Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
"cyfrowe" i "analogowe" proporcje obrazu
Autor Wiadomość
Dzemus 
Bywalec

Wysłany: Pon 29 Gru, 2008   

Bilbo, co to za numery?
Powiedzmy to sobie tak: żadne proporcje nie są normalne.
Są proporcje natywne. Czyli lustrzanki C, N, P, S mają natywne proporcje 3:2. Możesz ustawić proporcje 4:3, ale aparat wtedy po prostu ucina boki.
W kompaktach przyjeło się stosować proporcje 4:3. I są to proporcje natywne, matryca ma takie proporcje. Jeżeli ustawisz 3:2, to on po prostu utnie górę i dół.
A 4:3 i 3:2 nie ma nic wspólego z cyfrą i analogiem. Po prostu klisza małoobrazkowa ma 3:2, matryca aparatu kompaktowego ma 4:3, matryca cyfrowej lustrzanki ma 3:2.

Reklama

Bilbo
Uczestnik

[quote="Dzemus"]Bilbo, co to za numery?

z pewnością już czytałeś o linku ale powtórzę :)

witam ponownie ! ;)
obiecałem zamieścić zdjęcia testowe z 1000 D co czynię teraz.
Są to porównania z ....... modelem Canon A510 (3 mpix) :)
Kadry zdjęć starałem się wykonywać w miarę podobnym ujęciu z obydwu aparatów.
Chciałbym tutaj uczulić na różnicę ostrości, kolorów, balansu bieli (auto) oraz przede wszystkim głębi tonalnej. Dla mnie w wielu aspektach mały aparacik poradził sobie lepiej ...
a oto link:
http://picasaweb.google.p...00DVsCanonA510#
po kliknięciu na zdjęcie najlepiej byłoby je zassać na dysk (nad zdjęciem jest przycisk "Pobierz". Wtedy lepiej się porównuje.
Zapraszam do dyskusji.
Później opiszę co mnie gryzie ;)

tu właśnie zamieściłem te zdjęcia
http://picasaweb.google.p...00DVsCanonA510#

Dzemus 
Bywalec

To co kadrujesz, jest na zdjęciu. Na zdjęcia rzuciłem pobieżnie okiem i różnicą były po prostu proporcje. Cóż - takie są właściwości aparatu, i nie ma w tym nic złego. Możemy jedynie dyskutować, kto jakie woli, ale to jest kwestia gustu i przyzwyczajeń.
Z różnymi proporcjami ekranu trzeba po prostu żyć i robić zdjęcia :)

komor 
Moderator

Bilbo napisał/a:
system 4/3 ma proporcje 3:4 czyli cyfrowe tak ? Czyli jak większość (lub wszystkie) kompakty.
Lustrzanki C,N,P,S to mają tylko i wyłącznie proporcje 2:3 czyli analogowe ?
Tylko teraz kwestia który to format jest "normalny" ;)

Normalnie poczułem się jak w rozmowie z kimś, kto urodził się już po premierze Windows 95 i twierdzi, że przycisk do zamykania okna umieszczony w prawym górnym rogu okna jest czymś normalnym... :)

Bilbo, proporcje 3:2 są czymś normalnym od czasu powstania filmu małoobrazkowego 35 mm, a więc w większości lustrzanek, które przez dziesięciolecia były analogowe, a teraz są cyfrowe, ale ich matryce zachowały te same proporcje boków. Opisanym już powyżej wyjątkiem są lustrzanki systemu 4/3 oraz cyfrowe kompakty, które mają proporcje 4:3 wynikające ze standardów telewizyjnego obrazu wideo.

Natomiast co do odbitek to zawsze wydawało mi się, że popularne odbitki 15x10 cm mają właśnie proporcje 3:2, a nie 4:3... Weź kalkulator do ręki i podziel te liczby przez siebie.

