Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
16-35L czy 24-70L ?
Autor Wiadomość
Daimon 
Rozmowny

Wysłany: Nie 04 Sty, 2009   16-35L czy 24-70L ?

Szukam zoomu do Canona 5d MK II. W tej chwili wybieram miedzy tymi dwoma szkłami.

Co Wy byście wybrali i dlaczego?

Na początek mogę kupić tylko jedno szerokie szkło i musi to być w miarę szeroki zoom.
Przy czym niekoniecznie tak szeroki jak 16-35L. Interesuje mnie przede wszystkim odwzorowanie detali i ostrość.

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

Wysłany: Nie 04 Sty, 2009   

24-70L mk2, za uniwersalność

Arek 
Redaktor

Ja też bym wziął 24-70. 24 mm na FF to już naprawdę szeroko.

Daimon 
Rozmowny

Arek, piormkg a mieliscie bezpośrednie porównanie do 16-35 L?
Chodzi mi o ogólne wrażenia, jak np. odwzorowanie detali.

piotrmkg napisał/a:
24-70L mk2, za uniwersalność

A jak widzisz to szkło w odniesieniu do swoich świetnych, szerokich stałek?
Ostatnio zmieniony przez Daimon Nie 04 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Arek 
Redaktor

16-35L mnie zawiódł na brzegach APS-C i APS-H. Aż boję się myśleć co będzie na FF i to z 21 MPix na pokładzie. Dlatego mam do niego uraz. To nowa konstrukcja więc powinna dzielnie walczyć z Nikkorem 14-24 mm, a do pięt mu nie sięga.

Co do 24-70L to też mam wątpliwości, bo on ma już swoje lata. Rozsądne brzegi możesz
mieć dopiero po dużym przymknięciu.

Canon ma teraz problem. Bo ma aparaty ze świetnymi matrycami i nie ma zbyt dużo szkieł, które by te matryce dobrze obsłużyły.

Daimon 
Rozmowny

Arek napisał/a:
Canon ma teraz problem. Bo ma aparaty ze świetnymi matrycami i nie ma zbyt dużo szkieł, które by te matryce dobrze obsłużyły.

Podobnie to widzę. A niestety stałki 14L czy 24L i 35L na start nie wchodzą w grę.
Musi to być zoom. Zastanawiam się jeszcze nad 24-105L.

piotrmkg 
Optyczny

Daimon, wszystko zależy czy będziesz przymykał do f8-f11, jeśli tak to możesz spokojnie kupić sobie takie stałki. ja głównie fotografuję landszafty/architektura i ze statywem się nie rozstaje i f8 czy f11 to dla mnie normalne przymknięcie.

35L ma takie LoCA, że PS ma co robić przy usuwaniu jego. :) może jak wyjdzie mk2 tego obiektywu to coś się poprawi, ale nie liczyłbym na to. wraz z 5d mk2 wyszedł 24L mk2, który po wstępnych testach wychodzi na to że jest mniej ostry na pełnej dziurze niż mk1. a 14L to już inny świat :) kąty widzenia ma takie, że bajka :) komor, edmun i tomek mieli ostatnio przyjemność zapoznania się z tym szkłem podczas ostatnich warsztatów we wrocku 2008r
Ostatnio zmieniony przez piotrmkg Nie 04 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

krisv740
[Usunięty]

ja widziałem zdjecia z 16-35 i niestety nie zgodzę się z arkiem, ale zapodałbym sobie 24-70!

koraf 
Optyczny
Koraf

Nie mam 5dmkII ( ale mam mkI :grin: ) i biorąc pod uwagę zachowanie szkieł 16-35/2.8II i 24-70/2.8 z 5d mkI wybrałbym zdecydowanie pierwszy obiektyw , wg mojego porówanania na 24 mm jest zdecydowanie lepsze w centrum i na brzegu.Poza tym ja bardziej prferuję szeroki kąt 16 mm i dlatego 24-70/2.8 leży w trobie :grin: .
Daimon jeżeli potrzebujesz szerokiego kadru to bierz 16-35/2.8II , jeżeli chodzi o 24-105/4 ( miałem i zamieniłem) to bym odpuścił i lepszy już 24-70/2.8.

krisv740
[Usunięty]

koraf, ale jako uniwersalne też polecisz 16-35? :shock:

koraf 
Optyczny
Koraf

krisv740 napisał/a:

Jako bardzo uniwersalne to jednak 24-70/2.8 :grin: .

krisv740
[Usunięty]

koraf, dziękuję bardzo :mrgreen:

Arek 
Redaktor

krisv740 napisał/a:
ja widziałem zdjecia z 16-35

A ja nie tylko widziałem ale je robiłem. I upieram się przy swoim. Choć trzeba również wspomnieć o rozrzucie jakościowym tych szkieł, który sam w sobie jest karygodny, bo
nie po to wywalasz tyle kasy, żeby przebierać jak na bazarze.

krisv740
[Usunięty]

Arek, ja tyż :mrgreen:
i nie neguję twojej opinii, tylko się z nią nie zgadzam,a to dwie różne sprawy.
może właśnie ten rozrzut jakościowy :???:
nie oceniam twojego/waszego testu negatywnie i jeśli ktoś by mnie zapytał to podałbym ten test jako wiarygodny............. i polecił to szkło! :mrgreen:

Daimon 
Rozmowny

piotrmkg, koraf, arek, krisv740 jestem trochę w kropce, jest spory rozrzut w waszych opiniach.

krisv740 napisał/a:

koraf napisał/a:
Jako bardzo uniwersalne to jednak 24-70/2.8 :grin: .

Nie musi być uniwersalnie. Mają to być dobrze wydane pieniądze. Potem przyjdzie czas na uzupełnienie zestawu.
Ostatnio zmieniony przez Daimon Nie 04 Sty, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu