Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
zauważ inos że podałeś dwa odmienne zakresy obiektywów
do Olympusa krótki zoom i średni zoom, a do Nikona krótko-średni zoom i portretówkę
Oly na krótkim końcu w tym 14-42 będzie miał 28mm - do krajobrazu ciut za dużo, niewiele lepiej ma Nikon efektywnie 25,5mm - ale to jednak robi różnicę
no i jak mówi jenkermario - Nikon da Ci znacznie więcej obiektywów do wyboru
D80 Cię nie zawiedzie, a ta 50 jest bardzo sprawna i całkiem uniwersalna
a jego ciężar z czasem stanie się zaletą - przyjemnie poczuć pewnie aparat w łapie
Matryca w d80 jest dość stara i już archaicznie wręcz oprogramowana.
archaicznie, nie znaczy źle -zresztą to są bananowe wnioski .......co z tego jak jest oprogramowana jak wypada lepiej i mniej szumi od olka.
A ja patrze (na tutesze testy) i widze, albo mi się wydaje, ze... bardziej... D80 chyba jednak bardziej szumi w Rawach od e-520...
A ze lepiej wypada... no to znaczy ze matryca Olka jest pewniej umocowana
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 27 Gru, 2008
RB napisał/a:
umocowana................? Może upakowana miałeś na myśli, chociaż też mało składnie, no ale wtedy można się domyślać że chodzi Ci o dużą ilość pikseli na mniejszej fizycznie matrycy ..........no chyba że upierasz się przy umocowaniu...to nie kumam
umocowana................? Może upakowana miałeś na myśli, chociaż też mało składnie, no ale wtedy można się domyślać że chodzi Ci o dużą ilość pikseli na mniejszej fizycznie matrycy ..........no chyba że upierasz się przy umocowaniu...to nie kumam
No jak matryca d80 lepiej wypada to matryca e-520 gorzej czyli trudniej wypada a więc musi byc owa matryca e-520 lepiej zamocowana do korpusu, to chyba logiczne...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 28 Gru, 2008
RB napisał/a:
No jak matryca d80 lepiej wypada to matryca e-520 gorzej czyli trudniej wypada a więc musi byc owa matryca e-520 lepiej zamocowana do korpusu, to chyba logiczne...
logiczne.........?
RB, no czegoś takiego dawno nie czytałem, jakaś puszka lepsza od drugiej bo lepiej jest umocowana matryca.......jakie fajne bananowe wnioski...Tak z ciekawości, widziałeś zeby jakaś matryca tak po prostu odpadła od puszki bo była słabo
RB napisał/a:
umocowana
.....?
Przypominasz tego użytkownika z allegro @@@Radek Radzi@@@
logiczne.........?
RB, no czegoś takiego dawno nie czytałem, jakaś puszka lepsza od drugiej bo lepiej jest umocowana matryca.......jakie fajne bananowe wnioski...Tak z ciekawości, widziałeś zeby jakaś matryca tak po prostu odpadła od puszki bo była :
Nie, czemu? Ale to Ty pisałes że matryca z d80 lepiej wypada... ja tylko dedukuje na podstawie Twoich wynurzeń w tym wątku...
I nie piszę, że e-520 jest lepszym korpusem od d80. Nigdzie. Napisałem tylko, że e520 IMO jednak szumi mniej od archaicznego d80.
A Ty się tak fajnie dajesz podpuszczać
Swoją drogą jeśli dziwi Cię słowo 'umocowana' to w sieci znajdziesz wyjaśnienie jego znaczenia.
kozidron [Usunięty]
RB napisał/a:
I nie piszę, że e-520 jest lepszym korpusem od d80.
wprost -NIE ale
@@@RB Radzi@@@
RB napisał/a:
Jesli chodzi o matryce to ja raczej za arkiem...
a ty tak fajnie zapodajesz......