Dzemus 
Bywalec

Urodziłem się przed premierą W95, ale uważam, że, tak, to jest normalne. Normalne, bo najczęstsze. Zależy od definicji słowa normalne ;) .
I to własnie byl problem z odbitkami w czasach pierwszych kompaktów. Zanim jeszcze fotolaby zdążyły się dostosować. Sam pamiętam moje zdziwienie "czemu te odbitki są jakieś inne od tych z analoga?".

komor 
Moderator

Bilbo napisał/a:
Komor, ja nic takiego nie napisałem że 15x10 ma format 4:3 :)
(jeśli tak to skopiuj :p)

Proszę uprzejmie, napisałeś:

Bilbo napisał/a:
mz jeśli cyfra wyparła analoga i jeśli laby w niewielkim stopniu wykonują (lub wcale już nie posiadają) maszyn do odbitek w proporcjach analogowych to jakim cudem te lustrzanki wykonują zdjęcia z niezgodnymi proporcjami ? No zawsze można powycinać nożyczkami te białe pasy z odbitek

Ja to rozumiem tak, że dziwisz się czemu lustrzanki mają „dziwne” (wg Ciebie) proporcje, skoro w fotolabach oferują już proporcje „normalne” (wg Ciebie) jak w kompaktach. Jeśli miałeś na myśli coś innego to nie zrozumiałem.

Luke_S 
Maniak

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008   

Panowie, co to za banialuki o "cyfrowych" i "analogowych" proporcjach obrazu? Przecież analogowe "klatki" mają całą gamę proporcji boków, począwszy od 6:9 (czyli 3:2), idąc przez 6:4,5 i 6:8 (czyli 4:3), 6:6, 6:7, a na takich wynalazkach, jak 6:12 i 6:17 kończąc. A i matryce cyfrowe produkowane są w proporcjach 16:9, 3:2, 4:3, 1:1 i innych.

Bilbo
Uczestnik

Ja to rozumiem tak, że dziwisz się czemu lustrzanki mają „dziwne” (wg Ciebie) proporcje, skoro w fotolabach oferują już proporcje „normalne” (wg Ciebie) jak w kompaktach. Jeśli miałeś na myśli coś innego to nie zrozumiałem.[/quote]

chodziło mi o to że oddając do labu pliki 3:4 (z kompaktu) oni posiadają papier tylko 3:2 (czyli dłuższy - potem pewnie przycinają te białe boki) maszyny mają dostosowane pod analogi lub lustrzanki.

Widocznie coś zamieszałem ;) z pisaniem o tym że " nie posiadają maszyn do odbitek w proporcjach analogowych" a chodziło mi że nie mają do odbitek cyfrowych. A może to miało być takie z przekorą ;P No ale masz rację, o to właśnie chodzi. Oczywiście jeśli w labach przycinają te pasy. A jeśli mają tylko taki "kwadratowy" papier ... ? Wtedy sprawa się komplikuje chyba przez "maszynowe" kadrowanie. Na ten temat już nic nie wiem i nie chciałbym już mieszać.

Luke_S 
Maniak

Bilbo napisał/a:
chodziło mi o to że oddając do labu pliki 3:4 (z kompaktu) oni posiadają papier tylko 3:2 (czyli dłuższy - potem pewnie przycinają te białe boki) maszyny mają dostosowane pod analogi lub lustrzanki.

Zacznij chodzić do lepszych labów. Takich prawdziwych, a nie w Media Markcie, Rossmanie czy Tesco. Gwarantuję Ci, że będziesz miał do wyboru i 3:2, i 4:3 i nawet inne formaty.

Bilbo napisał/a:
A jeśli mają tylko taki "kwadratowy" papier ... ? Wtedy sprawa się komplikuje chyba przez "maszynowe" kadrowanie. Na ten temat już nic nie wiem i nie chciałbym już mieszać.

W labach papier jest w rolkach. W którym miejscu go ciachną, to już jest kwestia odpowiedniego zaprogramowania maszyny.

Dzemus 
Bywalec

Luke_S napisał/a:
Panowie, co to za banialuki o "cyfrowych" i "analogowych" proporcjach obrazu? Przecież analogowe "klatki" mają całą gamę proporcji boków, począwszy od 6:9 (czyli 3:2), idąc przez 6:4,5 i 6:8 (czyli 4:3), 6:6, 6:7, a na takich wynalazkach, jak 6:12 i 6:17 kończąc. A i matryce cyfrowe produkowane są w proporcjach 16:9, 3:2, 4:3, 1:1 i innych.

Pamiętam o nich, tylko już nie chciałem bardziej mieszać.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Czw 01 Sty, 2009   

O ja pierdzielę, jaki wątek przegapiłem... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Bilbo, jesteś moim idolem...

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Czw 01 Sty, 2009   

jaad75, moim także, jak mogłem przegapić taki wątek, nie wiem jak Komor mógł mi to zrobić i nie przykuć mojej uwagi do tego wątku ;) :P

Odpowiedz do tematu