Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Body do tamrona 90mm
Autor Wiadomość
WreX 
Początkujący
somebody

Wysłany: Sob 23 Lip, 2011   Body do tamrona 90mm

Witam, kupuje obiektyw w/w, to juz wybor dokonany wczesniej nie podlegajacy dyskusji ;)
Teraz szukam body, zastanawialem sie nad nikonem D90, ale jak zobaczylem galerie (nie wiem czy to juz nie mikrofotografia) pewnego goscia co robi zdjecia canonem eos 5d mkII to mi szczena opadla, i zaczalem sie nad nim zastanawiac, fakt ze cena jest duzo wieksza ale czy warto ? czy zauwaze roznice przy zdjeciach makro ? i prosze o propozycje na temat body do tamrona. Co do ceny, sie nie wypowiadam, po prostu ile bedzie trzeba to zaplace w granicach zdrowego rozsadku i 5k.
Link do galerii tego goscia http://www.photoextract.com/c/canon-eos-5d-mark-ii
Mozecie rowniez podac jakies dobre filtry polaryzacyjne badz UV do niego.
Zapraszam do dyskusji.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 23 Lip, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Sob 23 Lip, 2011   

Wg mnie pracując przy skali 1:1 główna różnica będzie taka, że 5D większy obszar kadru obejmie. A 5D chyba nie dostaniesz za 5k...

Po co Ci filtry polaryzacyjne i UV do makro?

Lepiej zainwestuj w dobrą zewnętrzną lampę.

WreX 
Początkujący
somebody

Czyli roznica przy FF, a matrycy nikona d90 bedzie to ze FF zlapie wiecej obrazu na matryce z obiektywu ?

Filtr polaryzacyjny przyda mi sie do lepszego kontrastu, braku odblaskow tam gdzie ich nie chce i ochroni tez obiektyw np. ale to moje zdanie, dlatego chce o tym wymienic poglady.

mozer 
bo Pentax

WreX, przy makro zawsze brakuje światła, więc ograniczanie go polarem jest imho kiepskim pomysłem...

WreX 
Początkujący
somebody

hmmm nie, nie zawsze, ja mam duzo przeswietlonych zdjec, fakt ze z cyfrowki ale to kwestia pory i pogody w jaka sie fotografuje ;]

mozer 
bo Pentax

Jeśli porównujesz z kompaktem, to błędna droga. Lustrzanki mają dużo mniejszą głębię ostrości i z reguły trzeba stosować wysokie przesłony na poziomie f/16.

WreX 
Początkujący
somebody

To akurat wiem, ale podobaja mi sie zdjecia z mala GO, gdzie jest pieknie i estetycznie wyodrebniona najwazniejsza partia ale do tego trzeba juz dobrej reki i oka. Poza tym nie porownuje po prostu dalem przyklad, i wiem ze trzeba przymykac przeslone nie martw sie o to ;]

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

WreX, 1:1 to znaczy dokładnie tyle, że 1cm mucha zajmie na matrycy dokładnie 1cm. A to czy to będzie matryca kompaktu, APS-C, FF czy średni format to da Ci tylko informację jaką cześć kadry owa 1cm mucha będzie stanowić. Tylko tyle.

Z uwagi na GO - lepszym wyborem będzie na pewno D90. A z samym GO i tak na D90 będziesz walczyć - bo będzie jej niezmiernie mało...

WreX 
Początkujący
somebody

Wiem, bo czasem pewnie bede chcial miec wieksza GO i w tedy przeslona f/20 i trzeba bedzie doswietlac, no ale to sa cale uroki makro. A jakis konkurent D90, ktory np mogl by byc lepszy (w co powatpiewam), mozecie zaproponowac ?

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

WreX napisał/a:
A jakis konkurent D90, który np mogl by byc lepszy (w co powatpiewam)
jest ich troche, i nie wiem skąd te wątpliwości.

WreX 
Początkujący
somebody

Z sympatii do nikona, czekam na propozycje.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

WreX napisał/a:
Z sympatii do nikona,
sympatii ? a może ślepej miłości? :lol:

WreX 
Początkujący
somebody

Moze, zamiast off-topowac to jakies konkretne propozycje?
Nie wiem czy to slepa milosc ale czekam na obiektywna opinie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

WreX, Zdajesz sobie sprawę z tego jaka go jest dla f/16?

A co do konkurentów to... Co złego w D90?
Co chcesz w sumie fotografować i jak? Z ręki? Ze statywu?

WreX 
Początkujący
somebody

Zreszta GO zalezy tez od odleglosci przede wszystkim od fotografowanego obiektu, wiem ze mala pewnie mniej niz 1cm.

Nic w nim zlego, po prostu chcialem znac alternatywy, nie ma sensu sie na sile klocic o bzdury.

Chce fotografowac i z reki i ze statywu, portrety ale to w mniejszym stopniu, i makro nature, robaczki, kropelki, przedmioty stale itp.

Odpowiedz do tematu