Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowe lornetki Nikona
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 14 Sty, 2009   Nowe lornetki Nikona

We wrześniu pisaliśmy o nowych lornetkach Nikona:
http://www.optyczne.pl//1..._od_Nikona.html

Dzisiaj, w biuletynie Nikon Polska napisano o nich coś więcej. Dla zainteresowanych link:
http://www.walk-talk.pl/n...9/html_p/8.html

Arek

Reklama

AQQ 
Maniak

Wysłany: Sro 14 Sty, 2009   

Arek, która spośród:
http://www.optyczne.pl/po...d1=845&add2=908
[przyjmując za jedyne kryterium jakość obrazu]
byłaby najsensowniejsza ? [zastosowanie wyłącznie amatorsko-turystyczne]

Arek 
Redaktor

Stawiam na Action EX 10x50 CF. Tylko zastanów się czy do turystyki potrzebujesz aż
50 mm. Bo jeśli masz obserwować głównie w dzień to obiektyw 30-42 mm w zupełności
wystarczy.

AQQ 
Maniak

Wydawało mi sie, że ceny tych lornetek są na tyle przystępne, że 50mm obiektywy nie są jakimś luksusem. Chyba jednak wolę zapas światła [większa uniwersalność może ? albo skrzywienie fotograficzne bo lubię jasne obiektywy] niż chyba symboliczną oszczędność na średnicy obiektywu lornetki.
Widziałem niedawno Action EX 10x50 CF w MM i sprawiała dobre wrażenie.
Dziękuję.

Miszka 
Początkujący

Mam od dwóch lat nikona action ex 10x50

Chociaż chwalę sobie tę lornetkę, radzę się jednak zastanowić.
Gdybym dzisiaj miał wybierać - i niedługo chyba to zrobię - wybrałbym 8x32.
NIestety trzymając w ręku ponad kilogramową lornetkę o pow. 10x trzaba się nastawić na krótkie obserwacje. NIe jestem słabeuszem :) ale po co kilkanaście sekund trzeba odpoczywać, bo ręce zaczybają drgać i mało co widać, a oglądanie przestaje być przyjemnością. Po godzinie intensywnej obserwacji nieraz miałem już dość.
średnica 32 mm przy powiększeniu 8x wcale nie daje efektu znacznego zmnijeszenia jasności(radzę porównać). Atut to lekkość w transporcie i obserwacji, a drgania są dużo mniejsze przy 8x.
Słabość takiej lornetki będzie odczuwalna pewnie dopiero przy bardzo złych warunkach świetlnych.

AQQ 
Maniak

Miszka,
Cenne uwagi; dzięki.

Arek 
Redaktor

Można pomyśleć o kompromisie w postaci EX 8x40

AQQ 
Maniak

Wysłany: Czw 15 Sty, 2009   

:) Chyba będę musiał wziąć obie do ręki i sprawdzić, która bardziej mi odpowiada.
Większej się raczej nie boję, bo nie nastawiam się na dłuższe obserwacje [w razie czego mam stabilny statyw], ciężar mi nie przeszkadza [zdjęcia robię najczęściej zestawem ważącym ok. 2 kg, nierzadko prawie 3], mniejsza też ma swoje zalety...

Marian 
Optyczny

A czy jakikolwiek producent ma lornetkę o powiększeniu 10, o znakomitej jakości optycznej, ale bardzo lekką?

Istnieje w ogóle takie "cudo"?

Teraz już wiem że ciężar ma znaczenie. Lornetka stała się moim nieodłącznym towarzyszem dopiero przy naprawdę leciusieńkim Pentaksie Papilio 6,5/21 pozwalającym mi oglądać świat z odległości zaledwie 0,5 metra. Do oglądania ptaków w dzień przydałaby mi się jeszcze jakaś z powiększeniem 10, ale też bardzo lekka i o znakomitej jakości. Jeśli taka nie istnieje to trudno, pozostanę przy Papilio.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Marian napisał/a:
A czy jakikolwiek producent ma lornetkę o powiększeniu 10, o znakomitej jakości optycznej, ale bardzo lekką?