RB napisał/a:
Napisałem tylko, że e520 IMO jednak szumi mniej od archaicznego d80.
pewnie dlatego, że matryca jest lepiej umocowana
RB napisał/a:
Swoją drogą jeśli dziwi Cię słowo 'umocowana' to w sieci znajdziesz wyjaśnienie jego znaczenia.
pewnie użyli lepszych spaxów albo śrub na torxy z nierdzewki
Ostatnio zmieniony przez kozidron Nie 28 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz
xneon [Usunięty]
jemu chodziło o grę słowną: między "wypadać" (jak aparat w teście, ale i np. jak ząb), a "być umocowanym" (matryca i w tym wypadku ząb w szczęce)! na litość, ludzie
jemu chodziło o grę słowną: między "wypadać" (jak aparat w teście, ale i np. jak ząb), a "być umocowanym" (matryca i w tym wypadku ząb w szczęce)! na litość, ludzie
Zostaw, Koza to dobrze wie Ale zabawy nam przecież nie odmówi.
kozidron [Usunięty]
RB, ubaw to jest ale z tego, że uważasz,
RB napisał/a:
że e520 IMO jednak szumi mniej od archaicznego d80.
Riddle [Usunięty]
Temat jak zwykle zbacza z tematu na dyskusje o wypadaniu matryc z nikona
D80 jest aparatem zdecydowanie lepszym fizycznie od e-520, zaś matrycowo są porównywalne, z lekką przewagą Nikona.
inos, mówiłeś coś o wizjerze. W wizjerze nie widzisz dokładnie tego jakie będzie zdjęcie, gdyż po kliknięciu spustu obraz idzie nie do niego a do matrycy, która pracuje z wybraną przez użytkownika czułość ISO, dodatkowo użytkownik ustawia czas naświetlania jej. A fizycznie wizjer Nikona jest dużo lepszy i większy od Olympusa.
Ja akurat w pełni zgadzam się z RB w tej kwestii. Matryca D80 jest słabo oprogramowana i wolę tą z E-520. W D80 szumy wcale nie są mniejsze, a jeszcze dodatkowo są usuwane, czego nie można wyłączyć i co
prowadzi do degradacji szczegółów. W E-520 tego nie ma. Wadą E-520 będzie slaby wizjer, trochę groszy
LCD i tylko 3 punkty AF (choć to ostatnie mało dla mnie odczuwalne, bo i tak używam tylko środkowego).
Jakość wykonania obu korpusów podobna. Po stronie E520 stoi stabilizacja w korpusie, LiveView, pełnoprawne MLU i matryca. Dodatkowo samym korpusem zdjęć nie robisz, a do E-520 masz kilka
fajnych rzeczy do podłączenia. Zaproponuj na przykład zestawy oparte o D80 konkurencyjne cenowo, jakościowo i pod względem światła do E-520 + ZD 14-54 lub E-520 + ZD 12-60 mm.
Kazda lustrzanka mozna robic ladne foty ale sa tylko dwa systemy ktore nadaja sie do kazdego typu fotografi. Canon i Nikon maja tez najwiekszy wybor objektywow. Nie chcesz kompromisow biez Nikona.
Chciałbym tylko cichutko zauważyć, ze te bezkompromisowe korpusy i optyka Nikona leżą w nieco innej galaktyce cenowej niz omawiany tu d80 i proponowane doń (nienajgorsze) obiektywy. I że duża częśc czytaczy i pisaczy na tym forum słusznie podniecając się tą bezkompromisowościa trochę tak sobie liże loda przez szybkę...
D80 jest aparatem zdecydowanie lepszym fizycznie od e-520,
Nie wnikajc który z aparatów jest lepszy (bo nie wiem i mi to szczerze mówiąc wisi, bo oba to całkiem niezłe narzędzia dla fotografujacego) upraszam o opowiedzenie co ma oznaczać fizyczna lepszośc korpusu. Bo jak widzę powszechne jest uciekanie w takie ogólne, słabo zdefiniowane frazy typu 'lepiej wypada', 'fizycznie lepszy'. Jak by było 'mi bardziej odpowiada' to bym zrozumiał. Nota bene d80 mi bardziej odpowiada niz e-520.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10