Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sob 02 Kwi, 2011
Kolory, kalibracja sRGB, aRGB, tragedia...
Autor Wiadomość
GoOrange 
Rozmowny

Wysłany: Sro 30 Mar, 2011   

Zamieniłem mojego Samsunga na Della 2209WA. Oczywiście różnicę widać gołym okiem, zarówno tą na plus jak i na minus ale ja nie o tym...

Teraz po skalibrowaniu tego Della na oko mam wszystko tak jak na NECu i Samsungu (oczywiście mówię o odczuciu subiektywnym) z jednym wyjątkiem. Podczas procedury kalibracji z ustawień wyszło żeby zjechać z kontrastem do 84 a później w jasności brakło na dole skali a i tak z "chcianych" 120 luminacji mam 125.
W tym momencie wydaje mi się że obraz w stosunku zwłaszcza do Samsunga stał się bardziej kontrastowy. Czy to może kwestia gamutu, czyli ilości wyświetlanych kolorów i tym samym przejść między nimi?

Pytanie do użytkowników tego monitora, jak Wy macie to ustawione (jasność / kontrast)?

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

GoOrange napisał/a:
i tak z "chcianych" 120 luminacji mam 125.
Tym to nie musisz się specjalnie przejmować.
GoOrange napisał/a:
W tym momencie wydaje mi się że obraz w stosunku zwłaszcza do Samsunga stał się bardziej kontrastowy.
Gamma powinna być taka sama, czyli 2.2... Może na subiektywne odczucie kontrastu wpływa poziom czerni? Jaką masz jasność czerni? A może po prostu tnie Ci światła i cienie przy takich ustawieniach i to odbierasz jako wyższy kontrast?

[ Dodano: Sro 30 Mar, 2011 11:42 ]
Baku napisał/a:
Nie byłem pewien, teraz sprawdziłem dokładnie: jest taka możliwość. Można regulować jasność, kontrast, nasycenie, gammę i odcień dla wszystkich kanałów jednocześnie oraz dla każdego kanału RGB z osobna (z wyjątkiem odcienia). Do tego na bieżąco pokazywane są krzywe luminancji dla poszczególnych kanałów. Wszystko jest na ustawieniach fabrycznych.
Rozumiem, że piszesz o możliwości zmian jasności poszczególnych diod RGB, czyli hardwareowej kalibracji punktu bieli podświetlenia, a nie software'owej korekcji z karty graficznej?

GoOrange 
Rozmowny

Tak wygląda raport z diagnostyki.

Czy o to chodziło? Jeśli nie to napisz jak to sprawdzić :oops:

ScreenShot021.jpg
Plik ściągnięto 6583 raz(y) 50,94 KB

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

A w jaki sposób rozpoznać różnicę? Tj. czy istnieje metoda by rozróżnić rodzaj korekcji i jakie to ma zastosowanie w praktyce?

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

no to teraz inna zagadka.
kupiłem sobie w końcu drukarkę no i się zaczęło:
wrzucam papier foto jakieś dzikiej firmy, która nie udostępnia profili na swojej stronie.
Na stronie HP oczywiście zagadki i formularze i kwestionariusze i nie wiadomo co gdzie jak.

Jak postępować aby to co na ekranie, było i na papierze, jeśli producent papieru nie dorzuca profili ICC? jest jakikolwiek sposób doprowadzenia odbitek do tego co widzę jako tako na ekranie?

Inaczej....:
wg instrukcji różnych i wszelakich, włączam zdjęcie, wybieram profil papieru dopasowany do mojej drukarki, sprawdzam podgląd na ekranie i dopiero wtedy wysyłam na drukarkę.

