny.

A Nikon ? :wink:

ziemowy 
Rozmowny

A Olympus? ;)

rejiok 
Nowy

po kupnie aparatu na pewno nie będę miała możliwości na dodatkowe wydatki, i mój problem polega na tym czy zainwestować (narazie ) w pudło czy obiektywy

no i słabo znam się na rodzajach obiektywów, mam zamiar dopiero zacząć przygodę z fotografią... więc jeśli możecie to proszę o konkretne obiektywy, żebym potem się nie zbłaźniła jak pójdę do sklepu zasięgnąć porady ;)

[ Dodano: Pon 15 Gru, 2008 13:34 ]
ziemowy, Olympusa brałam pod uwagę na samym początku, jestem już po rozmowie z paroma osobami 'siedzącymi w temacie' ;) i zostały mi 3 firmy :)

Odpowiedz do tematu