Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
70-200 f4 IS USM czy 100-300 f4 HSM
Autor Wiadomość
Monastor 
Optyczny

Wysłany: Sob 10 Sty, 2009   

belkot77, rozumiem, że wiesz, że krajobrazu nie można focic 200 czy 300 mm. Niestety są na świecie żyjący w błogiej nieświadomości idioci, którzy robią w ten sposób świetne zdjęcia :P

rooooobi, 100-300 F/4 zdarza mi się używac do krajobrazów i nie narzekam. Obydwa obiektywy się do tego nadadzą. Niby z jednej strony 100 mm więcej, ale z drugiej 30 na szerokim. Nie wiem co bym wybrał. Chyba jednak Canona. Wydaje mi się, że rzadko potrzeba aż 300 mm. W przypadku focenia w miarę bliskich obiektów (drzewo, konar, skała) można mimo wszystko podejśc bliżej. Co innego przy fotografowaniu bardzo odległego terenu (choc takie zdjęcia to rzadkośc).
Sigma dała mi się raz czy dwa we znaki przez słabą pracę pod światło. Nad jednym udanym zdjęciem musiałem dośc mocno popracowac w PS żeby dało się coś wyciągnąc. Zrobiłem to dopiero po paru miesiącach od jego zrobienia bo na początku spisałem fotkę na straty.
Canona 70-200 F/4 IS nie testowałem nigdy w takich warunkach. Zdjęcie w teście na optycznych wygląda chyba w porównaniu do Sigmy troszkę lepiej (podobna sytuacja). Najlepiej zobacz sam.
http://www.optyczne.pl/81...M_Odblaski.html
http://www.optyczne.pl/57...M_Odblaski.html
Rzadko się to zdarza, ale można nieźle spaskudzic zdjęcie z ciepłym światełkiem nisko położonego słońca.

Reklama

rooooobi 
Nowy

Ciesze sie że jest tu ktoś kto mnie rozumie :mrgreen: Jakoś bardziej jestem na tę sigme nastawiony bo ma te 300 z odblaskami w 70-300 apo sobie dawałem rade to tutaj też powinno być dobrze.
Szczerze to czasami się zastanawiałem czy nie nabyć czegoś z 400 na końcu bo miałem sytuacje gdzie z 300 cropowałem :)
Myślę że to będzie najlepszy wybór, chyba że jest jeszcze jakieś podobne szkło o którym nie wiem

Monastor 
Optyczny

rooooobi, rozumiem, więc zależy Ci na ogniskowej.

Jeśli pod Canona to tylko 100-400 L IS, chyba że za drogi ;-)
Dobry optycznie, stabilizowany, dłuższy od 100-300, a przy tym bardziej kompaktowy po złożeniu (100-300 za to nie zmienia długości i na chłopski rozum powinna byc szczelniejsza)

Świetnym szkłem jest też stałka 400 F/5.6 L, ale do takich zastosowań jest za mało uniwersalna. Tak więc, jeśli nie 100-400 L to właśnie 100-300/4 EX. Tańsze, 400-milimetrowe sigmy wypróbowałem i nie zamieniłbym 100-300 na żadną z nich (na 150-500, ani broń Boże 170-500 też nie).
Masz jeszcze sigmę 80-400 F/4.5-5.6 OS EX, ale nie miałem z nią do czynienia, więc się na jej temat nie wypowiem.
Z innych tańszych 400 mm przypominam sobie jeszcze Tokinę 80-400 f/4.5-5.6 ale ona jest raczej przeciętna optycznie i zdecydowanie nie brałbym jej zamiast 100-300 EX. Jak chcesz mimo wszystko więcej się o niej dowiedziec to przeczytaj jej test na optycznych.

rooooobi 
Nowy

Wysłany: Nie 11 Sty, 2009   

Myślałem, ale nie wiem jak z kasą wydolę
Pożyjemy zobaczymy
Dzięki za info :)

IVAN 
Nowy

Wysłany: Nie 22 Lut, 2009   

Witam !

Mam sigme 100-300/4. Mam pytanie , zastanawiaja mnie widoczne (na matowce i zdjeciach) biale kolko (cos jak winetowanie) gdy robie zdjecia prawie pod swiatlo ( np. okno z dwoch stron a obiektyw wycelowany w ciemny filar pomiedzy nimi). okreg ten zmienia sie w trakcie zoomowania, powstaje gdzies przy 200mm. Czy to tak maja obiektywy z wewnetrznym ogniskowaniem ??? Prosze o pomoc !!!

IVAN

Monastor 
Optyczny

IVAN, najlepiej pokaż jakieś zdjęcia, na których to widac. Pewnie obiektyw łapie po prostu jakiś odblask. W środku porusza się grupa soczewek, w pewnym położeniu światło może odbijac się w dany sposób, a w innym nie. To raczej normalne, zresztą ten obiektyw nie imponuje pracą pod ostre światło.