Istnieje w ogóle takie "cudo"?

Teraz już wiem że ciężar ma znaczenie. Lornetka stała się moim nieodłącznym towarzyszem dopiero przy naprawdę leciusieńkim Pentaksie Papilio 6,5/21 pozwalającym mi oglądać świat z odległości zaledwie 0,5 metra. Do oglądania ptaków w dzień przydałaby mi się jeszcze jakaś z powiększeniem 10, ale też bardzo lekka i o znakomitej jakości. Jeśli taka nie istnieje to trudno, pozostanę przy Papilio.

Zeiss i Leica wytważają lornetki 10x25 o masie nie przekraczającej 300g... Sadze, że jakośc obrazu będzie co najmniej bardzo dobra. Niestety, ich poważna moim zdaniem wadą jest niewielkie pole widzenia. Przy ptakach to potrafi mieć znaczenie.

Jeżeli w kategorii bardzo lekka mieści się wg Ciebie np. 560 g (dla mnie to lekka lornetka) to Zeiss Conquest 10x30 jest moim zdaniem doskonałej jakości optycznej lornetką... niestety pole widzenia tez nie rozpieszcza...

Niestety, ich ceny w porównaniu do Papillo są bardzo nielekkie ;-)
Przy takich kwotach to należałoby jednak spojrzeć przed zakupem, czy jesteś na tyle zadwolony, aby wysupłać te 2-3 tysiące. Każdy użytkownik zwraca uwagę na nieco inne cechy użytkowe i to różnie może być...

Marian 
Optyczny

Cena może być wysoka.
Pół kilograma na szyi to nie jest lekka lornetka. Papilio waży 290g, i nie jest dachową.

RB 

Marian napisał/a:
Cena może być wysoka.
Pół kilograma na szyi to nie jest lekka lornetka. Papilio waży 290g.

To osobnicze :-)
Przy masie poniżej 300 g masz jakiegoś Zeissa i Leicę.
http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2845
http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2822

O ile tamtego cięższego Zeissa miałem wielką przyjemność używać to akurat tych maluchów już nie.
IMO lornetki o tej masie nie spełniają ze względu na swe ograniczenia konstrukcyjne jednego kryterium, które jest dla mnie istotne - duże pole widzenia, więc wolę nosić te ze 500-600g ;-)
Po próbach z tańszymi maluchami jednak wolę nieco większy sprzęt...

Marian 
Optyczny

Czy w ogóle istnieje coś naprawdę lekkiego (powiedzmy w granicach 300g) znakomitej jakości, powiększeniu 10, wyjściowej źrenicy przynajmniej 3mm ? Nie musi być super trwałe, ale musi być bardzo lekkie.

RB 

Marian, 10x25 (a tylko takie, lub o jeszcze mniejszym obiektywie spełnią Twoje kryterium masy) mają hurtem źrenice wyjściowe około 2.5 mm... niezależnie czy kosztują 2 tys czy 0.2 tys PLN. Szczerze mówiąc nie za bardzo rozumiem warunku źrenicy wyjściowej w przypadku obserwacji dziennych i wymogu tej masy.

BTW - źrenicę 3 mm dostaniesz przy lornetkach 8x25.

A dlaczego nie mogą być dachówki?

Marian 
Optyczny

Trochę czytałem na temat lornetek i stąd dowiedziałem się o 3mm. Argumentacja jaką podawano była przekonująca. Podobno taka bywa w dziennych warunkach średnica ludzkiej źrenicy, a nie ma podobno sensu stosować w danych warunkach lornetki o źrenicy wyjściowej większej od źrenicy do jakiej zwęża się źrenica ludzkiego oka.

Jeśli się mylę to jako niefachowiec chętnie sie czegoś na ten temat nauczę.

Odpowiedz do tematu