A co na razie mam?
Na razie nie mam profilu do papieru, mam profil do monitora :D
Czy jeśli załączę profil monitorowy (bo po formacie i instalacji windowsa od nowa jeszcze nie dograłem profilu) to będzie jakakolwiek poprawa w kwestii
ekran -> papier
?
czy też monitorowy nic mi nie daję, bo już zgłupiałem kompletnie

P.S. Proszę się ze mnie nie naśmiewać, bo wiem że mogę to wszystko wygooglować, ale przynajmniej podpytam

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

edmun napisał/a:
jest jakikolwiek sposób doprowadzenia odbitek do tego co widzę jako tako na ekranie?
Kalibracja drukarki odbywa się w sposób taki, że drukuje się specjalne wzorki, i jakiś spektrofotometr z własnym, referencyjnym źródłem światła odczytuje to co drukarka wyprodukowała. Przelicza, wyznaczy i drukuje jeszcze raz by sprawdzić czy profil jest poprawnie wygenerowany.

W każdym razie tak robiłem z ColorMunki...

fatman 
Optyczny

edmun napisał/a:
Jak postępować aby to co na ekranie, było i na papierze, jeśli producent papieru nie dorzuca profili ICC? jest jakikolwiek sposób doprowadzenia odbitek do tego co widzę jako tako na ekranie?

Jedyne lekarstwo - Colormunki Photo. Można za 1,6 tys. wyrwać

GoOrange 
Rozmowny

Podpowiedzcie jak zmierzyć ten punkt czerni?

dr11 
Optyczny

GoOrange, po kalibracji zwróć uwagę na stronę:

Luminance - minimum z grubsza ma wartość punktu czerni.

GoOrange 
Rozmowny

A da się jakoś z profilu to wyczytać. Kalibrator został w domu... :-)

Inna sprawa to czy na poczatku kalibracji, kiedy jestem proszony o podniesienie kontrastu do maximum, podnosic? Czytałem gdzieś żeby nie ruszać tylko zostawić jak jest fabrycznie?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

edmun napisał/a:
Jak postępować aby to co na ekranie, było i na papierze, jeśli producent papieru nie dorzuca profili ICC?

No to bulba.
Trzeba kupić papier, dla którego producent wykonał profil dla Twojej drukarki. :wink:

Oczywiście najłatwiej osiągnąć oczekiwany i dobry efekt, kupując papier producenta drukarki, w Twoim wypadku - HP, bo profil powinien być dostępny z poziomu załączonego oprogramowania. :grin:

dr11 
Optyczny

GoOrange napisał/a:
A da się jakoś z profilu to wyczytać. Kalibrator został w domu...
Sprawdź, czy masz MonitorValidator.exe gdzieś w folderze Eye-One. Możliwe, że on odczyta dane z profilu.
GoOrange napisał/a:
Inna sprawa to czy na poczatku kalibracji, kiedy jestem proszony o podniesienie kontrastu do maximum, podnosic? Czytałem gdzieś żeby nie ruszać tylko zostawić jak jest fabrycznie?
Nie pamiętam, ale zostawiałem chyba na fabrycznych 70%. Może sobie przypomne jeszcze ;)

EDIT: E, Validator chyba nic nie powie... http://www.tftcentral.co....ro/match_13.jpg

GoOrange 
Rozmowny

Mam ale się nie uruchamia...

Już się uruchamia ;-) ale ciągle nie wiem jak sprawdzić ten punkt czerni...

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

B o g d a n napisał/a:
No to bulba.
Trzeba kupić papier, dla którego producent wykonał profil dla Twojej drukarki. :wink:
fatman napisał/a:
Jedyne lekarstwo - Colormunki Photo. Można za 1,6 tys. wyrwać
hijax_pl napisał/a:
W każdym razie tak robiłem z ColorMunki...

wielkie dzięki za wszelkie info... faktycznie chyba jedyne tanie rozwiązanie to lepszy papier.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

edmun napisał/a:
wielkie dzięki za wszelkie info... faktycznie chyba jedyne tanie rozwiązanie to lepszy papier.

edmun, szanujący się producenci papieru, publikują profile np. ten: Inkjet Printer Color Profiles
Tyle, że tych najtańszych modeli drukarek zwykle niestety nie ma na liście.

Odpowiedz do tematu