IVAN 
Nowy

Pewnie lapie jakies swiatlo w ta rure :-)
Ja tu dodac zdjecia ?
Po pierwszych testach moja sigma ma chyba FF z c450D. Ale nawet jak ustawiam manualnie (LV z 10x) to prawie nie ma roznicy w porownaniu z plastikowym C55-250IS. Nie wiem czemu ??? Zapewniali ze to ostre szklo ...

pozdr

Monastor 
Optyczny

IVAN, najlepiej wrzuc zmniejszone na photobucket, fotosik albo inny imageshack. Akurat tutaj nie potrzeba raczej dużego formatu zdjęcia.

To bardzo ostre szkło. Na jakiej przysłonie porównujesz, robisz testy z ręki czy na statywie? Może po prostu za dużo się spodziewałeś po tej różnicy. Najlepiej też pokaż wycinki zdjęc (tylko nie zmniejszane, wycięte ze zdjęcia w skali 1:1).

IVAN 
Nowy

Monastor, a mozesz mi pokazac jakies twoje fotki na ognisku 300 i f4 .

Monastor 
Optyczny

IVAN, mogę, zaraz czegoś poszukam. W międzyczasie spójrz na zdjęcia umieszczone na koniec testu optycznych: http://www.optyczne.pl/57...dsumowanie.html

Zwróc tez uwagę na różnice między nimi. Dobre szkło często potrzebuje dobrych warunków, żeby naprawdę pokazac pazur. Jakośc całkiem sporej części moich zdjęc oglądanych w 100% powiększeniu jest marna w porównaniu do tego, na co stac obiektyw, ale to tylko i wyłącznie moja wina (albo po części moja i warunków). Na to też trzeba brac poprawkę przy porównaniach. Za chwilę coś wrzucę.

eave 
Bywalec
eave

Magdalena23 napisał/a:
70-200 f2.8 z tego co wyczytałam to trzeba przymykać i tak do f4 aby wyostrzyć ją, a f4 sigmy i canona już nie .

Pooglądaj sobie zdjęcia z tego szkła na 2.8. Jak dla mnie żyleta (całkiem możliwe, że zależy na jaki egzemplarz się trafi).

IVAN 
Nowy

Monastor , moze masz racje z tymi warunkami ...

zobacz na : www.ivan1.fotosik.pl , pierwsze zdjecia . (lacznie z ta poswiata pod swiatlo)

[ Dodano: Nie 22 Lut, 2009 18:12 ]
porownywalem ostrosc na przyslonie 5,6 na ognisku 135 z C55-250IS i S100300 na statywie itp. i musze powiedziec ze liczylem na cos wiecej ... nie wiem moze za duzo wymagam bo ostatniu robilem S301.4 i T17-50 ... oba zachwycaja ostroscia. Ale chcialem cos wiecej (ptaki , w locie, solidnosc konstrukcji, ostrosc).

[ Dodano: Nie 22 Lut, 2009 21:48 ]
No i jak ????

Monastor 
Optyczny

IVAN, trudno porównywac ją do jasnej, ostrej stałki.

Na fotosiku znalazłem trzy zdjęcia, nie jest źle, gawrona można nawet od biedy oglądac w skali 1:1. Masz tam zdjęcia z Canona?

Co do krążka, chodzi o ostatnie zdjęcie? Myślałem, że to jasny okrąg w środku kadru, faktycznie dziwnie to wygląda. Możesz dac jakąś inną fotkę, bo na tej nawet nie widzę czego to zdjęcie :zalamany:

Co do fotek na ognisku 300 mm F/4, mam trochę, ale na wysokich ISO (bo jak są warunki to przeważnie domykam przysłonę), więc trudno ich użyc do takich porównań. Strzelę coś na dniach jak pogoda pozwoli.

IVAN 
Nowy

to jest zdjecie w mieszkaniu zaslony , po lewej i prawej stronie jest okno, tak odbralem czas i przyslone ze widac takie cudo ... , jak zmieniam ogniskowa w kierunku 300mm to caly kadr sie robi jak za mgielka. moze to jest wynik wpadania swiatla i konstrukcji takiej . sprawdz na swojej ...ciekawe czy bedzie podobny efekt...

Czyli mowisz ze moja jest ostra...
Chcialbym zobaczyc jakies fotki z twojej Sigmy?

pozdr

Monastor 
Optyczny

IVAN, na szybkiego, wycinki kadru 1:1 ze znośnych czułości.

ISO 400, 300 mm, F/5.6, 1/800s

Tutaj ISO 400, F/4, 300 mm i... 1/125 sekundy, dlaczego? Nie pytaj, sam nie mam pojęcia skąd to się wzięło, zwłaszcza że robione z ręki w priorytecie czasu :zalamany:
Jest chyba odrobinę maźnięte, ale to jedyna fota z F/4 i ISO niższego niż 1600 jaką udało mi się znaleźc

Tutaj ISO 800, 300 mm, F/5.6 i 1/1000s

Odpowiedz do tematu