Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Stawiam na Action EX 10x50 CF. Tylko zastanów się czy do turystyki potrzebujesz aż
50 mm. Bo jeśli masz obserwować głównie w dzień to obiektyw 30-42 mm w zupełności
wystarczy.
Wydawało mi sie, że ceny tych lornetek są na tyle przystępne, że 50mm obiektywy nie są jakimś luksusem. Chyba jednak wolę zapas światła [większa uniwersalność może ? albo skrzywienie fotograficzne bo lubię jasne obiektywy] niż chyba symboliczną oszczędność na średnicy obiektywu lornetki.
Widziałem niedawno Action EX 10x50 CF w MM i sprawiała dobre wrażenie.
Dziękuję.
Chociaż chwalę sobie tę lornetkę, radzę się jednak zastanowić.
Gdybym dzisiaj miał wybierać - i niedługo chyba to zrobię - wybrałbym 8x32.
NIestety trzymając w ręku ponad kilogramową lornetkę o pow. 10x trzaba się nastawić na krótkie obserwacje. NIe jestem słabeuszem ale po co kilkanaście sekund trzeba odpoczywać, bo ręce zaczybają drgać i mało co widać, a oglądanie przestaje być przyjemnością. Po godzinie intensywnej obserwacji nieraz miałem już dość.
średnica 32 mm przy powiększeniu 8x wcale nie daje efektu znacznego zmnijeszenia jasności(radzę porównać). Atut to lekkość w transporcie i obserwacji, a drgania są dużo mniejsze przy 8x.
Słabość takiej lornetki będzie odczuwalna pewnie dopiero przy bardzo złych warunkach świetlnych.
Chyba będę musiał wziąć obie do ręki i sprawdzić, która bardziej mi odpowiada.
Większej się raczej nie boję, bo nie nastawiam się na dłuższe obserwacje [w razie czego mam stabilny statyw], ciężar mi nie przeszkadza [zdjęcia robię najczęściej zestawem ważącym ok. 2 kg, nierzadko prawie 3], mniejsza też ma swoje zalety...
A czy jakikolwiek producent ma lornetkę o powiększeniu 10, o znakomitej jakości optycznej, ale bardzo lekką?
Istnieje w ogóle takie "cudo"?
Teraz już wiem że ciężar ma znaczenie. Lornetka stała się moim nieodłącznym towarzyszem dopiero przy naprawdę leciusieńkim Pentaksie Papilio 6,5/21 pozwalającym mi oglądać świat z odległości zaledwie 0,5 metra. Do oglądania ptaków w dzień przydałaby mi się jeszcze jakaś z powiększeniem 10, ale też bardzo lekka i o znakomitej jakości. Jeśli taka nie istnieje to trudno, pozostanę przy Papilio.
A czy jakikolwiek producent ma lornetkę o powiększeniu 10, o znakomitej jakości optycznej, ale bardzo lekką?
Istnieje w ogóle takie "cudo"?
Teraz już wiem że ciężar ma znaczenie. Lornetka stała się moim nieodłącznym towarzyszem dopiero przy naprawdę leciusieńkim Pentaksie Papilio 6,5/21 pozwalającym mi oglądać świat z odległości zaledwie 0,5 metra. Do oglądania ptaków w dzień przydałaby mi się jeszcze jakaś z powiększeniem 10, ale też bardzo lekka i o znakomitej jakości. Jeśli taka nie istnieje to trudno, pozostanę przy Papilio.
Zeiss i Leica wytważają lornetki 10x25 o masie nie przekraczającej 300g... Sadze, że jakośc obrazu będzie co najmniej bardzo dobra. Niestety, ich poważna moim zdaniem wadą jest niewielkie pole widzenia. Przy ptakach to potrafi mieć znaczenie.
Jeżeli w kategorii bardzo lekka mieści się wg Ciebie np. 560 g (dla mnie to lekka lornetka) to Zeiss Conquest 10x30 jest moim zdaniem doskonałej jakości optycznej lornetką... niestety pole widzenia tez nie rozpieszcza...
Niestety, ich ceny w porównaniu do Papillo są bardzo nielekkie
Przy takich kwotach to należałoby jednak spojrzeć przed zakupem, czy jesteś na tyle zadwolony, aby wysupłać te 2-3 tysiące. Każdy użytkownik zwraca uwagę na nieco inne cechy użytkowe i to różnie może być...
O ile tamtego cięższego Zeissa miałem wielką przyjemność używać to akurat tych maluchów już nie.
IMO lornetki o tej masie nie spełniają ze względu na swe ograniczenia konstrukcyjne jednego kryterium, które jest dla mnie istotne - duże pole widzenia, więc wolę nosić te ze 500-600g
Po próbach z tańszymi maluchami jednak wolę nieco większy sprzęt...
Czy w ogóle istnieje coś naprawdę lekkiego (powiedzmy w granicach 300g) znakomitej jakości, powiększeniu 10, wyjściowej źrenicy przynajmniej 3mm ? Nie musi być super trwałe, ale musi być bardzo lekkie.
Marian, 10x25 (a tylko takie, lub o jeszcze mniejszym obiektywie spełnią Twoje kryterium masy) mają hurtem źrenice wyjściowe około 2.5 mm... niezależnie czy kosztują 2 tys czy 0.2 tys PLN. Szczerze mówiąc nie za bardzo rozumiem warunku źrenicy wyjściowej w przypadku obserwacji dziennych i wymogu tej masy.
BTW - źrenicę 3 mm dostaniesz przy lornetkach 8x25.
Trochę czytałem na temat lornetek i stąd dowiedziałem się o 3mm. Argumentacja jaką podawano była przekonująca. Podobno taka bywa w dziennych warunkach średnica ludzkiej źrenicy, a nie ma podobno sensu stosować w danych warunkach lornetki o źrenicy wyjściowej większej od źrenicy do jakiej zwęża się źrenica ludzkiego oka.
Jeśli się mylę to jako niefachowiec chętnie sie czegoś na ten temat nauczę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10