Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przeglądałam forum, poczytałam kilkadziesiąt waszych odpowiedzi, ale dalej niewiele mi to wyjaśniło...
Jestem teraz na kupnie lustrzanki ponieważ kompakt zaczął mnie ograniczać, niestety im dłużej 'siedze' w temacie, im wiecej testów czytam tym wiecej wątpliwości mi się nasuwa.
Przede wszystkim będzie to moja pierwsza lustrzanka i prosiłabym o jakieś porady, rozważałam 3 firmy; Canon(450d, dużo słyszałam też o 40d ale to już chyba wyższa półka), Nikon(d80?) , Pentax (k20d?)
Mój budżet jest skromny, ale mam zamiar inwestować w sprzęt (nawet jeśli na drugi obiektyw musiałabym zbierać 2 lata) ale narazie chciałabym zamknąć się w 2,5 tys.
Nie wiem jednak jakie wyjście jest najlepsze na obecną chwilę, brać tańszy aparat z ciekawszym obiektywem czy z kitem droższy aparat?
Lustrzanka ma mi służyć do rozwoju we wszystkich aspektach fotografii, jednak przyszłościowo myśle o fotografii ludzi, portretach, oraz fotografii gór (wiem że to kompletnie dwa różne obiektywy)
Moje doświadczenie wiąże się tylko z Kodakie EasyShare v803
Tak czy owak dobrze jest pomysleć o strategii postępowania, która bedzie korespondowała z finansami i kosztani, jakie się chce/może ponieść teraz i w przyszłości. Moim zdaniem sprzęt z wyższej półki starzeje się wolniej, dlatego dłużej będzie słuzył. Jeśli nie planuje się szybkiej wymiany, moze sprzet z wyższej półki bedzie bardziej odpowiedni.
Jesli z kolei planuje się zacząć teraz, a przewiduje się mozliwość wiekszych wydatków w przyszłosci, lepiej byłoby kupić coś z klasy 'entry level'
Portrety i krajobrazy.... Jesli nie może się poszaleć z wydatkami na sprzet, a drugi obiektyw może nawet za dwa lata.. Moze lepiej rozważyć pewną propozycję. Może lepiej zastanowić się nad superzoomem. Jest kilka fajnych niedrogich obiektywów o dużym zakresie ogniskowych (na przykład 18-200mm) w dodatku ze stabilizacją. Superzoom to jeden objektyw, a ma się ich jakby kilka..
Padło pytanie, czy droższy aparat z kitem.. To też jest jakies wyjście, tym bardziej, ze kity robi się coraz lepsze.
po kupnie aparatu na pewno nie będę miała możliwości na dodatkowe wydatki, i mój problem polega na tym czy zainwestować (narazie ) w pudło czy obiektywy
no i słabo znam się na rodzajach obiektywów, mam zamiar dopiero zacząć przygodę z fotografią... więc jeśli możecie to proszę o konkretne obiektywy, żebym potem się nie zbłaźniła jak pójdę do sklepu zasięgnąć porady
[ Dodano: Pon 15 Gru, 2008 13:34 ] ziemowy, Olympusa brałam pod uwagę na samym początku, jestem już po rozmowie z paroma osobami 'siedzącymi w temacie' i zostały mi 3 firmy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10