Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zamierzam kupić szkło klasy 70-200.
W grę wchodzi Canon 70-200 f4, Sigma 70-200 f2.8 i Tamron 70-200 f2.8.
Canon ma chyba najlepszy AF, budowę i jest ostry od f4.
Sigma jest dobrze wykonana, ma HSM i dobry serwis.
Tamron jest b.dobry optycznie ale ma najsłabszy AF.
Do tej pory fotografowałem Sigmą 70-300 APO i jej AF oraz jakość optyczna mi nie przeszkadzała. Ale pora kupić coś lepszego i może jaśniejszego.
Nie zarabiam na fotografii, nie mam dzieci które szybko się przemieszczają, fotografuję głównie miasto, portret, krajobraz.
Optycznie odpowiada mi tamron ale boje się jego AF oraz wykonania i pierścienia ostrości.
Sigma może okazać się zbyt kiepska optycznie, a canon za ciemny.
Jeżeli nie robisz "szybkich" zdjeć a chcesz mieć światło i jakość to zdecydowanie kupuj Tamrona. Optyczni grubo przesadzili pisząc o złej jakości wykonania tego szkła. To bardzo solidny obiektyw.
MM, A jak jest z pierścieniem ostrości w Tamronie? Da się z niego korzystać? Najchętniej kupił bym szkło z optyką Tamrona i opakowaniem sigmy oraz jej gwarancją w cenie 2500zł, ale takiego nie ma.
GALILEUSZ, Więcej jak 2600-2700 nie będę miał. Poza tym nie chcę przeznaczać takiej kwoty na szkło. Dlatego wybieram z pośród tych trzech. Pewnie w sobotę będę oglądał Tamrona i może Sigmę.
Czy w przypadku Sigmy aż tak jest źle jeśli chodzi o rozdzielczość jak by to wynikało z testu??
Pofociłem canonem 70-200 f2.8 ( znajomego ) jest ostry od 2.8 super obiektyw..
Przeraziła mnie tylko jego waga ( moje body to 350d ) po kilku minutach miałem dość.
i odechciało mi się obiektywu f2.8
canon zrobił znowu coś dla mnie 70-200 f4 L
Jak go tylko wziąłem do ręki to wiedziałem że szkło dla mnie, nie muszę mieć 2.8 jestem amatorem..
Waga jest naprawdę bardzo istotna, pamiętam jak pierwszy raz biegałem po egipcie z 17-40L na szyi.... to też miałem dość, a myślałem z tydzień o tym aby zakupić 16-35 f2.8 to dopiero waży..
I teraz czekam aż przyjdzie 70-200 f4 L ..
W moim przypadku okazał się genialnym obiektywem..
Af jest genialny ( sigma 70-200 i jej hsm nie umywa się do usm, a jak przestawimy af na 3metry w górę to dopiero dostaje skrzydeł )
tamron-a nie nigdy więcej nie kupię bo się znowu po chwili rozpadnie ( tak jak 17-50 )
Wrzucę do torby drugą drugą L kę przeznaczoną właśnie dla amatorów..
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Czw 01 Sty, 2009
ja wybrałem 2.8, mam zamiar robić zdjęcia ligi siatkówki - DAMSKIEJ!
Miałam podobny dylemat, chciałam jakiś długi koniec do sigmy 18-50/2.8
Wybrałam eLkę 70-200/4 i jestem bardzo zadowolona. Jakość, szybkość, wszystko super, a do tego waży niewiele więcej niż sigma. Mam 40d, po paru dniach przyzwyczajania już nawet nie miewam zakawsów w łapce
A poza tym można ją dostać za niecałe 2 tys (cena sklepowa)
MM, A jak jest z pierścieniem ostrości w Tamronie? Da się z niego korzystać? Najchętniej kupił bym szkło z optyką Tamrona i opakowaniem sigmy oraz jej gwarancją w cenie 2500zł, ale takiego nie ma.
Pierścień ostrości w trybie MF działa jak najbardziej normalnie. Nie bardzo rozumiem, czemu miałby nie być używalny. Do takiej "spokojnej" fotografii to świetny obiektyw, z pewnością lepszy niż Sigma. Gdybym sam miał kłopot z kasą a nie robił zdjęć reportrerskich (gdzie AF rządzi) to kupiłbym tego Tamrona. Nie jestem blisko związany z Sigmą czy Tamronem, wybieram tylko na podstawie jakości tych szkieł i założeń fotograficznych jakie przedstawiłeś.
W porówniu do usm z canon-a 70-200 to af tamron-a wypada bardo słabo
jest woooooolno i głośno..!
usm to demon szybkości i celności nawet przy af sigmy 70-200 hsm
Jeśli robisz portety i takie tam to spoko, natomiast spróbuj zrobić nim zdjęcia szybko przemieszczające się obiektu
i zmień w między czasie jeszzce ogniskową
tamron zaczenie wydawać jęki i nawet robiąc zdjęcia w serii będzie ustawiał ostrość gdzie popadnie..!
zreszta już ktoś o tym pisał, najlepiej zabrać oba szkła na testy, to już hsm sigmy jest szybszy i pewniejszy, ale dalej nie jest to usm
używam USM przy 90-300mm canona... nie wiem czy jest to aż taki skok jakościowo, na pewno jest lepiej, ale jeśli miałbym oceniać szybkość np. kita 18-55 IS w skali od 1 - 10 - to daję 6, natomiast USM w 90-300 sprawuje mi się tak w 7, ledwo osiągając 8.
więc czy jest to aż tak pięknie?
zależy chyba od modelu, chętnie potestowałbym jakieś inne rurki i miałbym porównanie
co do hałasu to USM w moim zasługuje na 9, kit w tym momencie może jakieś 4 lub 5
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9