Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Teoria Sigma 24-70 f/2.8
Autor Wiadomość
komar_kzy 
Rozmowny

Wysłany: Czw 14 Lut, 2008   Teoria Sigma 24-70 f/2.8

Witam

Nosze sie od jakiegos czasu z kupnem Sigmy 24-70 f/2.8. Ciagle jakos odkladam ten zakup na pozniej, glownie ze wzgledu na wlasciwosci tego obiektywu po zmianie ogniskowej z 24mm.

Ostatnio jednak nurtuje mnie jedna sprawa. Obiektyw ten ma przednia soczewke 82mm. Dosyc spora wg mnie. Najwieksza jaka widzialem na zywo. Tutaj pojawia sie pytanie.

Czy taki obiektyw (przyjmujac ze ustawiony jest priorytet przyslony), wpusci wiecej swiatla do srodka, tak ze bedzie w stanie fotografowac z krotszym czasem naswietlania porownujac go np do canonowej 50-tki ?

Oczywiscie przyjmujac pewna stała: te same warunki, oba obiektywy na 50mm, iso 100, f/2,8.
Czy taka sigma "wycisnie" krotszy czas naswietlania? Jesli tak to jak duza jest roznica?

Pozdrawiam

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 14 Lut, 2008   

Nie wyciśnie. Przy f/2,8 i 50 mm w obu przypadkach średnica czynna zbierająca światło wynosi 17.9 mm i tyle. Jedyne różnice jakie mogą się pojawić będą wynikać z transmisji na układzie optycznym. Wielka przednia soczewka Sigmy tylko po części wynika z jej dobrego światła f/2.8, a po części z faktu, że ona na FF ma dać przy 24 mm naprawdę duży kąt widzenia.

komar_kzy 
Rozmowny

Arek napisał/a:
Nie wyciśnie. Przy f/2,8 i 50 mm w obu przypadkach średnica czynna zbierająca światło wynosi 17.9 mm i tyle.

Bardzo ciekawa rzecz ta "srednica zbierajaca swiatlo".
Mogłbyś to rozwinąć, ew podac jakis link. Na google nic nie znalazlem.

Arek napisał/a:
Jedyne różnice jakie mogą się pojawić będą wynikać z transmisji na układzie optycznym. Wielka przednia soczewka Sigmy tylko po części wynika z jej dobrego światła f/2.8, a po części z faktu, że ona na FF ma dać przy 24 mm naprawdę duży kąt widzenia.

No dobra, a gdybysmy tak porownywali ja z innym obiektywem? Np Sigma 24 mm f/1.8 lub Sigma 24-60 mm f/2.8 (oba 77mm) ? Czy jej przewaga byla by znaczna "w starciu" z jakims obiektywem? Jesli tak to jakim? :?:

komor 
Moderator

komar_kzy napisał/a:
Bardzo ciekawa rzecz ta "srednica zbierajaca swiatlo".
Mogłbyś to rozwinąć, ew podac jakis link. Na google nic nie znalazlem.

Przeczytaj w słowniczku hasło wartość przysłony.

Arek 
Redaktor

Bo jak słusznie zauważył komor trzeba było szukać w Optyczne a nie na google :)

komar_kzy 
Rozmowny

No tak to wyjasnia moje rozmyslania. Dziekuje za odpowiedz. Myslalem nad tym, ze swiatlo bedzie mialo wieksza sile - bedzie bardziej skumulowane przez taka soczewke. Tylko to podchodzilo by chyba bardziej pod silniejsze swiatlo zastane.

Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz. Czy przyslona w obiektywach jest zawsze w takim samym odstepie od przedniej soczewki? Jesli nie to przeciez wystepowaly by roznice.

Nurtuje mnie tez kwestia, budowy obiektywu. Nie jestem pewien bo to szklo trzymalem dosyc dawno temu w rekach, ale w tej sigmie zoom dziala CHYBA inaczej niz zwke najdalej wysunieta tuleja to bylo chyba 24mm (a moze cos mi sie pokitralo) - pamietam ze cos tam bylo inaczej niz zwykle z tym zoomem.

