Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lornetka 10X42
Autor Wiadomość
Adam. 
Uczestnik
Adam.

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   lornetka 10X42

Witam!
Od kilku tygodni śledzę to forum a także testy lornetek. Można tu otrzymać wiele cennych informacji na temat lornetek zarówno od zwykłych użytkowników jak zawodowców wykonujących profesjonalne testy. Na początku przyszłego roku zamierzam kupić lornetkę 10X42 w cenie do 2000zł. Używana będzie do obserwacji przyrody głównie ptaków. Przeglądając forum i testy wyselekcjonowałem trzy lornetki tj. Bushnell Elite e2, Vortex Viper oraz Kowa BD 42-10. Najlepiej został omówiony Vortex Viper (forum+test), dosyć dużo (test) jest o Kowie. Natomiast mało informacji znalazłem o lornetce Bushnell Elite e2.
Dlatego chciałem zapytać o opinie na jej temat. Bardzo dobre recenzje w teście otrzymała Bushnell Elite 10x43 ale i cena jest dużo wyższa. Sprawdzałem na stronie producenta jakie sa różnice między nimi. Wyszło że niewielkie tj. Elite e2 jest 80g cięższy oraz inny jest kształt obudowy. Elementy optyczne wydają się być identyczne tzn . rodaj szkła, powłok itd.
Teoretycznie jakość obrazu powinna być identyczna tylko nie pokoji mnie tak dużo różnica w cenie średnio ok. 1000zł. Z góry dziękuję za odpowiedzi oraz sugestie.
Adam

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 21 Gru, 2008   

E2 to nowszy model i w momencie robienia testu jeszcze go nie było na rynku. Różnica w cenie sięgająca aż 1000 zł sugeruje, że oszczędności było na pewno kilka, więc na wynik podobny do Elitki 10x43 bym nie liczył. Choć tylko teraz gdybam bo e2 w rękach nie miałem.

Na Twoim miejscu nie zastanawiałbym się nad nieznanym lecz wybierał ze znanego. Olympus, Viper lub Kowa - z każdej lornetki z tej trójki będziesz na pewno zadowolony.

Adam. 
Uczestnik
Adam.

Jestem z Wrocławia. Czy można tu obejrzeć gdzieś Vipera i Kowę?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Adam. napisał/a:
Jestem z Wrocławia. Czy można tu obejrzeć gdzieś Vipera i Kowę?

Vortexy w No1 na Odrzańskiej. Kowy nigdzie.

dariusz_119
Uczestnik

Wysłany: Pon 22 Gru, 2008   

Witaj!
myslę że z tych 3 lornetek jakie wymieniłeś wszystkie dają wspaniały obraz , ja od 2 lat używam Vortexa Vipera wiec oczywiście polecam go :-) Jest niesamowity, obraz kryształ , budowa i szczegóły dopracowane do perfekcji jak w tym przedziale cenowym to jest super.
Nawet nie ma sie co zastanawiać choć .... ten bushnell .... to kto wie jakie z niego ziółko :lol:
jeśli masz mozliwość popatrzenia przez tego amerykańca to super, jestem ciekaw opini na jego temat :!:

Adam. 
Uczestnik
Adam.

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008   

Chciałem zapytać użytkowników Voretex Viper 10x42 jak się sprawują na mrozie. Chodzi mi oczywiście o pokrętło do regulacji ostrości. Czy chodzi tak samo lekko jak przy wiosenno-letnich temperaturach?
Adam

dariusz_119
Uczestnik

Wysłany: Nie 28 Gru, 2008   

W moim Viperze chodzi tak samo idealnie w warunkach wiosenno letnich tak i na mrozie .

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Wysłany: Sro 31 Gru, 2008   

Wy tu piszecie o jakichś "cudach" za niewiadomo ile, po co tyle kasy wydawać... ? Mam wrażenie że niektórzy chcą tylko zabłysnąć na forum, tym jacy to oni nie są bogaci :roll: Ja się nie wstydzę tego że kupiłem na bazarze lornetkę za nieco ponad stówke i zadowolony jestem bo widac przez nią wszystko bardzo dobrze w każdych warunkach. A właśnie o takim niskobudżetowym sprzęcie mało się tu pisze.
Z wydawaniem pieniedzy podchodziłbym bardziej z umiarem i pokorą :idea:

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 01 Sty, 2009   

Cieszymy się Twoim szczęściem. Musisz jednak pogodzić się z tym, że są tacy ludzie, którzy są zadowoleni z tego co daje im sprzęt za stówkę, jak i tacy, dla których sprzęt za 1000 zł daje
obrazy, które nie do końca ich zadowalają. Przez swoje życie patrzyłem przez lornetki zarówno za stówkę jak i takie kosztujące prawie 10000 zł i na pewno nieprawdziwym jest
zadnie, że przez lornetkę za stówkę:

krikus napisał/a:
widac wszystko bardzo dobrze w każdych warunkach

Proponuję więc bardziej wyważać swoje wypowiedzi.

krikus 
Rozmowny
znawca tematu

Jest takie powiedzenie "umiesz liczyć licz na siebie, twoje szczęście innych jebie" więc zbędne tu przymilanie "cieszymy się Twoim szczęściem" :neutral: Nie do konca prawdą jest to co drogie znaczy dobre. Dajmy taki przykład np; Audi A4 i Daewoo Nubira, klasa aut i rocznik ten sam, walory użytkowe również ale ceną róznią się diametralnie. Podobnie jest z wieloma innymi rzeczami, nie tylko lornetkami za którą dasz 1000 zł i trafi się gorsza od tej za którą dasz 150 zł. Kwota tysiąca zł czy dwóch tys. pieszo nie chodzi, tym bardziej w naszym kraju i w tych czasach... więc bądzmy troszkę skromniejsi :idea:

Ps. to tylko moja sugestia :smile:

krisv740
[Usunięty]

krikus, - kolego - spokojnie - ja nie mam zadnej lornetki i zyję.
zrozumiałe są frustracje dotyczące zarobków w polsce, ale przelewanie ich na niewinny temu sprzęt jest niewłaściwe.....
jedni mają takie, drudzy inne zaineresowania jak i potrzeby.jeśli twój nabytek ci wystarcza - to ok! ale daj innym szansę na własną opinię i zaspokojenie ich potrzeb.
nie trzeba nikogo obrażać!
pozdrawiam...........

Arek 
Redaktor

krikus napisał/a:
nie tylko lornetkami za którą dasz 1000 zł i trafi się gorsza od tej za którą dasz 150 zł

Oczywiście. Tego akurat nikt nie kwestionuje. Po to robimy testy aby nasi Czytelnicy mogli uniknąć takiej sytuacji i za owe 1000 zł kupić sprzęt, który daje obrazy adekwatne do swojej ceny.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 02 Sty, 2009   

krikus, posiadam od ponad 20 lat lornetkę która obecnie kosztuje te 150 PLN i na razie jej nie zmieniam, ale widze jej ograniczenia... problem w tym że lornetke jaka taka mam a dając 1000 PLN nie dostane moim zdaniem na tyle duzo więcej żeby mi sie wymieniac opłacało (ale ja mam swoje kryteria w których mniej się liczy jasnośc czy ostrośc obrazu w całym polu a bardziej wygoda i brak aberracji chromatycznej, bo tego bardzo nie lubię). Natomiast gdybym nie miał żadnej lornetki to bym z pewnością dzisiaj wolał wydac w miarę madrze te 700-1000 złotych niz kupować BPC-5 za 150 PLN. Nie dyskredytując oczywiście tej całkiem porządnej ruskiej konstrukcji. Mój problem polega na tym ze patrzyłem parę razy przez hajendowa optyke - Zeiss Victory oraz Swarovski SLC... i wiem co to znaczy naprawdę dobry obraz... Tylko nie mam wolnych 5 tysięcy na lornetke. Ale w optyce cudów nie ma... nawet stare dobre lornetki są relatywnie drogie. A że generalnie w dobrym świetle praktycznie wszystko jako tako powiększa... to zupełnie inna sprawa.

Adam. 
Uczestnik
Adam.

Wysłany: Pią 02 Sty, 2009   

Witam!
Do krikusa. Nie wiem czemu czepiasz się że ktoś chce wydać 2000zł na lornetkę.
Otworzyłem temat wyboru tych trzech lornetek 10x42 gdyż chciałem się coś jeszcze na ich temat dowiedzieć. Moim celem nie było zabłyśnięcie na forum bo i po co? Ja akurat nie należę do ludzi bogatych. I te 2000zł na lornetkę jest wynikiem długiego odkładania pieniędzy na ten cel. Sam od kilku lat posiadam lornetkę za 500zł i już mi ona nie wystacza(ciemna, duża dystorsja i nieostrość). Zgadzam się z tym co napisał Arek że tak już jest że jednego cieszy sprzęt za 100zł a drugiego dopiero za znacznie większą kwotę.

Odpowiedz do tematu