Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
70-200 Do Canona 40D
Autor Wiadomość
Wróbel EOS 
Rozmowny

Wysłany: Sro 31 Gru, 2008   70-200 Do Canona 40D

Witam.

Zamierzam kupić szkło klasy 70-200.
W grę wchodzi Canon 70-200 f4, Sigma 70-200 f2.8 i Tamron 70-200 f2.8.

Canon ma chyba najlepszy AF, budowę i jest ostry od f4.
Sigma jest dobrze wykonana, ma HSM i dobry serwis.
Tamron jest b.dobry optycznie ale ma najsłabszy AF.

Do tej pory fotografowałem Sigmą 70-300 APO i jej AF oraz jakość optyczna mi nie przeszkadzała. Ale pora kupić coś lepszego i może jaśniejszego.

Nie zarabiam na fotografii, nie mam dzieci które szybko się przemieszczają, fotografuję głównie miasto, portret, krajobraz.

Optycznie odpowiada mi tamron ale boje się jego AF oraz wykonania i pierścienia ostrości.
Sigma może okazać się zbyt kiepska optycznie, a canon za ciemny.

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sro 31 Gru, 2008   

Jeżeli nie robisz "szybkich" zdjeć a chcesz mieć światło i jakość to zdecydowanie kupuj Tamrona. Optyczni grubo przesadzili pisząc o złej jakości wykonania tego szkła. To bardzo solidny obiektyw.

Wróbel EOS 
Rozmowny

MM, A jak jest z pierścieniem ostrości w Tamronie? Da się z niego korzystać? Najchętniej kupił bym szkło z optyką Tamrona i opakowaniem sigmy oraz jej gwarancją w cenie 2500zł, ale takiego nie ma.

GALILEUSZ 
Początkujący

Może dozbierać tysiąc więcej i kupić Canona 70-200/2.8 L USM ?

Wróbel EOS 
Rozmowny

GALILEUSZ, Więcej jak 2600-2700 nie będę miał. Poza tym nie chcę przeznaczać takiej kwoty na szkło. Dlatego wybieram z pośród tych trzech. Pewnie w sobotę będę oglądał Tamrona i może Sigmę.

Czy w przypadku Sigmy aż tak jest źle jeśli chodzi o rozdzielczość jak by to wynikało z testu??

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 01 Sty, 2009   

też długo myślałem jaki obiektyw 70-200....

jako uzupełnienie 17-40 L

Pofociłem canonem 70-200 f2.8 ( znajomego ) jest ostry od 2.8 super obiektyw..
Przeraziła mnie tylko jego waga ( moje body to 350d ) po kilku minutach miałem dość.
i odechciało mi się obiektywu f2.8 :oops:

canon zrobił znowu coś dla mnie 70-200 f4 L

Jak go tylko wziąłem do ręki to wiedziałem że szkło dla mnie, nie muszę mieć 2.8 jestem amatorem..
Waga jest naprawdę bardzo istotna, pamiętam jak pierwszy raz biegałem po egipcie z 17-40L na szyi.... to też miałem dość, a myślałem z tydzień o tym aby zakupić 16-35 f2.8 to dopiero waży..

I teraz czekam aż przyjdzie 70-200 f4 L ..
W moim przypadku okazał się genialnym obiektywem..
Af jest genialny ( sigma 70-200 i jej hsm nie umywa się do usm, a jak przestawimy af na 3metry w górę to dopiero dostaje skrzydeł )
tamron-a nie nigdy więcej nie kupię bo się znowu po chwili rozpadnie ( tak jak 17-50 )

Wrzucę do torby drugą drugą L kę przeznaczoną właśnie dla amatorów..

krisv740
[Usunięty]

ja wybrałem 2.8, mam zamiar robić zdjęcia ligi siatkówki - DAMSKIEJ! :mrgreen:

as... 
Entuzjasta

super nie przeraża Ciebie jego waga???

krisv740
[Usunięty]

podobna do 100-400 - więc nic nowego :razz:

jasiekcom 
Entuzjasta

Mam 70-200 f4 dla mnie jest bajeczny ale przyznaje się idze do sprzedania bo wymieniam na f2.8 waga wagą ale światło światłem :mrgreen:

najeli 
Bywalec

Pomogła: 6 razy

Miałam podobny dylemat, chciałam jakiś długi koniec do sigmy 18-50/2.8
Wybrałam eLkę 70-200/4 i jestem bardzo zadowolona. Jakość, szybkość, wszystko super, a do tego waży niewiele więcej niż sigma. Mam 40d, po paru dniach przyzwyczajania już nawet nie miewam zakawsów w łapce :)
A poza tym można ją dostać za niecałe 2 tys (cena sklepowa)

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wróbel EOS napisał/a:
MM, A jak jest z pierścieniem ostrości w Tamronie? Da się z niego korzystać? Najchętniej kupił bym szkło z optyką Tamrona i opakowaniem sigmy oraz jej gwarancją w cenie 2500zł, ale takiego nie ma.

Pierścień ostrości w trybie MF działa jak najbardziej normalnie. Nie bardzo rozumiem, czemu miałby nie być używalny. Do takiej "spokojnej" fotografii to świetny obiektyw, z pewnością lepszy niż Sigma. Gdybym sam miał kłopot z kasą a nie robił zdjęć reportrerskich (gdzie AF rządzi) to kupiłbym tego Tamrona. Nie jestem blisko związany z Sigmą czy Tamronem, wybieram tylko na podstawie jakości tych szkieł i założeń fotograficznych jakie przedstawiłeś.

Wróbel EOS 
Rozmowny

Zdecydowałem, że będę wybierał między Tamronem a canonem. Muszę zobaczyć jak pracuje AF w Tamronie i myślę, że dopiero wtedy wybiorę szkło.

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 02 Sty, 2009   

W porówniu do usm z canon-a 70-200 to af tamron-a wypada bardo słabo :oops:
jest woooooolno i głośno..!

usm to demon szybkości i celności nawet przy af sigmy 70-200 hsm

Jeśli robisz portety i takie tam to spoko, natomiast spróbuj zrobić nim zdjęcia szybko przemieszczające się obiektu :idea:
i zmień w między czasie jeszzce ogniskową :mad:

tamron zaczenie wydawać jęki i nawet robiąc zdjęcia w serii będzie ustawiał ostrość gdzie popadnie..!

zreszta już ktoś o tym pisał, najlepiej zabrać oba szkła na testy, to już hsm sigmy jest szybszy i pewniejszy, ale dalej nie jest to usm :wink:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pią 02 Sty, 2009   

używam USM przy 90-300mm canona... nie wiem czy jest to aż taki skok jakościowo, na pewno jest lepiej, ale jeśli miałbym oceniać szybkość np. kita 18-55 IS w skali od 1 - 10 - to daję 6, natomiast USM w 90-300 sprawuje mi się tak w 7, ledwo osiągając 8.
więc czy jest to aż tak pięknie?
zależy chyba od modelu, chętnie potestowałbym jakieś inne rurki i miałbym porównanie :)

co do hałasu to USM w moim zasługuje na 9, kit w tym momencie może jakieś 4 lub 5

Odpowiedz do tematu