Prosze mi wybazcyc jesli pisze tutaj cos co jest sprzeczne z dawno opracowanymi zasadami optyki, to tylko takie moje rozmyslania wychodzace tylko i wylacznie z mojej (nie)madrej głowy ;)

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 15 Lut, 2008   

komar_kzy napisał/a:
Nurtuje mnie jeszcze jedna rzecz. Czy przyslona w obiektywach jest zawsze w takim samym odstepie od przedniej soczewki? Jesli nie to przeciez wystepowaly by roznice.

Nie jest. Bo przecież przednia soczewka, albo cały układ w każdym obiektywie inaczej poczyna sobie ze światłem - masz przecież inne krzywizny inne współczynniki załamania.

GRINGO 
Nowy

Wysłany: Sob 19 Kwi, 2008   

MAM PYTANKO

WIDZE ŻE MASZ DUZO SIGMY

JAK SPRAWUJE CI SIĘ SIGMA 24-70 f/2.8 EX DC CZY WARTO JĄ KUPIĆ

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

GRINGO napisał/a:
MAM PYTANKO

WIDZE ŻE MASZ DUZO SIGMY

JAK SPRAWUJE CI SIĘ SIGMA 24-70 f/2.8 EX DC CZY WARTO JĄ KUPIĆ

A do kogo jest to pytanko?

Druga sprawa to prośba o używanie także małych liter. Nie jest dobrze widziane gdy ktoś pisze TYLKO WIELKIMI LITERAMI! Mam nadzieję, że zrozumiałeś o co chodzi.

koraf 
Optyczny
Koraf

Miałem tę sigmę na cropie 350d i był to całkiem fajny obiektyw , z tego co czytałem np.
tu :
http://www.photozone.de/R...-review?start=1

bardzo polecają to szkło :wink: .

Natomiast na pełnej klatce 5d to była już dużo gorsza bajka :sad: i szybko zamieniłem na 24-105/4 i później na 24-70/2.8 i teraz jestem happy :mrgreen: .

komar_kzy 
Rozmowny

Szkielko jest ok ale bez rewelacji. Taki przyzwoity zoom ot co. Kupilem ja bo nie bylo mnie stac na co innego, planuje przesiadke na FF, lubie szerszy kat a tam ta sigma sprawuje sie najlepiej. Chyba trafilem sztuke "sredniak" bo widzialem ze po innych samplach ze sa ostrzejsze sztuki. Moge podeslac na maila kilka 1:1 jesli chcesz.

koraf 
Optyczny
Koraf

komar_kzy napisał/a:
Szkielko jest ok ale bez rewelacji. Taki przyzwoity zoom ot co. Kupilem ja bo nie bylo mnie stac na co innego, planuje przesiadke na FF, lubie szerszy kat a tam ta sigma sprawuje sie najlepiej. Chyba trafilem sztuke "sredniak" bo widzialem ze po innych samplach ze sa ostrzejsze sztuki. Moge podeslac na maila kilka 1:1 jesli chcesz.

To ja w takim razie miałem szczęście :wink: moja była całkiem ostra :grin:

komar_kzy 
Rozmowny

Wysłany: Nie 20 Kwi, 2008   

Nie mowie ze jest zle, ale jak przymierzam ja do 50/2.8 macro to wypada duzo slabiej.

krzysiek_m 
Nowy

Wysłany: Sro 13 Sie, 2008   

komar_kzy, proszę o fotografie sample z sigmy 24-70 f/2.8, szczególnie interesuje mnie ogniskowa 24mm z f/2.8

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 13 Sie, 2008   

Dostalem taka na zlocie. Po 2 minutach odlozylem i wiecej nie dotykalem. Mydlo do 5.6, potem w miare, ale nie o to przeciez chodzi.

Odpowiedz do tematu