Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, przymierzam się do mojej pierwszej lustrzanki cyfrowej i po wielu konsultacjach wybór ograniczyłem do tego co w temacie. Plan jest jeszcze taki ze do body dokupię teraz TAMRONa 17-50/2,8 a w niedalekiej przyszłości Tamron AF 70-300mm F/4-5.6Di LD. Jakie zdjęcia będę robić? Jestem amatorem i nie potrafie się jeszcze dokładnie określić, prawdopodobnie w głównej mierze będą to ludzie.
W czym głównie objawiają się moje wątpliwości co do body:
450d ma mały korpus i 30-tke trzyma się po prostu lepiej, pozatym 450-tka jest wolniejsza podobno.
30-tka ma znacznie mniejszą matrycę i generalnie jest starszym aparatem.
Dodam tylko, że oba aparaty mogę nabyć w zbliżonej cenie.
Chętnie wysłucham wszystkich sugestii na temat body i obiektywów
Proszę o konstruktywne opinie, ( nie ukrywam, że zależy mi już trochę na czasie)
To co napisałem wyżej nie wyklucza innych zestawów (plany związane z obiektywami są jeszcze dosyć mgliste , jeżeli chodzi o body to na 90% jeden z dwóch ww.)
70-300 LD może nie działać z cyfrą. jeżeli chcesz wydawać pieniądze na sigme w tej klasie to lepiej apo gd.
matryca 30 jest mniejsza i co z tego?
jeśli chcesz LV to ok. 450. no i może troche lepszy af
poza tym 30d w dobrym stanie lub nowa imho jest duzo lepszym wyjściem
LV jest dla mnie luksusem bez którego ( tak sądzę ) bez problemu się obędę. Ważniejsze jest dla mnie to żeby to body było "rozwojowe" jeżeli mnie wciągnie na dobre. Przypuszczam że po takim wydatku jeszcze długo nie będę mógł sobie pozwolić na nową puszkę, a nawet jeśli jakaś premia skapnie to pewnie szkło kupie a nie inne body.
Istotna jest dla mnie kwestia szybkości, z tego powodu zrezygnowałem z zakupu alfy 350 ( pomimo jej imponującej matrycy ).
Pocieszające jest dla mnie to że uważacie te aparaty za porównywalne. 30-tke mogę kupić za dobry pieniądz ( 350 zł taniej niz 450 ) a do tego duuuużo lepiej się ją trzyma w dłoni. Ciągle martwi mnie troche ta matryca no i teraz AF ( skoro w 450 jest lepszy )
Prześpię się z tematem i jeśli do jutra nie zmienię zdania jade po 30D z samego rana ;] ( o świcie tak gdzieś około 11 ;P )
Rozumiem, że co do pierwszego obiektywu nie macie zastrzeżeń. Co do drugiego szkła to nie pali mi się narazie ale wdzięczny będę za podpowiedź co wybrać z podobnej półki.
Ale Tamronik 17-50 to bardzo dobry wybor i z niego nie rezygnuj. Aparat starszy czasami jest lepszy, a jak uda Ci sie kupic nowy 30D, to bedziesz zadowolony (bo na 40D-cashback juz zabraknie kasy?).
Kupiłem 30d ;]
Zdjęty z wystawy, z gwarancją 2030 zł brutto. Na początek tamron 17-50/2.8 , jak mojej Pani przejdzie złość ( zakładałem na początku, że wydam 2,5k) to dokupię jeszcze coś dłuższego .
Dzięki wielkie za opinie i cenne wskazówki.
( Jak trochę poznam sprzęt to opowiem o wrażeniach)
No super cena - jeżeli nie jest zbyt styrany przez macających. Bardzo dobry wybór. Zbieraj na dobre tele bo szkoda kasy na coś co i tak za jakiś czas wymienisz, 70-300 IS USM to opcja minimum jakości ze szkieł na lata.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10