Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy ważnna jest szczelność korpusu
Autor Wiadomość
stanisław 
Początkujący
srebrzysty

Wysłany: Pią 19 Gru, 2008   Czy ważnna jest szczelność korpusu

Witam od czasu do czasu czytam o problemach kolegów jaki sprzęt wybrać i większość skupia się na rozdzielczości matrycy i szumach.Prawie nikt nie podnosi wagi szczelności korpusu i obiektywów.
A sprawa jest ważna.
Otóż ostatnio dałem się namówić na zwiedzanie storczykarni w Łańcucie, pogoda kiepska to takie wycieczki z aparatem mogą być ciekawe.
Zabrałem mojego E-3 +14-54+50-200 i lampę.
Nie będę opisywal bojów ze sprzętem bo tak to trzeba nazwać podczas robienia zdjęć delikatnym kwiatom ale jedna rzecz warta jest uwagi, nie byłem przygotowany na atmosferę w storczykarni a sprzęt był i chwała mu za to.
Co jakiś czas generatory pary poszczały kłęby mokrego "dymu", który osadzadał się na wszystkim. Spędziłem tam ponad dwie godziny i ani śladu wilgoci w obiektywach i w body.
Ekran LCD także Ok. Myśląc o kupnie nowego sprzętu warto być przygotowanym na takie sytuacje

Reklama

M. Wojtyczka 
Uczestnik
Opty-mistyczny

Wysłany: Pią 19 Gru, 2008   

stanisław napisał/a:
Prawie nikt nie podnosi wagi szczelności korpusu i obiektywów

Jak to prawie nikt ? Canony xxD xxxD ciagle obrywaja za to na forum

krewzszafy 
Rozmowny

stanisław napisał/a:
Myśląc o kupnie nowego sprzętu warto być przygotowanym na takie sytuacje

masz kasę to masz uszczelnienia. mam nieuszczelniany korpus i obiektywy a nie narzekam jakoś bo w deszczu nie robię. a że szkiełka nie są warte więcej niż 150zł każde to wcale mi nie szkoda ryzykować :razz:

Monastor 
Optyczny

A ja robię w deszczu, mam nieuszczelniany korpus i też nie narzekam :P
Gdybym jechał na wyprawę do lasu równikowego, albo na piaszczystą pustynię to pewnie nie zabrałbym 400-tki, ale w 99% sytuacji spokojnie daje sobie radę.
Jeśli ktoś pisze, że szykuje się na ciężkie warunki to zawsze wspomnimy o uszczelnieniach, ale większość użytkowników aparatów nie potrzebuje ich na co dzień.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

dokładnie, zwłaszcza że większość naszego sprzętu ma gumowe zatyczki na porty (co jest uszczelnieniem samym w sobie) a w szczeliny pomiędzy plastik woda aż tak łatwo się nie dostanie.

stanisław 
Początkujący
srebrzysty

Wysłany: Sob 20 Gru, 2008   

Ekstremalne sytuacje mogą nas zaskoczyć nawet w kraju.
A woda wcale nie musi lać się w postaci kropli aby zrobić krzywdę naszemu sprzętowi.
A szkoda każdego nawet tego szkła za przysłowiowe 150 zł.
Zatyczki chronią tylko styki a dla ruchomych elementów body i obiektywu potrzeba czegoś więcej.

Wilgotne opary.jpg
Plik ściągnięto 4470 raz(y) 259,68 KB

Monastor 
Optyczny

Wysłany: Sob 20 Gru, 2008   

stanisław napisał/a:
Ekstremalne sytuacje mogą nas zaskoczyć nawet w kraju.
A woda wcale nie musi lać się w postaci kropli aby zrobić krzywdę naszemu sprzętowi.

Pewnie, taka jest chyba najbardziej bezpieczna.

Ogólnie rzecz biorąc, gdybym wiedział, że częściej będę focił szklarnie niż nocne krajobrazy, to może miałbym E3... albo prędzej jakiegoś Pentaxa.
Każdemu według potrzeb.

stanisław 
Początkujący
srebrzysty

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   

Oczywiście, ja nie promuję E-3 bo każedmu wg potrzeb, każda firma ma w swojej ofercie sprzęt od prostego do zaawansowanego.
Chaciałem tylko zwrócić uwagę, że nie tylko rozdzielczość matrycy i szumy są tematem o którym trzeba mówić w momencie zakupu aparatu.
Body zawsze można zmienić co kilka lat natomiast optykę należy kompletować na dłużej stąd warto w nią własnie inwestować.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Nie ma co pękać. Robiłem zdjęcia Pasikonikiem FZ 30 podczas zamieci śnieżnej, bardzo poważnej. i aparat spisuje się nadal znakomicie, choć już nie umnie.
Owszem, mając uszczelnionego D300 nie specjalnie obawiam się deszczu, ale o sprzęt i tak i tak trzeba dbać.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

kurde... z drugiej strony to tylko narzędzie.. ja tam za bardzo się nie przejmuję :)

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Robiłem już foty we mgle, kiedyś miałem szczęscie robić reportaż z manewrów strażackich i pecha że wpadłem z aparatem pod parasol wody do zapobiegania rozprzestrzenianiu sie amoniaku i nic. Aparat choć mokry niemiłosiernie działa do dziś, nic się nie zawiesiło, ani nie daj Boże padło, a posiadam tylko skromne 30D i wtedy jeszcze T 17-50. Żadnych uszczelnień, plastik-fantastik. :oops: :lol: :wink:

Odpowiedz do tematu