Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: hijax_pl
Pią 21 Mar, 2014
Petycja do Sigmy w sprawie zaprojektowania body u4/3 z Foveo
Autor Wiadomość
fatman 
Optyczny

Wysłany: Wto 18 Mar, 2014   Petycja do Sigmy w sprawie zaprojektowania body u4/3 z Foveo

Zachęcam!

https://www.change.org/pe...-standard#share

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 18 Mar, 2014   

Dobry koncept. Do tego jeszcze SD-1 z bagnetem EF albo F. :)

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 19 Mar, 2014   

Trochę bez sensu... Mają APS-C więc po co się cofać z rozmiarem do u43.

Z ich potencjałem, jak zobaczą potrzebę, zrobią swojego bezlusterkowca z własnym bagnetem i matrycą Foveon APS-C.

Usjwo 
Optyczny

Besz sensu to jest taka petycja. Zamiast tego trzeba bylo zaproponowac przedplaty na przyszly model. Np. kazdy zaintereowany wplaca po 1000$ na poczet kosztu projekt, potem dostaje aparat po cenie powiedzmy 1300$ nizszej niz rynkowa. O ile wiem to sigma to nie fundacja "no profit" i jedynym argumentem jest pieniadz. A meilami to traz nawet t..ka nie mozna sobie podetrzec :mrgreen:

komor 
Moderator

Arek napisał/a:

Żeby zyskać większy rynek. Obecnie, żeby mieć Foveona, to trzeba się dziś dość odważnie zdecydować albo na drogą lustrzankę z ich dedykowanym bagnetem, albo wybrać któryś z kompaktów, które pomimo swoich zalet mają liczne wady.
Gdyby zaawansowany entuzjasta z gotowym systemem m4/3 i fajnymi szkiełkami miał możliwość dokupienia sobie body z Foveonem, to zmniejszone ryzyko takiego kroku mogłoby spowodować, że większa ilość osób zdecyduje się na taki krok. Szkiełka jakieś tam m4/3 już Sigma ma…

Usjwo napisał/a:
O ile wiem to sigma to nie fundacja "no profit" i jedynym argumentem jest pieniadz.

Takie petycje to współczesny rodzaj badań marketingowych. Choć nie mam złudzeń co do siły przebicia…

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Arek napisał/a:
komor napisał/a:
Żeby zyskać większy rynek.
Zamiast u43 lepszym roziwiązaniem byłby bagnet E. Też "uwolniony" ale oferujący przynajmniej APS-C ;)

komor 
Moderator

Ale E to znowu jakiś tam margines w porównaniu do m4/3, który chyba stał się przecież mainstreamem bezlusterkowców. Choć przynajmniej matrycy nie trzeba nowej szykować.

Tutejszyn 
Optyczny

W czasach "analogowych", klisza filmowa była głównym elementem standaryzacji. Teraz, kiedy zabrakło czegoś, co spina to wszystko w całość, mam wrażenie, że koncepcje i już gotowe rozwiązania rozbiegają się jak pchły wypuszczone z pudełka. Włożono mnóstwo wysiłku i kasy w rozwój u43 i co? Intuicyjnie czuję, że klienci w pogoni za lepszym obrazem, będą chętniej kupować bezlusterkowce z matrycą DX. Tylko za chwilę i DX okaże się za małe, a FX wcale nie musi być ostatnim słowem w pogoni za pieniędzmi klientów. Dokąd to wszystko zmierza?

masza 
Optyczny

Tutejszyn napisał/a:
Teraz, kiedy zabrakło czegoś, co spina to wszystko w całość, mam wrażenie, że koncepcje i już gotowe rozwiązania rozbiegają się jak pchły wypuszczone z pudełka.

Ależ mamy teraz straszne czasy. :) Pchły (różnorodności) kąsać będą, szkód narobią, a po co nam to. Nic, tylko płakać. "Zabrakło"... braku wyboru. Oj, biedni użytkownicy, skazani na "pogoń".
Idę się powiesić. Ale wcześniej postuluję zakaz cyfrowych rozwiązań - wracajmy do analogów! :)

Tutejszyn 
Optyczny

masza napisał/a:
Oj, biedni użytkownicy, skazani na "pogoń".
Sprzęt fotograficzny, to nie letnie buty, które można zmienić, ot tak. Aby rozwijać jakiś system, chcę mieć pewność, że nie zostanę zaskoczony z opuszczonymi spodniami. Gdzie podział się następca Nikona D300? Widzę, jak środek ciężkości przenoszony jest w stronę formatu FX, a to format nie dla mnie.

TS
[Usunięty]

Możesz jeszcze postawić na Nikona 1, niedługo 1'' matryce dogonią tę z D300 ;)

Popieram pomysł i wcale nie uznaję przejścia z APS-C na m4/3 za cofanie - tak jak nie było cofaniem wprowadzenie błony małoobrazkowej. Jednocześnie nie wierzę oczywiście w skuteczność petycji.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

A ja nie popieram - uważam, że u4/3 to już zbytnie 'kompaktowanie' fotografii :P

Proponuję petycję do Pentaxa o zrobienie puszek z mocowaniem EF ;)

komor 
Moderator

mozer napisał/a:
Proponuję petycję do Pentaxa o zrobienie puszek z mocowaniem EF

O! Gdzie mam się podpisać? :)

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 20 Mar, 2014   

Tutejszyn napisał/a:
Sprzęt fotograficzny, to nie letnie buty, które można zmienić, ot tak. Aby rozwijać jakiś system, chcę mieć pewność, że nie zostanę zaskoczony z opuszczonymi spodniami. Gdzie podział się następca Nikona D300? Widzę, jak środek ciężkości przenoszony jest w stronę formatu FX, a to format nie dla mnie.

Tutejszyn, znowu narzekasz :roll: dobrze, że to nie rok 87 i nie masz canona, bo doznałbyś załamania nerwowego w momencie jak producent zdecydował zmienić całe mocowanie bagnetu.

FX to naturalna droga rozwoju, zostaje coraz mniej czasu dla przesiadkowiczów, bo następcy d300 nie widać.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Czw 20 Mar, 2014   

kozidron napisał/a:
następcy d300 nie widać.
O! To dobrze, że mi powiedziałeś, dzięki.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi